Hur kommer det att bli ekonomiskt? Var börjar man?

Att skiljas är för de flesta förenat med mycket känslor och tankar. Både på allt som har varit, hur det är just nu och hur framtiden ska bli.

För mig kändes det som ett virrvarr när skilsmässan från mina barns pappa var ett faktum. Jag kände mig helt tom och visste inte var jag skulle börja med alla ekonomiska frågor – även om det var jag som tidigare hade tagit hand om familjens ekonomi. Helst hade jag bara velat ta semester från hela situationen men det gick ju inte. Så det var bara att försöka lägga känslorna vid sidan och ta tag i saken. Faktum är att efterhand som jag och vi tillsammans gjorde detta så både uträtades en massa frågetecken, vi kom vidare i vår process och vi la en ny grund för framtiden.

Få struktur på din ekonomi

När det är stor förändring på gång tycker jag att det allra bästa är att försöka få en struktur och bena upp så mycket det går. Hur ser det egentligen ut idag?

Så oavsett om du har funderingar på att skilja dig eller om det redan är ett faktum så är mitt bästa tips att som allra första steg göra en kartläggning och skriva ner inkomster, kostnader, tillgångar och skulder för er båda. Med denna kartläggning får ni båda en mycket bättre överblick över nuläget och ett bra underlag att gå vidare med.

  • Vilka inkomster har ni och hur mycket?
  • Vilka löpande kostnader har ni och hur mycket? Vem av er står på eventuella avtal?
  • Vilka försäkringar har ni – sakförsäkringar, livförsäkringar?
  • Vilka tillgångar (tex hus, bil, sparande, bohag) har ni och vad är de värda?
  • Hur ser ert pensionssparande ut?
  • Vilka skulder har ni? Vad avser skulderna?

Om det är mycket känslor inblandat så försök att lägga dem vid sidan. Kartläggningen är ju egentligen bara ren fakta och kan ni göra detta tillsammans så lägger ni också en väldigt bra grund för fortsättningen, inte minst om ni har gemensamma barn.

Vad gäller?

Beroende på om ni är gifta eller sambor är det olika regler som gäller. Vad som gäller vid skilsmässa är reglerat i äktenskapsbalken och i ev äktenskapsförord. En bodelning ska alltid göras där gemensamma tillgångar och skulder läggs ihop och fördelas i ett bodelningsavtal. Är ni sambos är det ert samboavtal som gäller ifall ni skrivit ett sådant. I annat fall skall sambolagen följas och bostad och bohag som skaffats för att användas gemensamt ska delas mellan er.

Jag jobbar som personlig tränare inom vardagsekonomi – DinEkonomiPT – och vill du ha min hjälp i din specifika situation så finns jag här för dig! Att känna ekonomisk ro är en stor del i välbefinnandet och det hjälper jag till med! 

Med värme till dig!

Catharina

Ta hjälp av Catharina Sjöstrand – för dig som behöver stöttning i privatekonomi och inför en bodelning.