Vad kostar en skilsmässa?

Endbright fakta - artikel vad kostar det

”Har jag råd att skilja mig?”

Frågan om vad en skilsmässa kostar är en av de vanligaste frågorna vi får här på Endbright. Det är en fråga som oroar många av naturliga skäl. Alla skilsmässor ser olika ut, men det finns generella riktlinjer att gå på.

Vet du inte hur du ska komma vidare? Gör vår enkla Skilsmässoanalys för att få koll på fakta och vilka steg du behöver ta. Du kan också boka en kostnadsfri Divorce Planning för att få en plan för just din separation.

Kostnader kring skilsmässoprocessen

När man går in i en skilsmässoprocess tänker sig många att det enbart är de juridiska frågorna man behöver hjälp med. Man tänker att man är överens och att det inte ska vara några problem med vårdnad och boende. Man tänker att man är stark. Men för många blir kostnaderna en obehaglig överraskning, och kan kännas något som man inte har kontroll över.

Även i de enklare skilsmässorna är ofta behoven av hjälp större än man tror, inom såväl juridik, ekonomi och välmående och det är därför Endbright finns! Med professionell hjälp har man dessutom större chans att gå genom skilsmässan på ett schysst sätt, med bibehållen respekt till varandra och där man kan samarbeta om barnen.

Vi kommer nedan visa på två scenarier – först scenariot där man använder sig av fristående hjälp och sedan scenariot med att använda de möjligheter som Endbright erbjuder.

Ett vanligt scenario: Att vända sig till fristående byråer

Ett vanligt scenario när man står inför en skilsmässa är att man vänder sig till en fristående juristbyrå för att få hjälp.

Kostnaderna för en jurist varierar stort. I beräkningen har vi räknat med ett genomsnittspris på 1 500 kronor, men jurister kan ofta kosta mycket mer. I samband med juridisk rådgivning diskuteras de olika avtal som behövs. Dessa avtal sätts sedan upp av juristen eller någon av dennes medarbetare, och det innebär ofta ytterligare kostnader utöver rådgivningen.

Ibland kan juristerna även ge ekonomisk rådgivning men vanligast är att man sedan måste vända sig till en bank eller någon annan privatekonomisk rådgivare. Banker tar ofta en liten avgift, medan en privat rådgivare kan ta mellan 500 och 1 000 kronor per timme.

Den känslomässiga delen glömmer man gärna bort, och många drar sig för att söka hjälp, vilket i sig är hindrar dig från att bearbeta din skilsmässa och bygga upp din mentala styrka. Om du väljer att söka hjälp vänder du dig till en psykolog eller coach. Här har vi räknat på ett genomsnittligt pris på 1 000 kronor per timme.

Under en relativt normal och enkel skilsmässa behöver man i genomsnitt omkring 25 timmars rådgivning från olika professioner – jurister, ekonomer och psykologer eller coacher. Om man använder fristående byråer ligger kostnaden på ca 40 000 kronor. Det kan förstås vara mer eller mindre, men det ger en indikation på var man kan landa.

 

Exempel - kostnader utan endbright

Den nya möjligheten: Att vända sig till Endbright

När du använder dig av Endbright får du helhetslösningar för separationsprocessens ALLA delar under ett och samma tak. Processen blir mer ”sömlös”, inte minst genom det stöd som vår Divorce Planning kan ge dig i form av att ge råd om nästa steg, att agera bollplank och hjälpa dig med dina frågor. Du kan också vara helt trygg med de rådgivare som vi valt ut, de är specialiserade på just området separation och skilsmässa och har stor erfarenhet.

Med en plan för sin separation får man också koll på kommande kostnader. Endbright kan erbjuda förmånliga priser tack vare vår möjlighet att sätta samman rådgivningspaket och sluta bra avtal, vilket gör att kostnaderna minskas med allt från 10% till 40%, beroende på din individuella situation och dina behov.

Om man då jämför Endbrights priser med samma omfång på hjälp som i exemplet ovan där man använder fristående byråer får man en betydligt lägre kostnad. Vi kan dessutom erbjuda en mängd olika skräddarsydda paket och i samtliga paket ingår Divorce Planning vilket ger dig en trygghet i processen.

Beroende på vilket paket eller upplägg man har behov av kan en relativt normal och enkel skilsmässa landa på mellan 10 000 och 25 000 kronor. Fördelen med Endbright är att du redan tidigt i processen med din Divorce Planner kan få koll på kostnaderna och göra beslut utefter vad du har ekonomi för. 

Boka Rådgivningspaket
Exempel - Skilsmässa med Endbright

Övriga kostnader

Utöver sådant som är direkta konsekvenser av skilsmässoprocessen tillkommer även andra kostnader. Dessa delar vi grovt in i engångskostnader som uppkommer specifikt i samband med separationen, men till detta kommer det vi kallar ”Livet-efter-kostnader”. Kostnaderna ser olika ut beroende på den personliga situationen, men tillkommer inte minst pga av dubbelt boende när man har barn.

Engångskostnader

När man skiljer sig är det en del engångskostnader som uppstår, främst relaterat till boendet.

Tips: När du är registrerad i Endbright kan du utnyttja våra förmånliga partnererbjudanden, där vi tex har samarbete kring boende med Norban som kan ge dig stöd i boendefrågor.

Exempel - kostnader skilsmässa

”Livet-efter-kostnader”

Livet efter skilsmässan kommer så småningom att bli en vardag det också. Men med en skilsmässa uppstår kostnader som man nu måste bära själv. Så länge man har barn som lever ett varannan vecka liv hos båda föräldrar, kommer också extrakostnader, där barnen behöver ha dubbla uppsättningar av exempelvis kläder, leksaker, cyklar med mera.  Vår uträkning är baserad på en ensamstående med två barn i skolålder boende i bostadsrätt.

När det gäller kostnader för barn skiljer det sig beroende på ålder och antal. Hos Konsumentverket kan man läsa mer om schablonkostnader för barn i olika åldrar, även bankerna har mycket information om detta. Har du behov av att se över din ekonomiska situation kan våra ekonomiska rådgivare hjälpa till.

Samma sak gäller för boendet. Priset på en bostadsrätt skiljer sig mycket, men om man vill få ett riktmärke finns det mäklarstatistik för genomsnittet i den egna kommunen.

Sett på en tio-årsperiod handlar det alltså om omkostnader på ca 1,8-2 miljoner kronor.

Exempel - kostnader livet efter skilsmässa

Vanliga frågor & svar

Vad kostar det att skilja sig?

Alla skilsmässor är olika så det finns inget enkelt svar. Att göra själva ansökan är det billigaste, det kostar 900 kr. Men det normala är att man sedan behöver rådgivning och hjälp. Under en relativt normal skilsmässa behöver man i genomsnitt omkring 25 timmars rådgivning från olika professioner – jurister, ekonomer och psykologer eller coacher. Därutöver kommer ökade omkostnader för den enskilde, som nytt boende, bil, försäkringar med mera.

Vem betalar för bodelningen?

Om ni som par är överens om att ta gemensam hjälp med bodelningen för att att avtalet ska bli rätt kan ni komma överens om att dela på kostnaden för hjälpen. Men om en av er själv väljer att anlita en jurist som för dennes talan i bodelningsfrågorna måste hen själv stå för dessa kostnader. Om det ni inte kommer överens och en bodelningsförrättare kopplas in av domstolen ska ni dela på dessa kostnader. Läs mer om bodelning och om bostadsekonomi.

Vet du inte hur du ska komma vidare? Gör vår enkla Skilsmässoanalys för att få koll på fakta och vilka steg du behöver ta. Du kan också boka en kostnadsfri Divorce Planning för att få en plan för just din separation.

Senaste nytt

Endbright fakta - stor - Skilsmässa Avtal
Fakta Skilsmässa

Skilsmässa: Vår guide till de första stegen

Att ta beslut om skilsmässa är en svår process. Och mitt i denna känslostorm är det dessutom en del juridik som man måste gå genom för ...

Endbright fakta - skilsmässa stor
Fakta Separation

Sambolagen: vad gäller för sambor som separerar?

Vad gäller när sambor separerar? Det finns ett särskilt regelverk som börjar gälla ögonblicket som två förälskade flyttar ihop. Men ...

Fakta artikel bodelning
Bodelning Fakta

Bodelning: När görs det och hur går det till?

Hur fungerar bodelning? När separationen är ett faktum måste du och din föredetta partner börja fundera på hur ni ska dela upp ert ...

Endbright fakta - artikel ekonomi
Ekonomi Fakta

Ekonomi & skilsmässa

Att ha god koll på sin ekonomi är något du tjänar på i händelse av skilsmässa. Det kan låta oromantiskt att förbereda sig för en ...

Endbright fakta - artikel underhåll
Barn & vårdnad Fakta

Underhållsbidrag & växelvis boende: Vad gäller?

När man skiljer sig eller separerar och har barn ihop så skall man också dela på kostnaderna för barnen. Därför finns det regler för ...

Endbright fakta - artikel skiljas med barn 2
Barn & vårdnad Fakta

Att skiljas eller separera med barn: Fakta & råd

Barnen påverkas alltid av en separation, hela deras livssituation förändras obönhörligen. Många gånger är en separation en långt ...

Endbright fakta - artikel skilsmässans med barn
Fakta Skilsmässa

Skilsmässans ordbok: vi guidar dig!

När man tagit beslutet om skilsmässa eller separation så kan det vara överväldigande med allt man behöver hantera. Inte minst så är ...

Endbright fakta - artikel vårdnadstvist
Barn & vårdnad Fakta

Vårdnadstvist: Fakta & råd

Att hamna i en vårdnadstvist är mångas oro och fasa när man skiljer sig. Många kanske tror att man ”måste” till domstolen ...

Separation: Att ta första steget
Fakta Första steget

Separation: Att ta första steget

Att ta det första steget att säga ”jag vill separera” är stort och svårt. Du vet inte vad du står inför, vare sig känslomässigt eller ...