Vid en skilsmässa blir konsekvensen ofta temporär psykisk ohälsa, stora förändringar i livsstil och betydande ekonomiska påfrestningar. Risken för psykiatrisk diagnos ofta kopplat till depression, med sjukskrivning som påföljd, är särskilt stor vid en skilsmässa eller separation, inte minst med hemmaboende barn. I våra årliga Endbrightrapporter kan du läsa mer om skilsmässa och arbetsliv.
Direkt koppling mellan skilsmässa och sjukfrånvaro
Försäkringskassans siffror visar att risken för långtidssjukskrivning för frånskilda är 15-20% högre än risken för alla andra grupper, i synnerhet i psykiatrisk diagnos.
Risk för sjukfall över 14 dagar högre för skilda, särskilt i psykiatrisk diagnos
En helt färsk forskningsrapport gjord vid Stockholms Universitet, där man följt statistiken under hela 10 år, visar tydligt hur framförallt separerade kvinnor är mer sjukskrivna under hela perioden före, under och efter separationen, såväl jämfört med sammanboende kvinnor som med separerade och sammanboende män. Separerade kvinnor ligger hela 7 procentenheter över sammanboende kvinnor. Även separerade män har varit mer sjukskrivna, men ligger på cirka 3 procentenheter. Generellt är kvinnor mer drabbade av sjukskrivning än män.
Sjukskrivningar kvinnor – sammanlevande jfrt separerade
Sjukskrivningar män – sammanlevande jfrt separerade
Stora kostnader för sjukskrivning
Antalet individer som är sjukskrivna i Sverige har i genomsnitt varit nära 600 000 per år, varav kvinnor står för 60%. Utgifterna för sjukersättning uppgick till 27,6 miljarder kronor år 2021. Trots detta försummar många företag det förebyggande arbetet. Enligt en rapport från Linköpings Universitet kostar en långtidssjukskrivning i genomsnitt 100 000 kronor för ett företag. I detta ingår produktionsförlust före, under och efter sjukskrivningen, och även sjuknärvaro med nersatt arbetskapacitet. Utöver produktionsförlusten läggs även tid på olika åtgärder, anpassningar av arbete och organisation. Enligt rapporten har arbetsledarna mycket oklar uppfattning om vad detta arbete.
Vanligaste allvarliga livshändelsen
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) genomförde 2018 en vetenskaplig kartläggning av förekomsten av social problematik kopplat till nedsatt arbetsförmåga och sjukskrivning. I denna rapport kom ISF fram till att skilsmässa och separation var den absolut vanligaste allvarliga livshändelsen. Redan två år innan en separation eller skilsmässa sker, ökar risken för sjukskrivning. Risken minskar först fem år efter själva skilsmässan eller separationen.
Employer branding
Det borde vara en naturlig del av arbetsgivarens sociala hållbarhetsarbete att erbjuda stöd vid en skilsmässa och separation. Bra förmåner är generellt en avgörande faktor vid val av arbetsgivare. I förmånsplattformen Benifys senaste undersökning med 32 000 tillfrågade säger yngre medarbetare att tillgången till friskvård är den enskilt viktigaste förmånsfrågan. Det finns alltså strategiska vinster för de enskilda företagarna att låta skilsmässa och separation vara en fråga för att locka kompetens i konkurrensen om talanger, exempelvis i form av så kallad employer branding.
JA, jag vill veta mer om Endbrights företagserbjudande!
Maila oss på kundtjanst@endbright.se så kontaktar vi dig