Separation och Sociala Medier

När man står inför en separation uppstår ofta frågan om hur man ska hantera uppbrottet på sociala medier. Ska man sluta följa varandra? Ska man göra ett gemensamt meddelande till vännerna? Ska man ta bort bilder där man syns tillsammans?

Oavsett hur man gör behöver man stålsätta sig för att sociala medier är en påminnelse om det som varit – och kanske blir jobbigt framöver när ens före detta partner fortsätter sitt liv utan dig.

Gemensamt meddelande

Vissa par väljer att gå ut med ett gemensamt meddelande om uppbrottet. Då äger ni er egen story, och det kan underlätta för att slippa frågor och spekulationer kring er relation. Och det kan också underlätta för barnen att man visar upp en enad front utåt.

Att göra gemensamma uttalanden på sociala medier har blivit vanligt hos kändisar, inte minst myntade Gwyneth Paltrow och Chris Martin uttrycket ”conscious uncoupling” när de berättade om sin skilsmässa. Men även för ”vanliga” par kan det vara ett bra och sansat sätt att meddela vänner och bekanta, så slipper man spekulationer.

Undvik destruktiva beteenden

Facebook är förstås ett smart sätt att berätta för alla man känner samtidigt. Men om du har starkt sårade eller arga känslor är det bäst att tänka efter. Att lufta sina konflikter på sociala medier tjänar inget till och kan bara skada dig i längden. Lägger du upp bilder som visar hur lycklig du är eller att du gått vidare som hämnd eller för att det verkligen är sanningen? Du vinner i längden på att ligga lågt och måna om din och dina barns integritet, så tänk efter före!

Avfölja eller inte?

Att avfölja sin före detta partner kan vara ett sätt att slippa påminnas om honom eller henne, men kan också kännas drastiskt. Ta det lugnt och tänk efter! Till exempel kan du dölja eller pausa exet och dennes familj och närmaste vänner tills du är redo igen. Påminns man inte om varandra hela tiden är det lättare att bearbeta uppbrottet. Eller kanske ska man pausa sociala medier helt ett tag för att få distans.

Vad är ghosting?

2016 valdes ”Ghosta” ut till den årliga nyordslistan som släpps av Språkrådet och Språktidningen. Det innebär helt enkelt att göra slut utan att ha direktkontakt med personen du gör slut med. Du slutar helt enkelt att svara på sms, telefonsamtal och alla andra kontaktförsök. I ett uppbrott kan det kännas skönt att slippa ha kontakt och helt sluta svara. Tänk dig dock för, så att du inte skadar möjligheten till en fungerande relation framöver, särskilt om ni har gemensamma barn.

Pepp!

Sociala medier behöver ju inte bara vara jobbigt i samband med separation, det kan också ge mycket pepp. Ändra ditt flöde så att du boostar ditt välmående! Kanska kan du hitta nya intressen? Avfölj sådant du inte mår bra av och lägg till sådant som inspirerar dig!

Endbright tipsar om Första steget-paketet – för dig som vill ta steget att separera och behöver stöttning i processen.