En av de vanligaste frågorna vi får på Endbright är hur lång tid en skilsmässa tar. Med konflikter och väntetider kan skilsmässan dra ut över år. Och känslomässigt kan skilsmässan vara ännu längre. Här reder vi ut skilsmässans tidsperspektiv, både för juridiken och för hjärta & känslor.

 

När du har koll på alla fakta är det dags att ta nästa steg!

Läs mer om hur Endbright funkar

Som medlem kan du använda dig av vår Divorce Planning för att få en plan för din separation. Endbright har sedan skräddarsydda rådgivningspaket som innehåller alla olika aspekter av skilsmässan, och vi erbjuder också specifik rådgivning inom juridik, ekonomi och välmående.

 


Den juridiska skilsmässan

Hur lång tid en skilsmässas juridiska aspekter tar beror på en rad olika saker. Den största skillnaden ligger i om skilsmässan ska föregås av betänketid eller ej.

Utan betänketid

Skilsmässa utan betänketid sker i följande fall:

 • När ni båda är överens om skilsmässa och har lämnat in gemensam skilsmässoansökan
 • När ni inte har barn under 16 som bor hemma

Om ni båda skrivit under skilsmässoansökan och inte har hemmavarande barn har ni rätt till direkt skilsmässa och normalt sett tar det inte lång tid för domstolen att döma till äktenskapsskillnad. Handläggningstiden hänger snarast på den enskilda tingsrättens arbetsbelastning och det hela kan gå på allt från några dagar upp till några veckor.

Med betänketid

Skilsmässa med betänketid sker i följande fall:

 • När endast en av er vill skilja sig och har lämnat in enskild skilsmässoansökan
 • När någon av er begär betänketid
 • När någon av er har vårdnad om barn som är under 16 år och bor hemma

Betänketiden är mellan sex och tolv månader lång och under denna tid kan inte domstolen bevilja skilsmässa. Efter betänketiden löpt ut måste man begära fullföljd, och vill man att skilsmässan ska gå genom så snabbt som möjligt måste man begära fullföljd samma dag som betänketiden löpt ut. Om man inte begär fullföljd efter betänketiden löpt ut måste man börja om skilsmässoprocessen med ny ansökan.

Andra faktorer

Det finns även andra faktorer som kan påverka hur lång tid en skilsmässa tar:

 • Ej komplett skilsmässoansökan: Om domstolen saknar något dokument eller om du inte fyllt i ansökan på rätt sätt kan domstolen begära kompletteringar, och handläggningen kan då dra ut på tiden. Säkerställ därför alltid att alla dokument är med och att du fyllt i din ansökan korrekt.
 • Delgivning av skilsmässoansökan: Om din make/maka inte skriver på ansökan måste det ske en delgivning. En delgivning handlar om att din make/maka skriver under ett delgivningskvitto som bevis på att man tagit del av skilsmässoansökan, och först därefter kan till exempel betänketiden inledas. I vissa svåra fall kan delgivningen ta tid, exempelvis om maken/makan håller sig undan eller vistas på okänd ort.

“Laga kraft”

Efter att domstolens handläggning är klar tar det tre veckor för domen om äktenskapsskillnad att vinna sk ”laga kraft”. Om ingen överklagar så är skilsmässan avslutad i och med detta.

Behöver du hjälp med de juridiska aspekterna av din skilsmässa? Tag hjälp av Endbrights duktiga rådgivare inom juridik eller välj ett av våra skräddarsydda rådgivningspaket.

Den känslomässiga skilsmässan

Hur lång tid ska det för hjärtat att läka? En tumregel är att det tar längre tid än man tror ibland, och att känslorna kan studsa upp oväntat i olika steg. Absolut minst ett år i alla fall, eftersom man måste gå igenom årets alla årstider och högtider som skilda för att kunna komma igenom processen. Ett års återhämtning per fem till sju års äktenskap, enligt vissa kloka källor, en månad per år av äktenskap enligt andra. Men om man har gemensamma barn, kommer man någonsin över det?

Ett uppbrott som skilsmässa och separation innebär liknas ofta vid den typen av sorgeprocess som man upplever när någon dör:

 • Förnekelse
 • Ilska
 • Förhandling
 • Depression
 • Acceptans

Skilsmässan skiljer sig dock från sorgeprocessen eftersom man sällan eller aldrig får ett avslut. Personen, som representerade kärleken, den gemensamma tillvaron, tryggheten och framtiden – visionen som gick åt fanders – finns kvar. Har man barn ihop, blir man påmind hela tiden. Det blir extra jobbigt om man själv sörjer samtidigt som den andre kanske snabbt träffar sitt livs kärlek på nytt.

När man står där är det inte bara en känsla av sorg utan också ett stort mått av självrannsakan som infinner sig. Man ifrågasätter sin egen verklighetsbild. Hur kunde man inte se? Hur kunde man ha så fel? Man låter det falla tillbaka på en själv. Var jag inte tillräckligt attraktiv, uppmärksam…?

Beroende på hur bra dialog man har med sitt ex, kanske man kan prata om det, men i ett aggressivt och infekterat läge, knappast. Förutom att verklighetsuppfattningen skakas om i sina grundvalar, kan frånvaron av svar upplevas som ett slags härskarteknik.

Släkt och vänner vill stötta, men det funkar inte riktigt att “bara gå vidare”. Har man blivit lämnad hörs hejaropen “om din partner är dum nog att lämna dig, måste du vara smart nog att låta hen göra det”. Man känner ändå kanske inte spontant att man automatiskt har bättre själv. Någonstans i processen kanske man börjar släppa tanken på sitt ex i sig, och inser att det inte var han eller henne som person man saknar utan att man sörjer förlusten av just visionen, tvåsamheten som idé.

Ilske-fasen är kritisk!

Just fasen av ilska är kritisk. Man kan känna skuld, skam, bitterhet och fastna i en självskadlig spiral. Här finns ytterligare en skillnad i typen av smärta som man kan uppleva i som ett steg i sorgearbetet i samband med ett dödsfall respektive skilsmässa. Terapiformen ACT (Acceptance and Commitment Therapy) skiljer mellan ren och oren smärta.

Förstå skillnaden mellan ren och oren smärta

Den rena smärtan är typisk smärta och sorg i form av naturliga effekter vid exempelvis bortgång. Man vet vad det handlar om. Den orena smärtan är en smärta som man tillskansar oss själva i samma process som man hanterar den rena smärtan.

Det handlar om att man förebrår sig själv. Intalar sig att man är värdelös, får tankar om att personer i ens omgivning kommer kritisera en. Det gör att sorgen kan sätta sig och omvandlas till ett bittert status quo. Smärtan kommer således inte bara från den sorgliga verkligheten, utan dessutom från de smärtsamma tankarna som man lägger som en börda på sig själv. Med en “självklandrande själafienden” på vardera axeln kan man alltså fastna i en spiral av ilska och bitterhet. Den orena smärtan är ett självskadebeteende.

Krokig väg till acceptans

Vägen till acceptans kan vara krokig. Känslorna kan blandas hejvilt och studsar upp när man minst anar det. Kanske ser man en bild, känner en doft som plötsligt skickar en rakt tillbaka på en smärtsam nostalgitripp. Eller så finner man inga förklaringar alls till sina reaktioner.

Rom byggdes inte på en dag, men kan bedrövligt nog raseras på en dag. Verkligheten är komplex, men måste ändå accepteras. Acceptera att ni går skilda vägar, och besluta dig själv om att ta kontroll. När det värsta dammet lagt sig, får man göra en liten sak varje dag för att skapa det liv som man vill ha. Det är du som håller i spakarna för hur resten av ditt liv ska se ut, ingen annan äger din lycka. Trots sorg, ilska och bitterhet som inte ska förnekas, försök hitta saker som känns värda att vara tacksam för.

Behöver du hjälp att gå vidare från din skilsmässa? Lider du av sorg och en känsla av meningslöshet? Tag hjälp av Endbrights duktiga rådgivare inom välmående eller välj ett av våra skräddarsydda rådgivningspaket.

 

Redo att ta nästa steg?

Som medlem kan du använda dig av vår Divorce Planning för att få en plan för din separation. Endbright har sedan skräddarsydda rådgivningspaket som innehåller alla olika aspekter av skilsmässan, och vi erbjuder också specifik rådgivning inom juridik, ekonomi och välmående.

Välkommen att registrera gratis dig här!

Bli medlem