Stor påverkan på ekonomi & boende vid skilsmässa och separation

I takt med en pressad världsekonomi har de ekonomiska effekterna på privatpersoner kommit i fokus, inte minst svårigheterna för skilda och ensamstående med barn att få ekonomin att gå ihop. Detta rapporteras i årets Endbrightrapport.

Problematiken bottnar inte enbart i det nuvarande ekonomiska läget, utan bygger på en sedan länge underliggande problematik, där de ekonomiska möjligheterna för den stora merparten försämras radikalt i samband med en skilsmässa eller separation. Inte minst besvärligt är detta för kvinnor med barn.

Resultatet blir att man på enbart ekonomiska grunder tvingas stanna kvar i en relation. Orsakerna till detta ligger i flera olika delar. En viktig parameter är svårigheten att såväl hitta som finansiera en ny bostad. I Finansinspektionens rapport visas hur kraven på amortering slår orimligt hårt mot skilda och separerade. Att göra undantag är möjligt men FI lämnar åt låneinstituten själva att göra bedömningarna utifrån egen praxis.

Oron för de ekonomiska frågorna skapar i sig en stor stress och detta kan i sig utlösa psykisk ohälsa med sjukskrivningar som följd.

Undersökningar visar att en stor andel är oroliga för hur de ekonomiska frågorna ska kunna lösas och en ökande andel är osäkra på om de skulle ha råd att bo kvar vid en separation. Den ökande skuldsättningen kan också delvis kopplas till ensamstående, och här hamnar idag en stor mängd barn i kläm. Oron för de ekonomiska frågorna skapar i sig en stor stress och detta kan i sig utlösa psykisk ohälsa med sjukskrivningar som följd.

Internationella undersökningar visar att detta inte enbart sker i Sverige, och man kan också se att de som i samband med skilsmässa och separation hamnar i ekonomiska svårigheter riskera att hamna i permanent fattigdom.

Fakta från Endbrightrapporten

Allt svårare ekonomiskt för ensamstående: Enligt SCB har svenskarna allt svårare att få ekonomin att gå ihop. En ökande andel har fått svårt till mycket svårt att få ekonomin att gå ihop – från 7% till 9%. Kvinnor drabbas hårdare än män, särskilt ensamstående kvinnor med barn. Under 2023 hade nästan 30% svårt att få ekonomin att gå ihop. 57% av dessa saknar dessutom kontantmarginal, vilket kan jämföras med 24% bland ensamstående män med barn i samma åldrar. Om man ser till samtliga ensamstående med barn, oavsett kön, säger 25% att de har det svårt till mycket svårt att få ekonomin att gå ihop, vilket kan jämföras med 9% bland sammanboende med barn.

25% av separerade med barn säger att de har det svårt till mycket svårt att få ekonomin att gå ihop, vilket kan jämföras med 9% bland sammanboende med barn.

Försämrad ekonomi efter separation:
Enligt Endbrights egna enkät upplever mer än hälften av de svarande – 56% – att deras ekonomi har försämrats efter separationen. Av de svarande som ännu ej påbörjat sin separation uppger 40% att de ser privatekonomin som ett hinder för separationen.

Hur bedömer du din privatekonomiska situation?

Stor oro för boendet:
Kvinnors oro för sitt boende vid en separation har ökat under de senaste två åren, från 45% till 57%. Kvinnor känner även störst ekonomisk oro, och det har ökat från 12% till 23% på två år (Fredrika Bremer-förbundet).

Ej råd att bo kvar vid separation:
En Sifoundersökning som Länsförsäkringar gjort visar dessutom att över 30% av svenskarna inte har råd att bo kvar i sin bostad vid en separation. Av dem som tvingas till flytt är majoriteten kvinnor, men andelen män ökar kraftigt.

Vad hindrar dig eventuellt från skilsmässa?

Sverige sticker ut i jämförande internationella studier:
Svenskar, män och kvinnor, drabbas av jämförelsevis mer långtgående och långvariga ekonomiska konsekvenser i samband med skilsmässa och separation (jämförelsen gjord med Belgien, Tyskland, Storbritannien och Italien). Andra internationella studier visar att effekterna av skilsmässa – välmående, ekonomi, boende med mera – är övergående för män, men riskerar att bli kroniska för kvinnor.

Skulle du ha råd att bo kvar i din nuvarande bostad om du separerade från din partner?

Ökad risk för skuldsättning:
Kronofogden konstaterar att dramatiska livshändelser som skilsmässa är drivande i att leda till överskuldsättning. Då kvinnor på grund av lägre inkomster är mer ekonomiskt sårbara i sådana situationer har de fler betalningsförelägganden och skulder hos Kronofogden. Cirka 180 000 barn i Sverige idag har föräldrar som har skulder hos Kronofogden. Det är en ökning med hela 4% jämfört med förra året.

Cirka 180 000 barn i Sverige idag har föräldrar som har skulder hos Kronofogden, en ökning med 4% jämfört med förra året.

Amorteringskravet slår hårt:
Vid en separation har banken möjlighet att bevilja undantag från amorteringskraven under en begränsad period men bankerna har olika rutiner för dessa situationer. Finansinspektionen anser inte att gemensamma direktiv behövs utan lämnar åt banken att skapa egen praxis. Dessa beslut kan skapa omöjliga situationer för separerade, där möjligheten att skaffa ny bostad blir helt omöjlig. Inte minst kan detta slå hårt mot dem som har barn. I förlängningen kan detta vara ett brott mot Barnkonventionen, där den skyddade rätten för en förälder att bo kvar med barnen försvinner.

Vad krävs?

Det behövs ett starkare konsumentskydd och bättre information, helst i form av upplysningsplikt, i samband med samboskap, äktenskap och finansiella tjänster.

Banker och kreditinstitut bör, bland annat i samband med bolån, vara tydligare med de ekonomiska konsekvenserna vid eventuell skilsmässa eller separation, och erbjuda såväl praktiskt som informativt stöd. Ett ökat konsumentskydd kan minska risker och spara tid och pengar, samt minska rättskyddskostnader och utdragna bodelningsprocesser för staten.

Parter som Finansinspektionen och Svenska Bankföreningen bör lyfta dessa frågor på remiss för betänkande.

Läs hela Endbrightrapporten 2024

Endbrightrapporten är en oberoende och politiskt obunden årlig rapport och kartläggning om skilsmässa och separation i Sverige idag. Rapporten är ett inlägg i diskussionen om synen på skilsmässor och separationer och syftar till att identifiera problemställningar och driva debatt. Endbrightrapporten gör inte anspråk på att täcka all den forskning som idag finns att tillgå nationellt och internationellt. Endbrightrapporten publiceras av Endbright.

Senaste nytt

Fakta

Stor påverkan på ekonomi & boende vid skilsmässa och separation

I takt med en pressad världsekonomi har de ekonomiska effekterna på privatpersoner kommit i fokus, inte minst svårigheterna för skilda ...

Nyheter

TEDx-talk av Endbrights Charlotte Ljung

I april höll Endbrights VD och grundare Charlotte Ljung ett TEDx-talk på inbjudan av Handelshögskolan i Stockholm (Stockholm School of ...

Nyheter

Endbrightrapporten 2024

Ofrivilligt fastkedjade vid varandra Skilsmässa och separation omöjliggörs av ekonomiska och samhälleliga hinder. I årets ...

Nyheter

Resultat av Endbrights enkät

Under våren 2024 har Endbright genomfört en enkät bland sina användare för att få en bild av hur man uppfattar sin situation. ...

Nyheter

Endbright lanserar Relationsskyddet

Endbright lanserar Relationsskyddet, en unik prenumerationstjänst som syftar till att preventivt och proaktivt säkra sin relation i ...

Nyheter

Nya rådgivningspaket

I samband med lanseringen av vår nya bokningstjänst introducerar vi en del nya rådgivnings- och avtalspaket! Paketen är sammansatta ...

Nyheter

Endbrights nya bokningssystem

Endbright har infört ett nytt bokningssystem där du enklare kan boka, köpa och hantera alla dina rådgivningar, från början till slut. ...

Bodelning Ekonomi Nyheter

Nyhet: Bolånekalkylen

Att få ihop ekonomin när man skiljer sig eller separerar kan vara en utmaning, inte minst när det gäller nya bolån. Med Bolånekalkylen ...

Barn & vårdnad Ekonomi Nyheter

Nyhet: Underhållskalkylen

Frågor kring barns boende och underhåll är några av de vanligaste vi får på Endbright. Vi är därför glada för att nu kunna erbjuda ett ...