Bodelningsförrättare – en dyr lösning

Det kan bli dyrt att inte vara ense vid bodelning

I ett känsloansträngt läge är det lätt att fatta snabba och ogenomtänkta beslut kring bodelning (läs gärna vår stora faktaartikel om bodelning för mer information). Alltför många gånger lämnas allt till den andra parten i bodelningen på grund av skuldkänslor eller för att man så snabbt som möjligt bara vill komma vidare.

Bodelningsförättare – en dyr och tidskrävande väg

Lika ofta handlar det dock om att man inte har råd att utkräva den rätt man egentligen har i bodelningen. Om någon trilskas och inte vill dela med sig är det nämligen dyrt och tidskrävande att tvinga fram sin rätt i bodelningen. Man får då hos tingsrätten ansöka om en bodelningsförrättare vilket i praktiken är en advokat som tingsrätten bestämmer ska säkerställa att en bodelning enligt lag blir klar. Detta kan ta flera år och den som har ett ekonomiskt underläge har ofta inte råd att tvinga fram och vänta ut en rättvis bodelning genom advokater och bodelningsförrättare.

Kom ihåg: Oavsett vem av er som ansöker om en bodelningsförrättare, blir ni solidariskt betalningsansvariga för advokatens arbete som ofta blir omfattande och mycket dyrt.

Den som äger mest ska lämna ifrån sig mest. Den som äger minst har rätt att få mer genom bodelningen. Det är av den här anledningen som bodelningen så ofta blir en konflikt i skilsmässorna. Vem ska ha vad? Vem ska bo kvar? Vem tar över sommarstället? Vem behåller dyra soffan och alla vaserna ni fick i bröllopspresent? Era olika värderingar och ekonomiska förutsättningar gör också att, när ni inte längre vill leva ihop, har svårt att kompromissa fram en rättvis och rimlig bodelning.

Bodelningsavtalspaketet – för dig/er som behöver hjälp med bodelningsavtalet.
Pris: 8 999 kr

Istället för bodelningsförättare – låt bodelningen ta lite tid

Låt det få ta tid och ta reda på vilka rättigheter du har när det kommer till bodelningen. Har du det huvudsakliga ansvaret för barnen kan du hos tingsrätten ges rätt till så kallad kvarsittanderätt till er gemensamma bostad till dess att ni kommit överens om bodelningen.

För barnen är det en trygghet att få bo kvar i sitt hem till dess att ni hittat nya boendelösningar som blir bra för er båda och era barn. Långsiktigt mår alla i familjen bäst av att ni gör en schysst och rättvis fördelning av familjens saker, pengar och pensioner. Om ni verkligen inte kan komma överens ta i första hand hjälp av en jurist som ni anlitar och träffar tillsammans. Juristen kan då förklara bodelningsreglerna och hur det blir för just er om en bodelningsförrättare skulle göra bodelningen. Att komma överens brukar bli betydligt enklare när båda förstår hur bodelningsreglerna fungerar och hur dyrt det är att anlita advokater och bodelningsförrättare för att få klart bodelningen.

Lämna barnen utanför bodelningsbråk

Bråk om ekonomi och bodelning kan ”smitta av sig” på frågorna ni ska komma överens om när det gäller barnen. Barnens vårdnad, boende och umgänge ska aldrig användas som vapen i de konflikter ni har om pengar. Det är oacceptabelt att föräldrar försöker använda barnen som utpressning mot den andre föräldern när de inte får som de vill i bodelningen. Barnen har rätt att älska och träffa er båda föräldrar oavsett vad ni tycker om varandra och självklart oavsett hur ni delar upp sakerna efter ert äktenskap. Barnen mår absolut bäst efter skilsmässan om de upplever en någorlunda lika levnadsstandard hos er båda. Att roffa åt sig allt bodelningen (även om man har rätt till det) blir ofta konstigt för barnen som genom sin lojalitet och kärlek till båda sina föräldrar mår bäst av det blir någorlunda rättvist mellan er.

Du kan läsa mer om bodelning på vår stora faktasida om bodelning.

Bodelningsavtalspaketet – för dig/er som behöver hjälp med bodelningsavtalet.
Pris: 8 999 kr