Att handskas med det psykiska våldet…

Igår skrev vår Divorce Planning-koordinator Cecilia Gustafsson om det verbala våldets kraft och dess påverkan på självkänslan, självförtroendet och självvärdet. Vi har ställt några frågor till vår psykolog Helena Kubicek Boye om hur man handskas med det psykiska våldet i den nära relationen.

Hur hanterar man det psykiska våld man blir utsatt eller har blivit utsatt för?

I första hand kontakta socialtjänsten som kan ge både hjälp, stöd och skydd i akuta lägen. Det finns även stödlinjer man kan ringa för att få rådgivning, det är lite olika i varje kommun. Här finner du bland annat en lista med olika organisationer och samarbetspartners till Endbright vid akut behov av hjälp. Om man inte lever i psykiskt våld längre men påverkats mycket av det bör man söka hjälp hos en psykolog eller terapeut och få hjälp att bearbeta och bygga upp sig själv igen.

Finns det någon man kan göra där och då i den situation man utsätts?

Våga berätta för någon hur du har det. Släpp skuld, skam och tänk på din säkerhet och ditt bästa. En bra tanke är vad du hade gett för råd om det var din bästa vän, syster eller dotter som utsattes. Psykiskt våld kan eskalera till fysiskt så det gäller att vara medveten om detta också.

På vilket sätt påverkas barnen av att mamma eller pappa utsätts för psykisk misshandel?

Det är såklart aldrig tryggt och positivt för barn att växa upp i hem där det förekommer bråk, förtryck och härskartekniker. Det kan hämma barnens förmåga att uttrycka egna behov och skapa rädslor som kan påverka barnets förmåga att knyta an och vara trygg i relationer själv i framtiden.

Hur tar man steget att lämna?

Börja med att berätta för någon du litar på. Ofta är det anhöriga eller vänner som ringer och bokar in personer som behöver hjälp men inte själv orkar ta det steget. Det är bra att göra en plan och sedan försöka följa den. Det är mycket lätt att falla tillbaka i destruktiva relationer om och om igen för att självkänslan är så sargad och man inte tycker att man förtjänar bättre.

Vilken hjälp kan man få av dig som psykolog på Endbright vad gäller denna typ av problematik?

I akuta lägen ska man ringa kvinnojourer, kriscenter eller socialtjänsten. Men om man vill ha hjälp att bearbeta det som man varit med om eller har svårt att komma ur negativa mönster som uppstått efter en sådan relation så tar jag gärna emot här på Endbright.

 

Vi på Endbright finns här för dig. Vi är tillgängliga varje vardag mellan 9.00 – 18.00, du kan maila oss på hello@endbright.se eller ringa oss. Vi finns även på chatt, varje dag, dygnet runt. 

Här bokar du rådgivning med Helena. Är du i behov av akut hjälp? Här hittar du en lista med organisationer och samarbetspartners till oss, som hjälper dig med akut stöd.