Sambolagen: vad gäller för sambor som separerar?

Endbright fakta - skilsmässa stor

Det finns ett särskilt regelverk som börjar gälla ögonblicket som två förälskade individer flyttar ihop. Men precis som all juridik så är det ofta snårigt och svårt att veta vilka rättigheter man har.

I den här faktaartikeln guidar vi dig genom de viktigaste sakerna att känna till kring sambolagen, och ge dig de verktyg du behöver för att komma helskinnad ur din separation.

Vet du inte hur du ska komma vidare? Gå till Endbrightassistenten för att få en digital rekommendation för din unika situation. Du kan också boka en kostnadsfri kundrådgivning för att få en plan för just din separation.

Innehåll


Sambolagen i korthet

Sambolagen är en lag som reglerar vad som gäller när sambor bor i gemensamt boende. Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Lagen gäller sambornas gemensamma bostad och bohag.

Ett samboförhållande upphör om:

  • Samborna eller någon av dem ingår äktenskap.
  • Samborna flyttar isär.
  • Någon av samborna avlider.

Vad är samboegendom och samäganderätt?

Egendom som inköpts för gemensam användning, som bostad och bohag, utgör den så kallade samboegendomen.

I samboegendomen ingår inte så kallad enskild egendom. Enskild egendom är:

  • Egendom som en sambo har fått i gåva av någon som i gåvobrev särskilt uttryckt att egendomen inte ska omfattas av bodelningsreglerna i sambolagen.
  • Egendom som en sambo fått genom testamente av någon som i testamentet särskilt uttryckt att egendomen inte ska omfattas av bodelningsreglerna i sambolagen.
  • Egendom som en sambo har ärvt.

Utöver bostad och bohag som har anskaffats för gemensamt bruk kan det finnas andra saker som ni inskaffat för gemensamt bruk, som exempelvis en båt eller en bil. Då pratar man om samäganderätt och detta regleras i lagen om samäganderätt. Samäganderätt handlar ofta om något av följande situationer:

  • Egendomen ska vara köpt av ena sambon men för gemensamt bruk.
  • Den andra sambon ska ha möjliggjort/underlättat köpet genom ett ekonomiskt bidrag.
  • Samborna ska ha förutsatt samägandet till egendomen.
  • Vid samägande kan den ena sambon få del av egendomen i en bodelning.

Bodelning som sambor

När ett samboförhållande upphör ska bodelning av samboegendomen ske om någon av samborna begär det. Vid bodelningen läggs det totala värdet av samboegendomen ihop och delas lika mellan er. Rätten att begära bodelning upphör 12 månader efter samboförhållandet upphört, därefter kan inte bodelning begäras.

Bodelningen ska göras med utgångspunkt i hur egendomsförhållandena såg ut den dag då samboförhållandet upphörde, när separationen skedde eller någon av samborna avled. Sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen.

Endbright tipsar om juridisk & finansiell rådgivning – för dig som behöver råd och stöd inom exempelvis bodelning och familjerätt.

Vem har rätt till boendet?

Om bostaden är en del av er samboegendom är det den som har störst behov av bostaden och som också har råd att ensam betala kostnaderna för bostaden. Barnens boende väger tungt och den som efter separationen ska bo mestadels med barnen anses oftast ha störst behov av bostaden. Finns det inga barn brukar bedömningen göras utifrån vem som har bäst förutsättningar att skaffa en annan bostad.

Är det en hyresrätt kan den tas över av den som har störst behov, återigen väger barnens boende tungt. Men är det en bostadsrätt eller hus måste också den som tar över huset eller bostadsrätten ha råd att ekonomiskt ersätta den andres del för bostaden.

Samboavtal?

När man är sambor är det sambolagen som gäller. Men genom ett samboavtal kan man helt eller delvis avtalar bort sambolagen. Att göra ett samboavtal är vanligt och viktigt om man vill säkerställa vad som sker, såväl vid en eventuell separation som vid ett dödsfall. Exempelvis ärver inte sambor varandra automatiskt, till skillnad från gifta makar. Ofta uppstår också konflikter i samband med separation kring vad som köpts för gemensamt bruk eller ej. Mycket av detta kan undvikas genom ett samboavtal.

Läs mer om hur man kan upprätta samboavtal i vår faktaartikel.

Endbright tipsar om paket för samboavtal – för dig som behöver hjälp med att upprätta ett avtal.

Lästips

Vanliga frågor & svar

Vad är sambolagen?

Sambolagen reglerar sambornas gemensamma ägodelar, den så kallade samboegendomen. Som samboegendom räknas bostad och bohag som köpts för gemensam användning.

När gäller sambolagen?

Sambolagen gäller för två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett äktenskapsliknande förhållande och har gemensamt hushåll, men som inte ingått äktenskap. Äktenskapsliknande förhållande innebär ett par-liknande, romantiskt förhållande.

Vad innebär samäganderätt?

Samäganderätt är när en av samborna stått för all/merparten av det ekonomiska bidraget men där inköpet varit för gemensamt bruk, och egendomen ska därmed vara en del av bodelningsavtalet. Läs mer om bodelning.

Vad innebär enskild egendom?

Enskild egendom är sådant som ärvts, testamenterats eller givits i gåva med villkor att det ska vara mottagarens enskilda egendom. Detta ingår därmed inte i samboegendomen.

Jag har ingått registrerat partnerskap, vilken lag gäller?

Registrerat partnerskap jämställs med äktenskap och faller under äktenskapslagen, inte sambolagen.

Vet du inte hur du ska komma vidare? Gå till Endbrightassistenten för att få en digital rekommendation för din unika situation. Du kan också boka en kostnadsfri kundrådgivning för att få en plan för just din separation.

Senaste nytt

Fakta Relationssmart

Samboavtal: Varför och hur?

Att leva som sambor blir allt vanligare, då fler och fler väljer att inte gifta sig. Då är det viktigt att fundera över om man behöver ...

Nyheter

10% rabatt på bodelningsavtal

Just nu erbjuder vi 10% på vårt bodelningsavtalspaket, pris 8 370 kr (ord. pris 9 299 kr). Priserbjudandet gäller 10/1-10/2, men du ...

Nyheter

Julia Bååth ny juridisk rådgivare

Vi välkomnar Julia Bååth som ny juridisk rådgivare för Endbright! Julia arbetar huvudsakligen inom familjerätt med särskilt fokus på ...

Fakta Relationssmart

Äktenskapsförord

Att skriva äktenskapsförord kan låta väldigt oromantiskt. Kanske känns det som att man inte riktigt tror på sitt giftermål eller att ...

Fakta Relationssmart

Testamente

Att skriva testamente kan upplevas som känslomässigt svårt att göra, och därför något man drar sig för. Det finns också många ...

Bodelning Fakta Relationssmart

Äktenskapsbodelning - varför det?

Det kan låta märkligt att bodela när man fortfarande är gifta, men det är både fullt möjligt och ibland också något som rekommenderas. ...

Nyheter

Utredning om bodelning & betänketid sjösatt

Regeringen tillkännagav i november att de tillsätter en utredning kring bodelning och betänketid, i syfte att minska riskerna för ...

Ekonomi Fakta

Stor påverkan på ekonomi & boende vid skilsmässa och separation

I takt med en pressad världsekonomi har de ekonomiska effekterna på privatpersoner kommit i fokus, inte minst svårigheterna för skilda ...

Nyheter

TEDx-talk av Endbrights Charlotte Ljung

I april höll Endbrights VD och grundare Charlotte Ljung ett TEDx-talk på inbjudan av Handelshögskolan i Stockholm (Stockholm School of ...