Separation: Att ta första steget

Separation: Att ta första steget

Att ta det första steget att säga ”jag vill separera” är stort och svårt. Du vet inte vad du står inför, vare sig känslomässigt eller praktiskt.

I denna faktaartikel ger vi dig fakta om separationsprocessen, samt råd och tips att tänka på vid din separation eller inför beslutet om att separera. Allt för att du ska känna dig så välinformerad som möjligt.

Vet du inte hur du ska komma vidare? Gå till Endbrightassistenten för att få en digital rekommendation för din unika situation. Du kan också boka en kostnadsfri Divorce Planning för att få en plan för just din separation.

Innehåll

Att våga ta steget att separera

  • Separationsbeslutet – en process
  • Separationens faser

Vad händer sedan?

  • Gift eller sambo?
  • Hur löser jag mitt boende?

Att berätta om separationsbeslutet

  • Berätta för barnen
  • Berätta för omgivningen
  • Separation i social media

Lästips


Att våga ta steget att separera

Hur vet man när det är dags att lämna? På den frågan finns det sannolikt lika många svar som det finns antal separationer, alla har sina individuella skäl. De vanligaste skälen brukar dock bottna i ensamhet i relationen. Att man inte längre kommunicerar med sin partner, att man missförstår varandra, att man inte bryr sig om varandras liv på samma sätt längre, eller att attraktionen försvunnit.

Separationsbeslutet – en process

Oavsett vilka anledningar du själv har till att vilja separera är beslutet början på en process där det handlar om att börja klippa banden – att gå från en parrelation till något annat. Beslutet innebär många praktiska delar, men inte minst är det en känslomässig process.

Separationens olika faser

Inför och under en separation går man genom olika faser. Man kan bryta upp separationsprocessen i fem steg, där alla steg behöver få ta sin tid och vissa av dem är svårare att ta sig genom än andra. Det ÄR smärtsamt att bryta upp, oavsett om man är den som lämnar eller blir lämnad.

Vid ett uppbrott drabbas man ofta av separationsångest. Man separerar ju inte bara från en person, utan också från en gemensam bostad, från en gemensam bekantskapskrets, från invanda rutiner och beteendemönster samt det svåraste av allt – sina barn varannan vecka, dag eller helg. Att drabbas av separationsångest i en sådan här situation är i sig helt normalt, men kan vara överväldigande och förlamande. Har man svår ångest är det viktigt att man söker hjälp för att få verktyg att bearbeta ångesten.

Samtidigt är det helt normalt att både vara arg och deprimerad över det som hänt. Separationens känslomässiga del är en bergochdalbana, och det är viktigt att tillåta sig själv att både vara arg, ledsen och uppgiven.

Endbright tipsar om Välmående rådgivning – för dig som behöver råd och stöd för att orka ta dig genom din separation.

Vad händer sedan?

När man väl fattat beslutet infinner sig en rad praktiska frågor som man behöver ta ställning till. Hur separerar man egentligen?

Gift eller sambo?

Att besluta om separationen är det första steget för alla, men beroende på om du är gift eller sambo så skiljer sig sedan processen för hur man separerar åt.

Som gift behöver du skicka in en ansökan om skilsmässa – eller äktenskapsskillnad som det också heter – till tingsrätten. Vi har skrivit en stor faktaartikel om skilsmässa som tar dig genom den legala processen.

Är du och din förra partner sambor ser processen lite annorlunda ut från ett legalt perspektiv, såtillvida att man inte behöver lämna in ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Dock finns sambolagen, som reglerar vad som gäller när sambor bor i gemensamt boende.

Beroende på om man är gift eller inte skiljer sig dessutom reglerna när det gäller bodelning. Som gift är det lag på att genomföra bodelning, men som sambor är det inte det. Dock rekommenderas även sambor att göra det.

Hur löser jag mitt boende?

Frågan om boendet brukar komma upp först när man väl bestämt sig för att separera. Det är ofta den mest oroande delen av separationen, dels på grund av ekonomiska förutsättningar, men också på grund av att man kan vara känslomässigt bunden till det gemensamma hemmet, eller på grund av att det kan vara svårt att hitta nytt boende.

Den mest praktiska och lämpligaste permanenta lösningen brukar inte gå att få fram snabbt, utan ofta behöver man inledningsvis hitta en tillfällig lösning:

  • Att man helt enkelt bor kvar med varandra tills dess man hittat permanenta lösningar
  • Att man tillfälligt flyttar hem till en släkting eller vän
  • Att man hittar ett andrahandskontrakt, mellanboende eller lägenhetshotell tills dess en permanent lösning finns

Om man har barn väljer många att alternera boendet i det gemensamma hemmet, dvs att barnen bor kvar, men föräldrarna turas om att bo i det gemensamma hemmet. Detta för att barnens vardag ska bli så ”normal” som möjligt tills dess att man har hittat en permanent lösning.

Endbright kan här tipsa om vår partner Norban som kan hjälpa till med mellanboende.

När den mest ”akuta” fasen av separationsbeslutet har passerat kommer frågan kring den gemensamma bostaden, värdering och vem som har rätt att bo kvar. Vi har skrivit en faktaartikel om boende där du kan läsa mer om dessa boendefrågor. Vi har även skrivit en faktaartikel om bodelning som tar upp allt kring bodelningsprocessen.

Endbright tipsar om Första steget-paketet – för dig som vill ta steget att separera och behöver stöttning i processen.

Att berätta om separationsbeslutet

Berätta för barnen om seperationen

Att berätta för barnen, särskilt för de lite äldre barnen som förstår konsekvenserna av en separation, är något de flesta föräldrar upplever som svårt och tungt. Med en separation förändras barnens hela livssituation och de kan inte påverka situationen hur gärna de än vill. Många gånger är en separation en långt större förändring av livssituationen än vad den är för föräldrarna, oavsett bakgrunden till den.

En rekommendation är att det är bra om själva separationen hinner landa lite så att det inte sker precis direkt efter att man tagit beslutet, det ger bättre förutsättningar när ni pratar med barnen. Det är också viktigt att ni berättar tillsammans om separationen. Ni måste då dessutom lägga era egna känslor helt och hållet åt sidan.

Vi tipsar om vår faktaartikel Att skiljas eller separera med barn där vi samlat råd och tips.

Berätta för omgivningen

Nästa steg är att berätta för familj, vänner och arbetskamrater. Men hur gör man?

Vi på Endbright ser varje dag hur svårt många fortfarande har att möta ett budskap om att en vän eller familjemedlem ska skilja sig. Det är ett budskap som skrämmer på många plan, och många vet inte hur de ska bemöta det eller agera. Man kan känna obehag och känna sig tvungen att välja sida i en konflikt. Och du behöver vara beredd på att många kommer ha åsikter och ”tycka” om beslutet.

Om möjligt, prata med din partner och kom överens om ett förhållningssätt som hjälper era nära och kära att kunna fortsätta ha en relation till er, om det är det ni önskar. Om det är barn inblandat är det viktigt att konflikterna mellan vuxna inte går ut över barnens möjligheter att ha en relation till viktiga vuxna i deras liv, oavsett hur din eller din före detta partners relation till denna person ser ut.

För många som ska separera är jobbet ett ställe där man kan koppla bort de jobbiga tankarna kring separationen för att istället fokusera på sitt arbete. Många väljer därför att inte säga något, kanske för att man just vill att jobbet ska kunna vara en fristad, men också för att man kanske känner att det är en privatsak. Vårt råd är att vara snäll mot dig själv. Om du är tydlig och berättar för din arbetsgivare kommer du sannolikt känna deras stöd och därmed kunna vila i det.

Det kan vara bra att veta att din arbetsgivare har inte skyldighet att bevilja dig någon ledighet i samband med skilsmässa, men vissa kollektivavtal kan ge rätt till s.k. personliga dagar. Vid sjukdom, som givet kan följa skilsmässa, gäller sjukpenning.

Separation i social media

Ofta behöver vi numera också förhålla oss till social media, och vi får ofta frågan hur man ska hantera exempelvis Facebook och Instagram när man står i begrepp att separera. Det bästa rådet man kan ge är att absolut inte lufta sina konflikter i social media. Att avfölja varandra kan kännas drastiskt, men man kan dölja din före detta partners profil och inlägg ett tag tills dess man känner sig redo. Eller kanske helt enkelt ta en liten paus från social media.

Lästips om separation

Vet du inte hur du ska komma vidare? Gå till Endbrightassistenten för att få en digital rekommendation för din unika situation. Du kan också boka en kostnadsfri Divorce Planning för att få en plan för just din separation.

Senaste nytt

Nyheter

Endbright lanserar Relationsskyddet

Endbright lanserar Relationsskyddet, en unik prenumerationstjänst som syftar till att preventivt och proaktivt säkra sin relation i ...

Nyheter

Nya rådgivningspaket

I samband med lanseringen av vår nya bokningstjänst introducerar vi en del nya rådgivnings- och avtalspaket! Paketen är sammansatta ...

Nyheter

Endbrights nya bokningssystem

Endbright har infört ett nytt bokningssystem där du enklare kan boka, köpa och hantera alla dina rådgivningar, från början till slut. ...

Bodelning Ekonomi Nyheter

Nyhet: Bolånekalkylen

Att få ihop ekonomin när man skiljer sig eller separerar kan vara en utmaning, inte minst när det gäller nya bolån. Med Bolånekalkylen ...

Barn & vårdnad Ekonomi Nyheter

Nyhet: Underhållskalkylen

Frågor kring barns boende och underhåll är några av de vanligaste vi får på Endbright. Vi är därför glada för att nu kunna erbjuda ett ...

Nyheter

Vi lanserar Endbrightassistenten

Endbright introducerar Endbrightassistenten, en helt digital tjänst som ger dig rekommendationer och råd baserat på din unika ...

Arbetsliv Nyheter

Endbright förmånligt på Benify

Du vet väl att du kan köpa våra tjänster förmånligt genom förmånsplattformen Benify? Alla medarbetare vars arbetsgivare är anslutna ...

Nyheter

Petra Nilsson ny juridisk rådgivare

Vi kan nu presentera en ny juridisk rådgivare, Petra Nilsson! Petra är senior jurist med en lång erfarenhet inom ekonomisk familjerätt ...

Nyheter

Krönikor av Christian Daun

Du har väl inte missat krönikorna av Christian Daun? Christian Daun är frilansjournalist och skriver bland annat i Svenska Dagbladets ...