Har jag råd?

Ekonomiska och praktiska trösklar…

När du funderar på om du ska lämna eller vara i kvar i din relation, gissar jag att det finns många rädslor och grubblerier. När jag själv förstod att kärleksrelationen med min sons pappa var över, slog ångesten till med full kraft. Jag kunde inte äta, inte sova och kände så mycket skuld och skam för att jag inte lyckades hålla ihop vår familj. Inför arbetet med min bok ”Skiljas med hjärta och hjärna” gjorde jag intervjuer med män och kvinnor som separerat. Jag förstod då att vi alla kämpar med ungefär samma utmaningar. Främst känslomässiga men också praktiska.

Har jag råd att skiljas?

För att få bättre koll på hur din ekonomi blir efter separationen vill jag uppmuntra till att försöka räkna ut hur mycket du kommer att få genom den bodelning som alla gifta par måste göra och som sambor alltid har rätt att kräva. Det finns också principer för beräkning av vad man kan få genom bodelning. När det blir dags att göra själva bodelningen har du fördel om du satt dig in i vad som gäller och vad du har för rättigheter och skyldigheter. För att veta vad du har råd med framåt behöver du räkna på:

  • Vad du får genom bodelningen eller redan äger och som är din enskilda egendom som inte ska fördelas mellan er i bodelningen
  • Vilken inkomst du har efter separationen
  • Vilka skulder du har efter separationen
  • Vilka bidrag du eventuellt har rätt till

Var ska jag bo?

Har du råd att köpa ut och bo kvar i den gemensamma bostaden ensam eller måste du hitta en ny bostad? Vänd dig till din bank där du har dina bolån för att få hjälp att räkna på om du har råd att bo kvar. Banken kan också hjälpa dig att räkna fram hur mycket du kan få låna och vilken budget du har efter separationen för att köpa en ny bostad. Tills ni är överens om en bodelning och vem som ska bo kvar kan man begära rätt att få bo kvar i den gemensamma bostaden tills bodelningen är klar. Det kallas kvarsittanderätt.

Vem betalar för barnen?

Den som har barnen boende mest hos sig har oftare fördel att få bostadsbidrag, barnbidrag och underhållsbidrag. Har ni barnen växelvis boende hos er behöver ingen av er betala underhållsbidrag till den andra. Å andra sidan måste ni ändå komma överens om vem som ska betala för fritidsaktiviteter, kläder, fickpengar etc. Har ni ungefär samma ekonomiska situation efter skilsmässan är det vanligaste att man delar lika på kostnaderna och barnbidraget. Är det stora ekonomiska skillnader kan man ta hjälp av en jurist att räkna fram hur ni procentuellt kan fördela kostnaderna. Man kan också testa Försäkringskassans tjänst som är helt gratis men inte heltäckande.

Hur blir skilsmässan rättvis?

Bodelningsreglerna skyddar den ekonomiskt svagare parten i en skilsmässa genom att tvinga den som har mest att dela med sig med hälften till den som har minst. Det gäller för tiden fram till äktenskapet tar slut. Därefter finns ingen ekonomisk rättvisa. Den som gjort karriär, haft en högre lön och fått en högre tjänstepension behöver inte dela med sig av de fördelarna efter skilsmässan. Den som varit hemma med barnen, jobbat deltid och inte satsat på en lönekarriär kommer att ha ett betydligt tuffare ekonomiskt läge framåt. Par som inte har en rättvis fördelning av barnomsorg, hemarbete, inkomster och pensioner under äktenskapet, kommer heller inte att få en helt rättvis fördelning av de respektive fördelar det medför. Den som varit hemma mest med barnen har fördel i frågorna kring barnen (åtminstone så länge de är små) och den som arbetat utanför hemmet har de ekonomiska fördelarna. Det finns inga juridiska trollformler som justerar detta utan det måste regleras redan under äktenskapet för att det ska bli rättvist vid en skilsmässa.

Måsta man träffa jurister, advokater och gå till domstol?

Nej, nej. De allra flesta klarar själva eller med hjälp av en bank, mäklare etc att reda ut vad som ska fixas vid en skilsmässa. Är ni överens om bodelning och barnen är det enklare. Om ni tycker olika bör ni tillsammans söka hjälp och medling för att klara ut vem som har rätt till vad och vad som blir bäst för barnen. För den som har det tufft ekonomiskt, finns det i varje kommun en budget- och skuldrådgivare man kan få träffa. För att komma överens om barnens vårdnad, boende och umgänge kan man kontakta ”Familjerätten” i sin kommun som gratis hjälper till att hitta lösningar som blir bäst för barnen.

Om bodelningen är stor, komplicerad eller du är osäker på vad avtalet egentligen säger ska du absolut kontakta en jurist som kan hjälpa dig att säkerställa att det som står i avtalet överensstämmer med hur du vill att det ska bli. Det är supersvårt att ändra ett bodelningsavtal i efterhand och har du väl skrivit på avtalet är du juridiskt bunden av det som står där. Även om det inte var så du tänkt att bodelningen skulle bli. Endbright har förmånliga paket för bodelningsavtal.

Om ni är överens om bodelningen kan ni själva göra ett juridiskt giltigt bodelningsavtal genom att använda ”gör det själv”-tjänsterna hos Lexly.se.

Jag finns här och hjälper dig gärna med de eventuella funderingar och grubblerier du har kring bodelning, barnen eller annat i skilsmässan. De beslut du fattar nu kommer att ha stor påverkan på din framtid och jag vill inget hellre än att den blir så bra som möjligt för dig och barnen.

Med värme,
Linda