Att skriva äktenskapsförord kan låta väldigt oromantiskt. Kanske känns det som att man inte riktigt tror på sitt giftermål eller att man inte litar på sin make eller maka.

Men om man lägger de känslomässiga aspekterna åt sidan kan man se äktenskapsförord som ett smart sätt att skapa trygghet och ordning på sina ekonomiska affärer, och att det minskar risken för konflikt och ekonomisk osäkerhet i det fall ni skulle skilja er.

Innehåll

Vet du inte hur du ska komma vidare? Boka en kostnadsfri kundrådgivning för att få hjälp med hur du kan bli relationssmart.


Vad innebär äktenskapsförord?

När man gifter sig inträder nämligen något som kallas giftorätt. Giftorätten spelar ingen roll så länge ni är gifta, men innebär att man vid en skilsmässa har rätt till hälften av de gemensamma tillgångarna vid en bodelning. Kort sagt delar ni lika på de tillgångar som finns kvar när alla skulder är avräknade. Giftorätten träder även in vid en makes eller makas död. Du kan läsa mer om giftorätt i vår faktaartikel Äganderätt & giftorätt vid bodelning.

Om man vill frångå giftorätten på något sätt gör man det i ett äktenskapsförord, och i detta kan man avtala om att delar av tillgångarna ska räknas som så kallad enskild egendom. Det innebär att dessa undantas från giftorätten vid en bodelning.

När man tecknar ett äktenskapsförord måste båda makar vara överens, det kan inte upprättas av enbart den ena maken eller makan.

Varför äktenskapsförord?

Om man läser skvallerpressen kan man lätt ledas att tro att det bara är viktigt med äktenskapsförord om man är väldigt förmögen. Så är inte fallet. De flesta har något som är viktigt för dem, det kan vara något man ärvt eller något med stort affektionsvärde likagärna som en släktstuga eller pengar. Det behöver inte nödvändigtvis vara något värdefullt. Men vid en skilsmässa kan sådant leda till onödiga konflikter. Om man redan i förväg avtalat om vad som inte ska ingå i en eventuell bodelning minskas risken för bråk.

Bli relationssmart med Endbright – läs mer om hur ni kan skydda er från obehagliga överraskningar och konflikter längre fram i livet, eller vid en eventuell skilsmässa!

När är det särskilt viktigt med äktenskapsförord?

  • När du vill att något ska vara din enskilda egendom så krävs ett äktenskapsförord där det undantas, alternativt att det är en gåva eller ett arv som angetts enskild egendom i testamentet eller gåvobrevet.
  • Om du och din partner har så kallade ”bonusbarn”, formellt kallt särkullbarn, är det viktigt att ni både tänker genom äktenskapsförord och testamente. Om en av er avlider har den andra makens särkullbarn rätt att få sitt arv direkt, och då kan du bli skyldig att lösa ut dem. Genom att upprätta testamente och äktenskapsförord kan ni se till att ordna er juridiska och legala situation på det sätt som passar bäst för er. Här är det viktigt att ta hjälp av en jurist. Du kan också läsa mer om arvsrätt för särkullbarn i vår faktaartikel om Testamente.
  • Som företagsägare kan det vara en god idé att skriva ett äktenskapsförord, där man avtalar om att aktierna ska vara enskild egendom. I annat fall ingår aktierna i bodelningen, och det kan skapa bekymmer för företaget.

Hur gör man?

Ett äktenskapsförord måste vara skriftligt och undertecknas av er båda. Man behöver inga vittnen. När man skrivit under det ska det registreras av Skatteverket. Ni skickar in originalet och betalar en handläggningsavgift på 275 kronor. Se till att skriva i ansökan vem Skatteverket ska skicka tillbaka originalet till efter registrering. Skatteverket ansvarar inte för att pröva om ert äktenskapsförord är rättsligt bindande, därför ska man alltid ta hjälp av en jurist. Ni kan läsa mer om hur det går till på Skatteverket.

Ett äktenskapsförord kan skrivas såväl före bröllopet som när som helst under äktenskapet. Kom också ihåg att regelbundet se över och uppdatera det, i takt med att livet förändras och åren går. Ni kan när som helst ändra eller skriva ett nytt. Glöm inte att registrera det på nytt hos Skatteverket.

Endbright tipsar om juridisk & finansiell rådgivning – för dig som behöver hjälp med testamente eller andra familjerättsliga frågor.

Senaste nytt

Fakta Relationssmart

Samboavtal: Varför och hur?

Att leva som sambor blir allt vanligare, då fler och fler väljer att inte gifta sig. Då är det viktigt att fundera över om man behöver ...

Nyheter

10% rabatt på bodelningsavtal

Just nu erbjuder vi 10% på vårt bodelningsavtalspaket, pris 8 370 kr (ord. pris 9 299 kr). Priserbjudandet gäller 10/1-10/2, men du ...

Nyheter

Julia Bååth ny juridisk rådgivare

Vi välkomnar Julia Bååth som ny juridisk rådgivare för Endbright! Julia arbetar huvudsakligen inom familjerätt med särskilt fokus på ...

Fakta Relationssmart

Äktenskapsförord

Att skriva äktenskapsförord kan låta väldigt oromantiskt. Kanske känns det som att man inte riktigt tror på sitt giftermål eller att ...

Fakta Relationssmart

Testamente

Att skriva testamente kan upplevas som känslomässigt svårt att göra, och därför något man drar sig för. Det finns också många ...

Bodelning Fakta Relationssmart

Äktenskapsbodelning - varför det?

Det kan låta märkligt att bodela när man fortfarande är gifta, men det är både fullt möjligt och ibland också något som rekommenderas. ...

Nyheter

Utredning om bodelning & betänketid sjösatt

Regeringen tillkännagav i november att de tillsätter en utredning kring bodelning och betänketid, i syfte att minska riskerna för ...

Ekonomi Fakta

Stor påverkan på ekonomi & boende vid skilsmässa och separation

I takt med en pressad världsekonomi har de ekonomiska effekterna på privatpersoner kommit i fokus, inte minst svårigheterna för skilda ...

Nyheter

TEDx-talk av Endbrights Charlotte Ljung

I april höll Endbrights VD och grundare Charlotte Ljung ett TEDx-talk på inbjudan av Handelshögskolan i Stockholm (Stockholm School of ...