Fambo

Snart är det sportlov…

Att resa ensam med barn efter en skilsmässa är inte alltid lätt. På ett vis har jag ofta upplevt att man känner sig än mer ensam när man reser själv med barnen. Dels är det allt det praktiska som skall roddas (skidresor är ju inga nätta, smidiga saker direkt. Svettas i skidkläder, bära stavar, skidor, hålla reda på mössor, hjälmar…phew) och sedan är det en del att bära rent mentalt. Har man mindre barn så blir ju kvällarna ibland mer ensamma också. Nuförtiden tycker jag att det är en sanslös lyx få förunnat (länge leve sömnen och netflix), men så har jag inte alltid känt. 

”Inte så tuff”

Den första skidresan jag gjorde med mina barn var en fullständig katastrof. Dag 1 började med att vi (läs: jag) av misstag tog fel lift upp i bergen så att enda sättet ner var att, ja, åka. Svarta pister var visst det man fick med den liften. (Den stora varningsskylten – inga familjebackar – hade jag gått rakt förbi med bestämda steg.) Och så var det den lilla detaljen att barnen aldrig stått på ett par skidor. Aldrig. (Hur dum för man bli!?) Min son undrade vad det var för lustiga stora skor jag hade fått på honom. Det slutade med att alla grät. Kollektivt. Vi blev till slut räddade av en snäll (självfallet 70+, supervass) dam som eskorterade ner ena barnet, och jag, fortfarande lipandes, det andra. 

Sedan blev vi sjuka i influensa, därmed sängliggandes och jag fick gå till sjukstuga långt bort och på främmande språk försöka förklara tillståndet hos oss alla för att tillskansa mig någon slags hokus pokus smärtlindring. Sedan missade vi tåget hem så jag fick sätta mig i en bil och streckköra i 9 timmar. Sammanfattning: Ensam inte alltid starkast. Men jag lärde mig en del på den resan, och jag och barnen kan fortfarande skoja om allt som hände då. Det fina är ju, inte minst med barn, att de inte dömer och oavsett om en resa är en hit eller miss, så kommer man oftast närmare varandra. Bara att få bo i en stuga, eller ett hotellrum ihop gör ju att man kurar ihop sig såsom man inte gör till vardags. Det är sådant barnen minns, inte den övergripande floppen i mina ögon. Älskade ungar. 

”Fambo?”

På tal om ensam inte starkast; Vad är man om man är två skilda föräldrar som inte är tillsammans, men som gillar varandra, har superbra häng med barnen och som, inte minst, hjälps åt i vårt och torrt? Det borde finnas ett ord för detta… Vi har turen att ha just en helt fantastisk frånskild pappa och hans två barn som är superfina kompisar med mina två barn nära oss. Det finns ju sambo, särbo, mambo… Kanske ”Frälbo”? Nej, det låter märkligt. ”Fambo”? ”Lösadagspussletbo”? Nåja…alla kloka förslag emottages gärna. För vad bättre än att mynta detta underbara koncept. Vardagen är tillräckligt svår att få ihop som den är, så fattas bara att man kan få ha möjligheten att omge sig med goda människor där man kan ställa upp för varandra. Bra och fint för barnen att se också.

”Co-parenting”

I USA talar man mycket om co-parenting. Detta är dock med sitt ex och/ eller med barnens andra förälder. Här är några ”real-life” tips, och här är ytterligare tips. Sedan har ju USA förvisso en annan historia kring skilsmässor och separationer då delad vårdnad tidigare inte varit fullt så vanligt och utbrett som ex. i Sverige.

På det stora hela handlar det om, om man frågar mig, att ta sig samman och att försöka (kan ibland sägas mycket sammanbitet och med känslan av en inre mental explosion alt. meltdown. Det där med att räkna till tio har aldrig varit min bästa gren…) sätta sig över alla de moment och saker som kan vara frustrerande föräldrar sinsemellan. Det är ibland verkligen. en. utmaning. Men, så finns där ju skäl till varför man valt att inte leva ihop. Dygden i det stora hela blir ju slutändan att ha förmågan att lyfta fram barnen och deras behov. Ja, vi har hört det förut, och det sägs så lätt, men sanningen är att det kräver mycket jobb. Under lång tid. There’s no such thing as a free lunch, gott folk.

På tal om ”Fambo” – Kolla vad jag hittade på den sökningen. Bingo!

//Charlotte