Skilsmässa man funderar

Detta är ämnen som engagerar men som också är svåra att beröra. Otrohet och sex är väldigt intimt och det är också väldigt personligt hur man reagerar.

Otrohet

Var går egentligen gränsen för att en handling eller handlingar ska ses som otrohet? Varje relation har sina egna ramar för var gränsen går för att det ska upplevas som otrohet. Det är viktigt att båda parter har samma syn annars skapas det lätt misstänksamhet, osäkerhet och kanske även svartsjuka. Vad som ses som otrohet varierar från relation till relation.

Vem är otrogen?

I en svensk undersökning uppger en av fem kvinnor att de varit otrogna. Vissa har haft relativt långa ”affärer” och andra bara den flyktiga och kortare romansen. Den största anledningen till att man varit/ är otrogen är att man inte känner sig sedd i den egna relationen.

Kvinnorna har kommit ikapp männen och det är idag ingen skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till otrohet. Så bilden av att mannen (i heterosexuella relationer) är vedertaget den som är otrogen stämmer helt enkelt inte längre.

Otroheten ses ofta som något ”tillfälligt”. Man har ingen avsikt att lämna den nuvarande relationen men den kan likväl även vara bränslet för att lämna relationen. Ibland lämnar man relationen för att inleda ett förhållande med den person man haft ”affären” med men det kan lika gärna vara det som ledde fram till ett beslut om en separation utan någon önskan eller lust att inleda en ny relation direkt.

Micro-otrohet

Det behöver inte alls vara en ”intim” relation för att handlingar ska upplevas som otrohet. En nytt ord som beskriver det är micro-otrohet, och var gränsen där går varierar i väsentligt högre utsträckning. Det kan även vara svårt att hitta samsyn i den egna relationen.

Lika lite som det fungerar att bygga ett hus utan grund fungerar det att bygga en relation utan tillit och respekt för varandra, saknas det så rasar det förr eller senare. Är ni överens om ramarna för relationen och den ena går utanför dem kan micro-otrohet upplevas som, och göra precis lika ont som en ”intim” otrohet.

Exempelvis är det inte helt ovanligt att det uppstår ”kemi” på jobbet. För vissa är detta en form av micro-otrohet eftersom man väljer att göra det bakom sin partners rygg. Varför väljer man att inte berätta? Är det för att undvika att göra den andre svartsjuk eller är det för att man helt enkelt vill ha det för sig själv?

Varför?

Den vanligaste anledningen till otrohet är bekräftelse, att bli sedd med nya och spännande ögon. Vi behöver alla bli sedda och känna oss uppskattade, något vi lätt kan glömma i en långvarig relation och där man ofta  börjar ta varandra för givet.

En annan dimension är spänningen, känslorna som kanske både är outtalade och hänger i luften. Man kanske har det rätt bra i sin egen relation men plötsligt får man ny energi och ”blommar upp”. Man vill gärna vara med om spänningen men man vet också att man inte vill gå över det man själv ser som gränsen. Men det som är gränsen för den ene är kanske inte det för den andra.

Vem visste?

Förutom sorgen över att ha blivit sviken av den person som ska stå en närmast är det många som beskriver hur en känsla av att ha blivit dubbelt sviken infinner sig. Vilka andra i ens omgivning har vetat utan att säga något? Hur länge har dom vetat? Sorgen och smärtan blir så mycket tyngre och svårare att hantera när man inser att flera känt till det, kanske långt före dig. 

Förlåta och gå vidare?

Kan man förlåta och gå vidare!? Hur lång tid tar det att komma över och vad krävs? Det är självklart helt individuellt och helt beroende på vilken bas relationen hade innan det hände och varför det hände.

Man kan försöka be om förlåtelse och gottgöra sitt svek men det ligger på partnern att bestämma sig för hur det ska göras och om hen kan förlåta. Många känner förstås svår skuld, och du behöver så småningom förlåta dig själv och ge dig själv en ny chans. Om du gräver ner dig och självömkar är risken att du gör samma misstag igen. Har du återkommande problem att inte kunna hålla dig trogen till din partner så är det viktigt att du söker hjälp för detta.

Behöver du hjälp med din skilsmässa eller separation? Boka en kostnadsfri kundrådgivning för att gå genom din situation och få en plan.

Senaste nytt

Fakta

Stor påverkan på ekonomi & boende vid skilsmässa och separation

I takt med en pressad världsekonomi har de ekonomiska effekterna på privatpersoner kommit i fokus, inte minst svårigheterna för skilda ...

Nyheter

TEDx-talk av Endbrights Charlotte Ljung

I april höll Endbrights VD och grundare Charlotte Ljung ett TEDx-talk på inbjudan av Handelshögskolan i Stockholm (Stockholm School of ...

Nyheter

Endbrightrapporten 2024

Ofrivilligt fastkedjade vid varandra Skilsmässa och separation omöjliggörs av ekonomiska och samhälleliga hinder. I årets ...

Nyheter

Resultat av Endbrights enkät

Under våren 2024 har Endbright genomfört en enkät bland sina användare för att få en bild av hur man uppfattar sin situation. ...

Nyheter

Endbright lanserar Relationsskyddet

Endbright lanserar Relationsskyddet, en unik prenumerationstjänst som syftar till att preventivt och proaktivt säkra sin relation i ...

Nyheter

Nya rådgivningspaket

I samband med lanseringen av vår nya bokningstjänst introducerar vi en del nya rådgivnings- och avtalspaket! Paketen är sammansatta ...

Nyheter

Endbrights nya bokningssystem

Endbright har infört ett nytt bokningssystem där du enklare kan boka, köpa och hantera alla dina rådgivningar, från början till slut. ...

Bodelning Ekonomi Nyheter

Nyhet: Bolånekalkylen

Att få ihop ekonomin när man skiljer sig eller separerar kan vara en utmaning, inte minst när det gäller nya bolån. Med Bolånekalkylen ...

Barn & vårdnad Ekonomi Nyheter

Nyhet: Underhållskalkylen

Frågor kring barns boende och underhåll är några av de vanligaste vi får på Endbright. Vi är därför glada för att nu kunna erbjuda ett ...