Skilsmässa – en allvarlig livskris

Skilsmässa räknas som den vanligaste allvarliga livskrisen och kan leda till stressproblematik med sjukskrivning som följd. Som arbetsgivare kan du med hjälp av Endbright stötta medarbetare genom separationsprocessen och på så sätt jobba förebyggande för din personals hälsa.

Varje år separerar eller skiljer sig ca 250 000 individer och hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Skilsmässa räknas som den vanligaste allvarliga livskrisen, och ökar risken för sjukskrivning. En sjukskrivning kan kosta dig som arbetsgivare upp mot 100 000 kr per medarbetare, i form av produktivitetsförlust och rehabilitering. 

Med Endbrights tjänster kan du arbeta preventivt och hjälpa dina medarbetare med rätt verktyg i sin skilsmässa eller separation. Du kan på så sätt förebygga mental ohälsa och stressproblem och minska risken för sjukskrivning bland dina medarbetare. Kontakta oss för mer information!

Är ditt företag anslutet till Endbright? Logga in här!

Vad erbjuder Endbright?

Endbright är en digital tjänst som erbjuder all hjälp som medarbetaren behöver i sin skilsmässa eller separation. Vi erbjuder specialiserad rådgivning inom följande områden:

  • Juridik – vårdnad, bodelning, äktenskapsförord och testamente
  • Ekonomi – privatekonomi, lån och bodelning
  • Välmående – psykiskt och fysiskt välmående
  • Barn & vårdnad – barnens situation, föräldra- och relationsfrågor

Medarbetare i anslutna företag får rabatt på våra tjänster och paket. För dig som arbetsgivare ingår en personalguide, anpassad till vad du som arbetsgivare behöver för att möta dina medarbetare på rätt sätt. Endbright kan även erbjuda skräddarsydda lösningar, som exempelvis chefsstöd, workshops och föreläsningar.

”Varför ska jag som arbetsgivare bry mig om en privatsak som skilsmässa?”

Vid en allvarlig livshändelse, som skilsmässa eller separation, påverkas HELA människan, även hennes arbetsliv. Psykisk ohälsa är den enskilt vanligaste orsaken till sjukskrivning. Hälften av de som sjukskriver sig till följd av psykisk ohälsa har reaktioner på svår stress, ofta som följd av allvarliga livshändelser. Skilsmässa och separation är den absolut vanligaste allvarliga livshändelsen

Siffror från Försäkringskassan visar att frånskilda löper 15 – 20% högre risk än gifta för psykiatriska diagnoser. Redan två år innan en skilsmässa eller separation sker ökar risken för sjukskrivning. Risken minskar först fem år efter själva skilsmässan eller separationen. 

För moderna arbetsgivare med vilja att arbeta med sin sociala hållbarhet bör även en allvarlig livshändelse som skilsmässa och separation stöttas!

Mer läsning

JA, jag vill veta mer om Endbrights företagserbjudande!

    Är ditt företag anslutet till Endbright? Logga in här!