Otrohet

Nyligen lyfte vi Micro-otrohet här och här på Endbright, ett ämne som många funderar över. För några år sedan formligen tapetserades Stockholms tunnelbana med reklam för Victoria Milan, ”dejtingsajten för gifta”. Med ett budskap snarlikt det kända sminkmärkets (”Because you´re worth it!”), uppmanades innerstadsresenärerna att bedra. Många blev upprörda. Reklamen försvann snabbt.

Inget nytt

Otrohet har funnits i alla tider, men har blivit en global industri. Precis som med andra sociala media, handlar det om smarta upplägg som ger användaren personlig bekräftelse och lockar till beroende. Det är tillgängligt och enkelt. Just Victoria Milans budskap om en parallell verklighet jämte vardagen där man återupplever passion genom hemliga amorösa affärer har i dagsläget lockat drygt sju miljoner medlemmar globalt.

Förutom att vara medveten om att det finns en gigantisk industri som ivrigt påhejar att gräset är grönare på andra sidan, att det alltid finns mer, är det viktigt att känna till den underliggande psykologin, som spelar på FoMo, d.v.s. ”Fear of Missing Out” – nämligen att andra har det roligare och bättre än en själv, att man missar något.

Amerikansk forskning visar att tre av fyra unga vuxna upplever fenomenet FoMo och fastställer att det hänger starkt ihop med det digitala hamsterhjulet (sociala media). Den ständiga jämförelsen med andra som vi tror är bättre och har mer kul än oss, gör oss långsamt deprimerade. Det ställs också fast att personer som är missnöjda med sitt liv och relationer är mer benägna till ett FoMo-beteende.

Triggers

Flyttar vi detta till ett relationssammanhang, ligger det inte långt bort att se en ekvation där FoMo kan triggas av till synes aldrig sinande uppsjö av tillgängliga spännande (kort- eller långvariga) partners. Är man missnöjd, osäker och osedd i sin relation kanske brytpunkten till otrohet ligger närmare, inte minst i ljuset av budskapet att ”alla gör det”, och att det är ett helt OK beteende som man ska unna sig, enligt den slagkraftiga reklamen.

Så… hur vanligt är det?

Hur vanligt är otrohet? Enligt Victoria Milan, vars affärsmodell bygger på att få oss att betala och vara otrogna, är drygt hälften av både män och kvinnor otrogna. Vad gäller svenska förhållanden, visar en undersökning från 2016 att tre procent är otrogna i traditionell mening. Tio gånger fler är otrogna om man också räknar in saker porrsurfande och nätflirtande.

Befinner man sig i en tuff period ställer man sig frågan ”ska det vara så här nu”? Kärleken, för att inte nämna gnistan, känns långt borta, och har ersatts av idel sura miner, trötthet och bortvända blickar. Likt en åsna mellan två hötappar, pendlar man mellan att jobba vidare under devisen ”good enough” och en smygande insikt om att det är dags att gå vidare.

Lägger vi till otrohet till detta, betyder det precis som ordet säger (o-tro-het), att man inte tror på relationen. Samtidigt kan det vara bra att vara medveten om just FoMo och att det finns en global industri som drivs av att trigga den ådran i oss.

Det kan betyda två saker: att man lockas in i något som stjälper relationen på grund av exempelvis FoMo-psykologin, eller, att relationen ändå hängde på gärdsgården och att otroheten blev en slutlig katalysator för att avsluta den.

Million dollar question

Kan man då återställa en relation om någon varit otrogen?

Den belgiska psykoterapeuten Ester Perel, som utforskar spänningen mellan behovet av trygghet och frihet i relationer, menar att även personer i bra, lyckliga relationer kan vara otrogna. I en intervju i Washington Post jämför hon otrohet med sjukdom. Drabbas man av en livshotande sjukdom, kan de bidra till att man omvärderar sina perspektiv. Effekten kan bli att man förstår sina prioriteringar, insikt om vad man inte vill förlora, eller vad man vill ändra.

Den kris som otrohet innebär kan förgöra en redan döende relation (för gott). Men den kan också innebära en dramatisk omskakning som rycker oss ur lamhet, lathet, känslomässig frånvaro, dåligt beteende och får oss att inse att man inte vill förlora vad man har byggt tillsammans. Lär man sig att känna igen om man själv blir föremål för FoMo, kanske man har lättare att hantera sina känslor och sin relation, och därmed undvika okontrollerat destruktivt beteende.

Källor:

Barker, Eric (Time) ” This Is The Best Way to Overcome Fear of Missing Out” 07.06.2016 tllgänglig på https://time.com/4358140/overcome-fomo/

Bonos, Lisa “Why do people in good relationships cheat? Your infidelity questions answered.” 17.10.2017

https://www.washingtonpost.com/news/soloish/wp/2017/10/17/why-do-people-in-good-relationships-cheat-esther-perel-answers-our-questions-on-infidelity/

Ahlborg, Karin Aftonbladet ”Var tredje svensk är otrogen – på något sätt” 30.06.2016 tillgänglig på https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WLxel2/var-tredje-svensk-ar-otrogen-pa-nagot-satt