Att berätta för barnen

Barn färg på händer

Det som oftast är det svåraste vid en separation är att berätta för barnen

Att det är många som stannar kvar i relationer för barnens skull vet vi och det är också tydligt när det kommer till skilsmässostatistiken. Vi vet att barnen kommer att bli ledsna, vi vet att vi kommer ha dåligt samvete för att vi var den som splittrade familjen – det är många gånger mycket vi vet utan att faktiskt veta. Det här ”vetandet” kan hindra oss ifrån att göra det som vi innerst inne vet är det rätta.

Vill du läsa mer om barnens situation i skilsmässan rekommenderar vi vår stora faktaartikel Att skiljas med barn.

Att berätta

När man tagit sig igenom det första steget att prata med sin partner så är det dags att prata med barnen. Det bästa är om en separation hinner landa lite hos den andre så att det inte sker precis direkt efter, det ger bättre förutsättningar när NI pratar med barnen.

Det här med ”ni” är väldigt viktigt. Det här måste ni göra tillsammans och dessutom lägga era känslor helt och hållet åt sidan. Prata igenom både hur ni måste agera och vad ni ska säga innan ni sätter er ner och pratar med barnen. Ni måste vara helt överens om att ni ska vara lugna under samtalet och helt och hållet fokusera på era barn. Att få höra att föräldrarna ska separera startar en osäkerhet hos dem – vad innebär det här, vad kommer att hända nu? Det är mycket känslor och tankar som kommer upp så det är viktigt att ni båda är där. Det gör att osäkerheten blir mindre, om de hör från er att ni båda kommer att finnas kvar och att ni älskar dem, att det här inte på något sätt har med dem eller med er kärlek för dem att göra.

Har ni fler än ett barn är det oftast bäst att prata med dem samtidigt men det kan finnas situationer där det är bättre att dela upp det och prata med dem separat. Det skulle till exempel kunna vara om det är stor åldersskillnad mellan barnen eller om man vet att barnen kommer att reagera väldigt olika. Ett exempel på det är om man tror att ett äldre syskon skulle reagera mer kraftfullt och det skulle kunna göra det yngre syskonet mer orolig.

Det absolut viktigaste är att aldrig agera på ett sätt inför barnen som gör dem mer ledsna och oroade än de behöver vara. Hur mycket irritation det än må finnas mellan er så måste det läggas åt sidan. Den skyldigheten har alla föräldrar oavsett om man är den som lämnar eller blir lämnad.

Förmånliga paket

Endbright har flera förmånliga rådgivnings- och avtalspaket för dig som behöver hjälp med bodelning, avtal, privatekonomi & bolån föräldraskap, mental coachning med mera. Ta en titt på vårt utbud!

Välj rätt tidpunkt

Även om man inte bör berätta för barnen just när beslutet är fattat så ska man heller inte vänta för länge. Barn har antenner och känner lätt av att det är något som inte stämmer. Ta det så snart det är möjligt men se till att det sker vid rätt tillfälle – här är exempel på tillfällen ni inte ska välja att berätta:

  • På kvällen för nära att det är läggdags. Det kan vara lätt att tro att det då är en lugn stämning hemma men det kommer att lämna dem med massor av tankar och funderingar. Troligtvis ”målar” de även upp situationen som värre än den är.
  • För nära inpå födelsedagar och jul – det är tillfällen som är förknippade med familj och glädje allrahelst för barnen. Högst troligt är att de kommer ta beskedet mycket hårdare än om ni berättar vid ett annat tillfälle. Det är faktiskt inte helt ovanligt att det där sitter kvar så att man aldrig riktigt och fullt ut gillar julen.
  • Att inte berätta i någon form av publik miljö är självklart men den enda miljön du bör berätta det på är hemma. Det är där de har sin trygga bas och den behöver de mer än någonsin just då.

Berätta det de behöver veta

Det finns många anledningar till varför par väljer att separera och ibland kan det finnas anledningar som gör extra ont, som till exempel otrohet eller ett på annat sätt sviket förtroende. Då är det ännu viktigare att förbereda sig inför samtalet med barnen så att inte känslorna tar över.

Det är oundvikligt att man får frågan varför man vill skiljas/separera men barnen vare sig behöver eller ska veta alla detaljer om det. När ni pratar med barnen finns det egentligen bara ett bra svar på frågan och det är att ni inte är lyckliga tillsammans längre. Inte vem som ville separera och inte varför. Om man öppnar den dörren är det väldigt lätt att hamna i en situation där det handlar om er och inte om barnen. Det väcker dessutom mer oro kring om det verkligen kommer att bli bra, det ni alldeles nyss sa att det skulle bli.

Det kan ibland hända att barn vänder det mot den ena föräldern och kanske blir lite anklagande. Det är då väldigt viktigt att ni båda visar att det är ett gemensamt beslut, att det inte är någon som gjort fel eller att det är någons fel. Allra minst barnens, det är något man inte kan säga nog många gånger.

Svara på deras frågor om framtiden så ärligt du kan, de kommer att ha många frågor om den. Svara på det du kan svara på och säg att du just nu inte kan svara om du inte kan det men att de inte behöver vara oroliga. Ni som föräldrar kommer gemensamt se till att det blir bra. En viktig fråga som ni definitivt bör ha svar på är hur vårdnaden kommer att se ut, det tillsammans med om de kommer att kunna gå kvar i samma skola, kommer att vara de två viktigaste frågorna för dem.

Att finnas där

Det här är inte något som görs genom en timmes samtal med barnen. Du kommer att behöva finnas där för dem och likt barn har antenner behöver även du nu ha detta – för att fånga upp dem och deras frågor. De kommer att ha frågor, massor av frågor och många av dem kommer de att ställa många gånger, även om du tycker att du svarat på dem.

Det kan också hända, när det allra första lagt sig gällande separationen att barn börjar fundera på om det är deras fel. Föräldrarna var ju lyckliga förut – har hen gjort något som förändrat det? Det här måste man vara väldigt vaksam över och om och igen övertyga barnet om att separationen inte har någonting att göra med hen.

Det kan hända att barn skäms, när den bästa kompisens föräldrar verkar så glada och hens föräldrar ska skiljas. Det är inte lika vanligt idag eftersom skilsmässor och separationer blir allt vanligare men var uppmärksam på om ditt barn verkar dra sig undan lite.

Uppmuntra barnen att visa känslor när ni berättat om separationen. De vill kanske låsa in sig på sitt rum. De kanske gråter och skriker en del. Det är självklart helt okej att gråta men det är otroligt viktigt att de berättar vad de verkligen känner, vad de verkligen tycker. Det är det enda sättet för dig att hjälpa dem igenom det här – att prata.

Barnen kommer att bli ledsna av en separation och det kommer att vara jobbigt att berätta det för dem men det måste göras. Samla kraft och var så lugn som möjligt för det kommer att få dem att tro dig när du säger att allt kommer att bli bra.

Behöver du stöd i hur du ska prata med dina barn inför, under eller efter en separation? Missa då inte vårt webinar ”Barnen genom skilsmässan?” med våra barnexperter Anna Olofsson Tarantino och Sara Matele.

Senaste nytt

Nyheter

Endbright lanserar Relationsskyddet

Endbright lanserar Relationsskyddet, en unik prenumerationstjänst som syftar till att preventivt och proaktivt säkra sin relation i ...

Nyheter

Nya rådgivningspaket

I samband med lanseringen av vår nya bokningstjänst introducerar vi en del nya rådgivnings- och avtalspaket! Paketen är sammansatta ...

Nyheter

Endbrights nya bokningssystem

Endbright har infört ett nytt bokningssystem där du enklare kan boka, köpa och hantera alla dina rådgivningar, från början till slut. ...

Bodelning Ekonomi Nyheter

Nyhet: Bolånekalkylen

Att få ihop ekonomin när man skiljer sig eller separerar kan vara en utmaning, inte minst när det gäller nya bolån. Med Bolånekalkylen ...

Barn & vårdnad Ekonomi Nyheter

Nyhet: Underhållskalkylen

Frågor kring barns boende och underhåll är några av de vanligaste vi får på Endbright. Vi är därför glada för att nu kunna erbjuda ett ...

Nyheter

Vi lanserar Endbrightassistenten

Endbright introducerar Endbrightassistenten, en helt digital tjänst som ger dig rekommendationer och råd baserat på din unika ...

Arbetsliv Nyheter

Endbright förmånligt på Benify

Du vet väl att du kan köpa våra tjänster förmånligt genom förmånsplattformen Benify? Alla medarbetare vars arbetsgivare är anslutna ...

Nyheter

Petra Nilsson ny juridisk rådgivare

Vi kan nu presentera en ny juridisk rådgivare, Petra Nilsson! Petra är senior jurist med en lång erfarenhet inom ekonomisk familjerätt ...

Nyheter

Krönikor av Christian Daun

Du har väl inte missat krönikorna av Christian Daun? Christian Daun är frilansjournalist och skriver bland annat i Svenska Dagbladets ...