Är det för barnets bästa att separera?

Min yngre syster var i förhållande till dagens snittålder relativt ung när hon blev gravid. Det förhållande hon var i hade pågått något år och var väl vare sig riktigt bra eller riktigt dåligt. De pratade igenom situationen och enades om att behålla barnet. Inte för att det skulle fungera som någon slags lösning för ett dåligt förhållande som man ibland kan läsa om utan för att de tyckte att det kändes bra att bilda familj.

De glömde både att verkligen fundera igenom vad ett barn skulle innebära i praktiken och än mindre om de hade samma syn kring det. Mormor och farmor var som i de allra flesta fall mer än glada och de sveptes med. Lite oavsiktligt och utan att den alltid lika viktiga dialogen följde med.

Inte samma bild...

Prioriteringarna blev inte helt rätt, att ha en större lägenhet redan från början hamnade i fokus istället för de riktigt viktiga frågorna. Det var ingenting min syster tänkte så mycket på där och då men med facit i hand inser hon att det var ju så mycket lättare att ta itu med de yttre praktiska saker som det innebar att bilda familj än vardagliga praktiska frågor. Hon kanske förutsatte att de hade samma bild och han omvänt lika så, hon kanske tänkte att det löser sig så fort barnet är fött. De tänkte säkert en hel del båda två men de hade definitivt inte samma bild framför sig.

En ofrivillig husmor

Det var en sak de hade kommit överens om och det var fördelningen av föräldraledigheten. Min syster skulle ta det fulla ansvaret efter de 10 dagarna (det här var många år sedan). Det var vad båda ville så det passade dem bra. Det var till en början lite av en härlig känsla att vara den som var hemma, den som fixade hemma och lagade middagen.

Men det blev också en självklarhet från sambons sida – hon var ju hemma hela dagarna medan han jobbade (ja, ni vet). Han tog det för givet och vissa slitningar började uppstå när han även efter föräldraledigheten tog det för givet. Hon hade definitivt inte förutsatt att hennes roll i familjen skulle komma att bli en yrkesarbetande husmor.

Kan man separera tidigt?

De hittade inte fram till varandra – inte till någon vettig lösning åtminstone. När sonen var två år kände hon att hon hade kämpat nog, att hon givit sin sambo alla chanser men ingenting blev bättre. Hennes spontana inställning var att hon ville separera men att hon för sonens skull borde vänta. Vänta till det att han var runt sju år och kunde förstå. Kanske fanns det också ett litet egoistiskt perspektiv i form av saknaden som hon skulle stå ut med den tid hon inte skulle ha honom. Kanske fanns det en rädsla för vad andra skulle tycka? Men hon valde att ta beslutet och separerade.

Mamma & pappa pussar…

Separationen var inte helt lätt men långt ifrån så svår som många separationer kan vara. De lyckades hitta bostad så att sonen kunde gå kvar på samma dagis för att de yttre faktorerna skulle bli så oförändrade som möjligt. Visst fanns det dagar då sonen var ledsen och längtade efter mamma när han var hos pappa och tvärtom. Det kunde göra ont och var något min syster tog upp med sin terapeut.

Hon fick då ett väldigt bra råd som i all sin enkelhet fungerade väldigt bra. På det lilla bordet vid hans säng ställde de en liten ask med mamma- respektive pappa-pussar i form av fina bomullstussar. Dessa var med honom när han var ledsen, och visade på att det var förståeligt att han längtade efter den förälder som inte var där.

Pappa-ansvaret…

Det kan låta lite för enkelt – men fungerade, det gjorde det. Separationen fick även två andra effekter – genom mamma/pappa pussarna visade de att de var vänner och det var okej att sakna och den nästintill obefintliga relationen mellan pappan och sonen blev till något helt annat när pappa hade det fulla ansvaret varannan vecka. Min syster är övertygad om att de inte haft den relation de har idag om de inte hade separerat. Och om du frågar sonen idag så tycker han att han haft en väldigt bra uppväxt. 

Endbright tipsar om Juridisk rådgivning – för dig som behöver råd och stöd inom exempelvis bodelning och familjerätt.