Framtidsfeministen Sandra Bourbon brinner för en jämställd framtid och påverkar genom att investera i jämställda bolag samt hjälper kvinnor att ta tag i sin privatekonomi.

Vi har ställt några frågor till Sandra så att du kan lära känna henne och ta del av hennes bästa tips kring privatekonomi vid ett uppbrott.

Hur känns det att bli en del av Endbright?

– Jag är otroligt pepp! Jag pratar nästan dagligen om hur stor påverkan din privatekonomi har på dig att göra egna val i livet – däribland vem du vill leva med. Jag tror på att man ska få leva men vem man vill för att man vill, inte för att man måste (=inte har råd att skilja sig vilket är ett faktum för många kvinnor i dagens Sverige).

Vad kan man göra på individnivå för att påverka jämställdheten inom privatekonomi i en parrelation?

– Börja prata pengar, se över hur ni kompenserar varandra när ni är borta från arbetet, skriva äktenskapsförord, samboavtal och testamente så att det blir som du vill. Rätt för dig behöver inte vara rätt för mig – det ska vara rätt för er!

Vad bör man tänka på vid ett uppbrott vad gäller den gemensamma ekonomin?

– Det bästa är om man har tänkt till innan så att din exitplan redan är klar. Om man inte har gjort det skulle jag säga att det är viktigt att se över dina rättigheter och ta hjälp. En skilsmässa är jobbig i sig och det kan vara för tungt att behöva sätta sig in i många nya saker samtidigt som dessutom ofta är riktigt invecklade.

Vad är dina bästa tips till den som går igenom ett uppbrott?

– Om du redan hade en exitplan ska du klappa dig på axeln men om du som de flesta inte har det – skuldbelägg inte dig själv! Mitt bästa råd är att vara snäll mot dig själv och be om hjälp. Vi lär alla av våra misstag och lova dig själv att i nästa relation börja prata pengar tidigt och skaffa din en exitplan.

Hur kan vi slå hål på myten att kvinnor inte har råd att skilja sig?

– Faktum är att många kvinnor inte har råd att skilja sig. Långa förhållanden där kvinnan (generellt) varit borta mer från arbetet ger lägre inkomst, lägre pension, sämre karriär- och löneutveckling. Det kan skilja miljoner i pension! Men jag känner att det är ett skifte på gång. Ett skifte där kvinnor sätter sig själv först, pratar pengar och formulerar sin exitplan. För let´s face it – om inte du sätter dig själv först så kommer ingen göra det.