Julia Karhu är psykologisk coach, föreläsare och projektledare på den ideella organisationen Wake Me Up som arbetar med att främja ungdomars psykiska hälsa.

Julia är specialiserad inom psykisk hälsa kopplat till neurovetenskap och positiv psykologi. Vi har ställt några frågor till Julia så att du får lära känna henne bättre!

Varför valde du att bli en del av Endbright?

Endbright har hittat en lucka i samhället där det har varit svårt för individen att hitta stöd och hjälp. Jag är så tacksam för att Endbright finns och för den positiva skillnad plattformen skapar för människor som är mitt i i en svår livsutmaning. Därför var det en självklarhet för mig att bli en del av Endbright. Att finnas som stöd i de jobbiga känslor ett uppbrott kan innebära och samtidigt bidra till en känsla av hopp inför den nya framtiden, det är värdefullt för mig.

Vad kan våra användare förvänta sig av dig?

Känslan av att det finns mer till livet, trots jobbiga känslor som tar stor plats här och nu. Varje individ har resurser och styrkor för att kunna hantera utmaningar, men dem kan vara svåra att utforska och hitta på egen hand. Mitt mål är att bidra med verktyg som kan hjälpa individen framåt bland utmaningar och svårigheter, men som även kan komma till användning när livet känns bättre igen!

Vilka frågor brinner du för?

Psykisk hälsa och framtiden! Hur kan individen stärka sig själv för att lyckas hantera livets utmaningar och svackor? Jag är en nörd när det kommer till forskningen och vetenskapen om vad som får människan att må bra. Det finns så otroligt mycket kunskap hos akademiker som inte når ut till samhället. Min dröm är att alla människor får till sig den livsnödvändiga kunskapen för att kunna använda den i sitt liv på riktigt.

När det kommer till framtiden står världen inför enorma utmaningar. Tyvärr har det bidragit till att dagens ungdomar har ett lägre framtidshopp än någonsin. De matas dagligen med vilka problem som världen står inför, men får inte till sig verktyg som kan hjälpa dem till välmående och innovation. En ungdom med lågt framtidshopp och som samtidigt möter livets utmaningar, såsom att bli dumpad för första gången eller ha föräldrar som separerar, kan uppleva en sådan hopplöshet att det blir svårt att agera. Så när jag säger att jag brinner för framtiden så involverar det främst den yngre generationen och att stödja dem till en stark psykologisk motståndskraft och psykisk hälsa!

Berätta om Wake Me Up!

Eftersom jag brinner för psykisk hälsa och framtiden så driver jag organisationen Wake Me Up, där vi arbetar för ett starkare välmående hos unga 16–22 år. Bland annat får målgruppen gratis coachande samtal i vår app med samma namn, ”Wake Me Up”. Det är bara att ladda ner appen och boka tid med någon av våra professionella coacher. Allt arbete är ideellt och vi gör det för att bidra till välmående, personlig utveckling och framtidshopp!

Vad är dina bästa tips för någon som skiljer sig eller befinner sig i ett uppbrott?

Kom ihåg att det är ok att uppleva negativa känslor, såsom ilska, ledsamhet och oro. Dessa känslor är otroligt jobbiga, men att acceptera dem är viktigt för att även kunna hantera dem och ta sig igenom denna tuffa tid.

Prioritera och planera för att uppleva positiva känslor varje vecka. Det kan innebära att du ska se på en rolig film, ta en promenad med en vän eller ta en tur i löpspåret. Kanske har du en gammal hobby du kan återuppta? Stunder som bidrar till att du får uppleva positiva känslor hjälper dig att samla energi och kraft för att kunna hantera svåra beslut och jobbiga känslostormar som ett uppbrott ofta innebär.

Många tror att de ska klara allt på egen hand hela tiden, men både genom egen erfarenhet och min expertkunskap så vet jag att det är livsnödvändigt att våga ta hjälp. Alltid. Att ta hjälp är därför mitt viktigaste tips. Endbright finns här för dig!

När kan våra användare vända sig till dig?

För att du ska kunna skilja dig schysst behöver du ta hand om ditt välmående och komma underfund med vad just du behöver för att må bra mitt i allt. Det kan jag hjälpa dig med, genom tid för reflektion och förslag på användbara och evidensbaserade verktyg för att hantera känslor, reda ut tankar eller få möjlighet att skapa en inre plats för lugn och ro. Du kan vända dig till mig när du vill få stöd för att må bättre!