Hur du tar hand om dig själv

En separation eller skilsmässa innebär en stor livsförändring. För en del kan de praktiska frågorna som man behöver ta sig igenom ta slut på energin åt den egna hälsan, många tappar det egna självförtroendet när en stor del av sig själv förloras och det är inte heller helt ovanligt att brottas med känslan av meningslöshet. Men, hur gör man då för att på bästa sätt ta hand om sig själv innan, under och efter ett uppbrott?

Den nystartade föräldrarsajten Motherhood frågade oss om några råd på vägen mot en bättre hälsa. Vi tog hjälp av våra experter inom Välmående.

Se över grundläggande behov

En separation är en omvälvande händelse för både barn och vuxna. En kris som man behöver ta sig igenom. Viktigt är att ta hand om sig själv. Många föräldrar gör allt för att göra separationen så smärtfri som möjligt för barnen att de nästan slår knut på sig själva och kanske helt glömmer bort sina egna behov.

En tumregel för att ta hand om sig själv är att börja med det mest basala, men som är oerhört viktigt. Äta bra och försöka få till god sömn. Även fysisk träning av något slag är bra, det lättar på spänningar och minskar stress. Att göra sådant du alltid gillat och mått bra av är också viktigt. Roliga, lustfyllda aktiviteter som ger energi och hjälper att koppla av och tänka på annat.

Skapa en målbild

Om det stundvis känns tufft att ha vara mitt i en separation, försök att skapa dig en målbild av var du vill vara när allt känns bra igen. Hur ska ditt liv se ut då? Hur kan du med små steg jobba i den riktningen.

Prata med någon

Tänk på att vi alla är olika och att komma över en separation tar olika lång tid för oss. Låt det ta tid, det är okej att sörja och älta. Om du efter en tid, kanske två år, känner att du har svårt att komma vidare, tveka inte att söka professionell hjälp.

Ibland hjälper det att någon utomstående hör din berättelse och kan komma med reflektioner, tankar, tips och råd för att du riktigt ska kunna släppa och komma vidare. Att man separerat är en väldigt vanlig orsak till att personer söker samtalshjälp.

För att ta del av hela intervjun med oss på Motherhood.se, klicka här.

Endbright tipsar om Välmående rådgivning – för dig som behöver råd och stöd för att orka ta dig genom din separation.