Skilsmässa man funderar

Detta är ämnen som engagerar men som också är svåra att beröra. Otrohet och sex är väldigt intimt och det är också väldigt personligt hur man reagerar.

Otrohet

Var går egentligen gränsen för att en handling eller handlingar ska ses som otrohet? Varje relation har sina egna ramar för var gränsen går för att det ska upplevas som otrohet. Det är viktigt att båda parter har samma syn annars skapas det lätt misstänksamhet, osäkerhet och kanske även svartsjuka. Vad som ses som otrohet varierar från relation till relation.

Vem är otrogen?

I en svensk undersökning uppger en av fem kvinnor att de varit otrogna. Vissa har haft relativt långa ”affärer” och andra bara den flyktiga och kortare romansen. Den största anledningen till att man varit/ är otrogen är att man inte känner sig sedd i den egna relationen.

Kvinnorna har kommit ikapp männen och det är idag ingen skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till otrohet. Så bilden av att mannen (i heterosexuella relationer) är vedertaget den som är otrogen stämmer helt enkelt inte längre.

Otroheten ses ofta som något ”tillfälligt”. Man har ingen avsikt att lämna den nuvarande relationen men den kan likväl även vara bränslet för att lämna relationen. Ibland lämnar man relationen för att inleda ett förhållande med den person man haft ”affären” med men det kan lika gärna vara det som ledde fram till ett beslut om en separation utan någon önskan eller lust att inleda en ny relation direkt.

Micro-otrohet

Det behöver inte alls vara en ”intim” relation för att handlingar ska upplevas som otrohet. En nytt ord som beskriver det är micro-otrohet, och var gränsen där går varierar i väsentligt högre utsträckning. Det kan även vara svårt att hitta samsyn i den egna relationen.

Lika lite som det fungerar att bygga ett hus utan grund fungerar det att bygga en relation utan tillit och respekt för varandra, saknas det så rasar det förr eller senare. Är ni överens om ramarna för relationen och den ena går utanför dem kan micro-otrohet upplevas som, och göra precis lika ont som en ”intim” otrohet.

Exempelvis är det inte helt ovanligt att det uppstår ”kemi” på jobbet. För vissa är detta en form av micro-otrohet eftersom man väljer att göra det bakom sin partners rygg. Varför väljer man att inte berätta? Är det för att undvika att göra den andre svartsjuk eller är det för att man helt enkelt vill ha det för sig själv?

Varför?

Den vanligaste anledningen till otrohet är bekräftelse, att bli sedd med nya och spännande ögon. Vi behöver alla bli sedda och känna oss uppskattade, något vi lätt kan glömma i en långvarig relation och där man ofta  börjar ta varandra för givet.

En annan dimension är spänningen, känslorna som kanske både är outtalade och hänger i luften. Man kanske har det rätt bra i sin egen relation men plötsligt får man ny energi och ”blommar upp”. Man vill gärna vara med om spänningen men man vet också att man inte vill gå över det man själv ser som gränsen. Men det som är gränsen för den ene är kanske inte det för den andra.

Vem visste?

Förutom sorgen över att ha blivit sviken av den person som ska stå en närmast är det många som beskriver hur en känsla av att ha blivit dubbelt sviken infinner sig. Vilka andra i ens omgivning har vetat utan att säga något? Hur länge har dom vetat? Sorgen och smärtan blir så mycket tyngre och svårare att hantera när man inser att flera känt till det, kanske långt före dig. 

Förlåta och gå vidare?

Kan man förlåta och gå vidare!? Hur lång tid tar det att komma över och vad krävs? Det är självklart helt individuellt och helt beroende på vilken bas relationen hade innan det hände och varför det hände.

Man kan försöka be om förlåtelse och gottgöra sitt svek men det ligger på partnern att bestämma sig för hur det ska göras och om hen kan förlåta. Många känner förstås svår skuld, och du behöver så småningom förlåta dig själv och ge dig själv en ny chans. Om du gräver ner dig och självömkar är risken att du gör samma misstag igen. Har du återkommande problem att inte kunna hålla dig trogen till din partner så är det viktigt att du söker hjälp för detta.

Behöver du hjälp med din skilsmässa eller separation? Boka en Divorce Planning för att gå genom din situation och få en plan.

Senaste nytt

Endbright fakta - stor - Skilsmässa Avtal
Fakta Skilsmässa

Skilsmässa: Vår guide till de första stegen

Att ta beslut om skilsmässa är en svår process. Och mitt i denna känslostorm är det dessutom en del juridik som man måste gå genom för ...

Kvinna - skilsmässa mobil
Skilsmässa

Steg-för-steg: Så här ansöker du om skilsmässa

Processen för skilsmässa Den formella delen av skilsmässan är inlämningen av ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Men även ...

Hand i bil vinkar
Första steget

Separationsprocessens fem steg

Det är smärtsamt att bryta upp och det kan även vara svårt att klippa banden och kliva in i det nya livet. Alla som har varit med om ...

Separation: Att ta första steget
Fakta Första steget

Separation: Att ta första steget

Att ta det första steget att säga ”jag vill separera” är stort och svårt. Du vet inte vad du står inför, vare sig känslomässigt eller ...

Kvinna tittar ut genom fönster
Välmående

Varför stannar man i en relation?

Det finns flera olika anledningar som gör att vi drar oss för att avsluta en relation, även om vi vet att det är det vi borde göra. ...

Post-it lappar
Välmående

I skuggan av en separation: Livet på jobbet

Att hantera sitt arbetsliv i skuggan av en tuff skilsmässa eller separation kan vara svårt. Vi har samlat några tips för hur du kan ...

Ap7.se - Har jag råd att skilja mig
Nyheter

"Har jag råd att skilja mig?"

Endbrights Charlotte Ljung har nyligen intervjuats av AP7. I artikeln diskuteras bland annat att många stannar också kvar i sin ...

Seperation bild
Nyheter

Debatt: Det behövs en bättre skilsmässopolitik

Debattartikel tillsammans med Centerkvinnorna, publicerad på DN Debatt den 12/1 2023. ”Det är för krångligt och dyrt att ta ut ...

Kvinna tar av ring - Skilsmässa
Nyheter

Vi lanserar Skilsmässoanalysen

Den första måndagen på nya årets jobbvecka kallas för Divorce Day – skilsmässodagen. Statistiskt är det den dag på året då ...