Att skriva testamente kan upplevas som känslomässigt svårt att göra, och därför något man drar sig för. Det finns också många juridiska regler kring arvsrätt som man behöver vara medveten om.
Här redogör vi för de viktigaste punkterna kring arvsrätt och vid vilka situationer det kan vara extra viktigt att skriva ett testamente.
Innehåll
- Vad är ett testamente?
- Varför skriva ett testamente?
- Bröstarvingar, laglott & arvsordning
- Vad gäller vid skilsmässa?
- Ärva som sambo?
- Ensamstående med barn = testamente viktigt!
Vet du inte hur du ska komma vidare? Boka en kostnadsfri kundrådgivning för att få hjälp med hur du kan bli relationssmart.
Vad är ett testamente?
Ett testamente är en rättshandling där man bestämmer vem som ska ärva och vad den personen ska ärva när man går bort. Testamentet ska vara skriftligt och bevittnas av två personer. Det finns också vissa formella krav och det är därför viktigt att ta hjälp av en jurist för att testamentet ska vara giltigt. Ett testamente registreras ingenstans så det är viktigt att förvara det på ett säkert ställe.
När det gäller testamenten mellan makar och sambor pratar man ofta om inbördes testamente, som är ett gemensamt testamente där man bestämmer hur arvet ska fördelas vid respektive makes bortgång. Inbördes testamente kan även upprättas mellan exempelvis syskon eller nära vänner.
Varför skriva ett testamente?
Bli relationssmart med Endbright – läs mer om hur ni kan skydda er från obehagliga överraskningar och konflikter längre fram i livet, eller vid en eventuell skilsmässa!
För gifta och barn till gifta är lagstiftningen kring arv tydlig i fråga om vem som ärver vad och hur ordningen ser ut. Men alltfler i vårt samhälle är inte gifta, samboskap blir allt vanligare liksom relationer med särkullbarn eller olika regnbågs- eller stjärnfamiljskonstellationer. Dessa relationer kan självklart vara precis lika fasta och långvariga som gifta relationer, men de legala strukturerna skyddar inte i lika hög utsträckning. Därför är det extra viktigt att vara förutseende och upprätta testamente för att säkerställa hur man vill ha det efter sin död, exempelvis om man är sambo eller om man har barn från tidigare förhållanden och går in i en ny relation.
Bröstarvingar, laglott & arvsordning
Några centrala begrepp när man pratar om testamente och arv är bröstarvingar, laglott och arvsordning.
En bröstarvinge definieras som ett barn, barnbarn och så vidare. Bröstarvingar alltid har rätt att kräva sin laglott, det vill säga hälften av arvet, oavsett vad man skriver i sitt testamente. Sedan finns det en arvsordning att ta hänsyn till:
- Om den avlidne inte var gift är det den avlidnes bröstarvingar, det vill säga barn, barnbarn och så vidare, som ärver. Om det inte finns några bröstarvingar ärver den avlidnes föräldrar, i nästa steg den avlidnes syskon och så vidare.
- Om den avlidne var gift ärver den efterlevande maken före gemensamma barn, det vill säga bröstarvingarna. De gemensamma barnen måste vänta på sitt arv tills båda föräldrar är döda. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt, men kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken. I så fall får barnet rätt till efterarv vid den efterlevande makens död på samma sätt som gemensamma barn.
- Arvsrätt för barn när föräldrarna inte varit gifta. Förutsatt att faderskapet är klarlagt registreras alla barn automatiskt i sin pappas personakt eller folkbokföringen sedan 1968. De barn som inte finns registrerade för pappan måste själv säkerställa att registrering sker för att inte förlora sin arvsrätt. Särskilda regler gäller för personer födda före 1970.
Om man vill ha en annan arvsordning än den som följer enligt lag måste man skriva testamente. Vill man exempelvis att barnen ska få ut en del av sitt arv direkt när den ena föräldern i ett gift par dör måste man skriva det i ett testamente.
Vad gäller vid skilsmässa?
Om ett dödsfall inträffar under pågående skilsmässa eller betänketid gäller inte längre arvsrätten mellan makarna. När det gäller testamenten säger lagen att det i dessa fall finns en så kallad presumtion, det vill säga ett antagande, om att inte heller inbördes testamenten ska gälla. Det kan dock finnas undantag från detta om det finns en tydligt uttryckt vilja om att testamentet ska bestå även efter skilsmässan, exempelvis om detta skrivits ut tydligt i testamentet. När föräldrarna är skilda kan även gemensamma barn få ut sitt arv från den avlidna föräldern direkt.
Endbright tipsar om paket för testamente – för dig som behöver hjälp med att upprätta ett avtal.
Ärva som sambo?
Till skillnad från gifta ärver inte sambor varandra automatiskt, oavsett om ni har gemensamma barn eller varit tillsammans hela livet. Utan testamente har sambor mycket lite skydd vid dödsfall. Har ni barn ärver de allt, om ni inte har barn ärver din sambos föräldrar eller syskon halva värdet av er samboegendom, det vill säga bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Som sambo är det alltså extra viktigt att skriva testamente, därmed kan man exempelvis fördela arvet på samma sätt som om ni varit gifta. Ta hjälp av en jurist för att få koll på hur du bäst hanterar just din situation.
Ensamstående med barn = testamente viktigt!
Som ensamstående med barn är det extra viktigt att tänka över vad som händer om du skulle gå bort. Framförallt behöver du tänka genom vad som händer om du går bort innan barnen är myndiga. Är ni två vårdnadshavare går den andra vårdnadshavaren inom som förvaltare av barnens arv. Om arvet överstiger 8 prisbaslopp kopplas även kommunens överförmyndare in. Om du vill att någon annan ska ha inflytande över arvet eller om du är ensam vårdnadshavare måste du skriva ett testamente där du utser en så kallad särskild förvaltare.
Om du hittar en ny partner är det också viktigt att fundera genom vad som händer och hur ni vill ha det ifall någon av er dör. Utan testamente kan din nya partner hamna i ekonomiska problem om du går bort, exempelvis när den efterlevande ska lösa ut dina barn, då de har rätt att få ut sitt arv. Många hamnar då i en sits där de inte längre har råd att behålla sitt hem. Det kan därför vara viktigt att tänka genom vad som skulle hända vid ett dödsfall, inte minst när man som partners, där kanske det finns både särkullbarn och gemensamma barn, skaffar ett gemensamt boende. Här kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att skapa en trygg och rättvis situation.
Endbright tipsar om juridisk & finansiell rådgivning – för dig som behöver hjälp med testamente eller andra familjerättsliga frågor.