Kaffe hälls upp i glasmugg

Det här med att….

…tilliten finns i en relation är ju ingenting man kan kompromissa med. Iallafall inte om man vill ha en sund relation som man mår bra i.

”Tryggheten”

Om tilliten finns så finns tryggheten. Tryggheten i relationen och tryggheten i att du kan vara öppen, sårbar och ditt äkta jag. Att du kan dela med dig både av dina känslor, erfarenheter, vad du tycker, vad du behöver – du kan helt enkelt känna att du inte blir dömd eller bedömd.

”Inget man får”

Det är samma sak med tillit som det är med förtroende – det är ingenting man får utan något man förtjänar. Det kanske är möjligt att kortsiktigt bli vilseledd men det lyser snabbt igenom om man kan lita på en person.

”Grunden”

Vi börjar förhoppningsvis inte med att misstro alla vi möter och vi har inte som utgångspunkt att vi inte kan lita på dem förrän de bevisat motsatsen. Vi har en slags grundläggande tillit till människor vi möter, vissa har mer, andra har mindre. Det varierar också mellan olika människor hur uppmärksamma vi är på om det finns några signaler vi kanske borde se. Enkelt uttryckt kan man säga att vissa är mer misstänksamma och andra mer godtrogna, för långt ut på någon kant är det sällan bra att vara.

”The Little Things”

Det är egentligen inte så svårt att få en rätt bra bild av hur pålitlig en person är, redan i början kan man se det i de småsakerna. ”Jag ringer på torsdag, jag hämtar dig efter jobbet, vi ses till helgen” men sedan händer inget av det. Finns det då inte en väldigt bra förklaring och det händer om och igen så kan man inte annat än tycka att det här inte är en pålitlig person. Eller hur?

Om man redan från början i en relation märker att personen verkligen gör vad den säger så byggs ju tilliten upp mycket snabbare. Märker man däremot att det verkar vara en slags ”modus operandi” för den här personen så är det nog en ”red flag” som man inte ska vifta bort.

Just de där småsakerna, som kanske kan uppfattas som oviktiga, spelar en större roll än man kanske kan tro även i långvariga relationer. Om det blir ett naturligt inslag i relationen att inte fullfölja de där småsakerna man lovat så skapar det en osäkerhet och tilliten börjar eroderas.

”Listening”

Det finns ett talesätt som säger ”vi lyssnar inte för att förstå – vi lyssnar för att svara” och även om det inte riktigt stämmer här så är det lätt hänt att svara åt vår partner. Vi lyssnar och kommer väldigt snabbt med vårt svar, vi vill ju vår partners bästa men det kanske inte är det bästa.

Lyssna och ställ frågor så att du visar att du vill försäkra dig om att du förstått. Genom att tydligt visa att du är lyhörd och ”i” samtalet med din fulla uppmärksamhet. Du visar inte bara att du är genuint intresserad utan det är också ett bra sätt att förstå varandra och undvika eventuella missförstånd.

”Responsibility”

En annan viktig del av tilliten är att ta ansvar när man gjort fel. Nej, det är inte alltid helt lätt och det är svårare för vissa än för andra. Har du svårt att erkänna att du hade eller gjorde fel? Jobba på det för det är nog ingen som vill ha en partner som aldrig kan erkänna minsta lilla fel. Lika lite är det OK att ofta använda ”Vad var det jag sa”, det bidrar ju knappast till att den andre vill erkänna sina misstag. Ju tryggare vi känner oss känslomässigt i relationen desto lättare har vi (normalt sett) att kunna stå för våra misstag och det är en viktig del av tilliten.

”Be real…”

…alltid och speciellt när det är lite tuffare. Om din partner gör något som på det ena eller andra sättet ”stör” dig eller gör dig ledsen så är det ingen bra idé att sopa det under mattan. Du vet att det ligger där, hur ogärna du än vill och det kommer att skava. Det är detsamma med det omvända, om du gjort något som din partner inte kommer att uppskatta eller göra hen ledsen. Det kan vara något man skjuter lite framför sig för man kan ju inte riktigt förutse den andres reaktion. Det blir vare sig enklare eller bättre att skjuta på det, risken finns ju att din partner blir besviken att du inte tagit upp det direkt.

Sådana här situationer kommer att uppstå, det gör det i alla relationer. Man måste också ”deala” med dem innan de kryper fram från mattan. Hur svårt det än kan kännas så är det ett väldigt bra sätt visa sin partner att man alltid är uppriktig – ”no matter what”

Din partner behöver aldrig fundera över om det är något som gnager eftersom hen kan känna en trygghet i att du tar upp det och berättar hur du känner. På samma sätt behöver hen inte heller oroa sig för att du döljer saker eftersom du visar att du tar upp saker som hänt även om du tar en risk eftersom du inte kunde förutse hens reaktion. En risk din partner förhoppningsvis uppskattar att du tar.

”A marathon”

Att bygga tillit är som ett maraton inte ett hundrameterslopp. Det är någonting man bygger och förtjänar över tid, inte något som man per automatik behåller. Det räcker inte med att förtjäna den en gång, det måste man göra om och om igen genom att fortsätta att vara den person som en gång förtjänade den.

Det finns ingen checklista för när, var och hur tillit ska finnas. Din partner kan ha med sig ett bagage från en tidigare relation eller familjesituation som gör att hen har svårare att känna tillit. Det är inget personligt (förutsatt att du är en person som förtjänar den tilliten). Tilliten kommer att komma om du visar att du är en partner man verkligen kan lita på, att du har förståelse och tålamod.

”Förväxla inte”

Om tilliten inte kommer efter det att du visat att du är en partner att lita på och din partner har fått en rimlig tid på sig att våga lita på det så kanske det är ett tecken på något helt annat – svartsjuka. Eftersom ett sunt och långvarigt förhållande bygger på tillit och en svartsjuk person väldigt sällan kan känna tillit så bör du vara väldigt uppmärksam om du känner att det finns risk för svartsjuka.

”It takes two…”

…to tango och det gör det verkligen för tillit kan inte vara ensidig. Hur bra är du på att ge din partner förutsättningar att känna tillit och hur bra är din partner att göra detsamma för dig? Växer tilliten eller börjar den gnagas i kanterna? Viktiga frågor att fundera igenom och prata med din partner om med jämna mellanrum.

Senaste nytt

Nyheter

Ny enkät från Endbright

Endbright arbetar aktivt med att driva frågor kring separation och skilsmässa på samhällsnivå. En del i detta arbete är den årliga ...

Bodelning Nyheter

Det behövs ny bodelningsprocess

Endbright i rundabordssamtal med justitieministern och jämställdhetsministern om en förändrad bodelningsprocess. Under april riktade ...

Nyheter

Rabatt på juridik under april

Under april erbjuder vi 20% rabatt på alla juridiska tjänster. Rabatten gäller för enskilda sessioner med våra jurister, samt för alla ...

Endbright fakta - stor - Skilsmässa Avtal
Fakta Skilsmässa

Skilsmässa: Vår guide till de första stegen

Att ta beslut om skilsmässa är en svår process. Och mitt i denna känslostorm är det dessutom en del juridik som man måste gå genom för ...

Kvinna - skilsmässa mobil
Skilsmässa

Steg-för-steg: Så här ansöker du om skilsmässa

Processen för skilsmässa Den formella delen av skilsmässan är inlämningen av ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Men även ...

Hand i bil vinkar
Första steget

Separationsprocessens fem steg

Det är smärtsamt att bryta upp och det kan även vara svårt att klippa banden och kliva in i det nya livet. Alla som har varit med om ...

Separation: Att ta första steget
Fakta Första steget

Separation: Att ta första steget

Att ta det första steget att säga ”jag vill separera” är stort och svårt. Du vet inte vad du står inför, vare sig känslomässigt eller ...

Kvinna tittar ut genom fönster
Välmående

Varför stannar man i en relation?

Det finns flera olika anledningar som gör att vi drar oss för att avsluta en relation, även om vi vet att det är det vi borde göra. ...

Post-it lappar
Välmående

I skuggan av en separation: Livet på jobbet

Att hantera sitt arbetsliv i skuggan av en tuff skilsmässa eller separation kan vara svårt. Vi har samlat några tips för hur du kan ...