Steg-för-steg: Så här ansöker du om skilsmässa

Processen för skilsmässa

Den formella delen av skilsmässan är inlämningen av ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Men även om det känns dramatiskt att skicka in ansökan är det bara en liten del av hela skilsmässan. Endbright kan hela tiden kan hjälpa dig med allt juridiskt stöd som du behöver kring bodelning, vårdnad, välmående, ekonomi med mera.

Nedan beskriver vi steg-för-steg vad du behöver göra när du ska ansöka om skilsmässa!

Steg 1: Ansökan om skilsmässa

Det första steget till att skilja sig är att skicka in ansökan om skilsmässa. Det innebär att du och din partner begär skilsmässa från varandra i tingsrätten. Du ansöker om skilsmässa på Sveriges Domstolars hemsida och det går att göra online. Ska du ansöka digitalt behöver du ha någon form av e-legitimation till exempel bank-ID. Det finns också möjlighet att skriva ut en blankett. Ansökan om skilsmässa kan lämnas in gemensamt eller enskilt. Skillnaden mellan gemensam eller enskild ansökan kan du läsa om i vår faktaartikel Skilsmässa.

Se upp för oseriösa aktörer! Vissa hemsidor erbjuder hjälp med skilsmässoansökan och försöker få besökare att tro att de hamnat på Sveriges Domstolars hemsida.

Steg 2: Skaffa personbevis

För att kunna göra din ansökan hos Sveriges Domstolar behöver du ett personbevis. Personbevis beställer du på Skatteverket, det är gratis. För detta behövs också bank-ID. Det finns olika sorters personbevis, så du behöver säkerställa att du väljer personbevis för skilsmässa. Personbeviset får inte vara äldre än 3 månader.

Steg 3: Betala ansökningsavgift

Avgiften för ansökan är 900 kr och betalas i samband med ansökan på Sveriges Domstolar. Avgiften är per ansökan, inte per person och betalas av en av er.

Steg 4: Fullfölj er skilsmässoansökan

Om det finns gemensamma barn under 16 måste en skilsmässa föregås av betänketid innan domstolen kan döma till skilsmässa, eller äktenskapsskillnad som det heter på juridiskt språk. Efter betänketidens slut måste du och din partner aktivt begära fullföljd, annars fortsätter ni att vara gifta. Detta måste ske senast 12 månader efter ansökan lämnats in, annars fortsätter ni att vara gifta. Fullföljdsansökan finns på Sveriges Domstolar, och blanketten ska sedan lämnas hos tingsrätten. Du kan läsa mer om vad som kan påverkar tiden för en skilsmässa i vår faktaartikel Hur lång tid tar en skilsmässa.

Steg 5: Skilsmässoprocessen är klar

Efter att skilsmässoprocessen är klar kommer tingsrätten skicka hem ett domslut till er båda där det framgår att processen är avslutad och att ni nu är skilda. En viktig sak kvarstår dock och det är bodelningen. Bodelningen måste man enligt lag göra och den måste vara skriftlig. Du kan läsa allt om Bodelning i vår faktaartikel.

Kom-ihåg!

  • Skilsmässoansökan ska skickas till tingsrätten. INTE till Skatteverket.
  • Om tingsrätten beslutar att ni måste ha betänketid, glöm inte att ni måste fullfölja er ansökan efter sex månader genom att skicka in en fullföljdsansökan. Det är många som glömmer detta!
  • Personbevisen måste vara ”personbevis för skilsmässa”. Det finns olika sorters personbevis.
  • Personbevisen får inte vara mer än 3 månader gamla.

Mer läsning

Våra tjänster

Endbright finns där för att stötta dig. I vår shop hittar du både rådgivningspaket och enskilda rådgivningssessioner med våra experter. Om du är osäker, kontakta oss eller boka en Divorce Planning!