Separationsprocessens fem steg

Hand i bil vinkar

Det är smärtsamt att bryta upp och det kan även vara svårt att klippa banden och kliva in i det nya livet. Alla som har varit med om ett uppbrott vet att det är svårt, oavsett om man är den som lämnar eller blir lämnad.

Behöver du stöd och hjälp för att ta steget? Endbrights rådgivare inom välmående kan hjälpa dig! Du kan också ta del av vår stora faktaartikel om separation.

För att ge lite råd på vägen kan man bryta upp processen i fem steg, där alla steg behöver få ta sin tid.

1. Bryt kontakten – eller i alla fall modifiera den

Det kan låta lite hårt men faktum är att det blir väsentligt mycket lättare att komma över en avslutad relation om man anstränger sig för att bryta eller modifiera den, och inte hålla samma typ av kontakt.

Det här kan du göra genom att på ett respektfullt fullt sätt förklara för ditt ex att du inte vill att ni ringer, mejlar eller på annat sätt fortsätter att hålla kontakten såsom tidigare.

Ett tips som kan vara svårt att ta till sig men som kan vara bra, om än i en övergångsperiod, är att sluta följa varandra på sociala medier. Lägg istället din kraft på att fokusera på dig själv, på att läka – för oavsett vem det är som bryter upp så behövs en tid för att sörja.

Om du inte lägger den fulla kraften på dig själv utan även på ditt ex blir resultatet enbart att det blir lite av en ”limbo-situation” och det tar längre tid för dig att komma över uppbrottet.

Det finns ju avslutade relationer där man måste fortsätta att hålla kontakten, t ex om man har gemensamma barn. Till en början, innan såren läkt, är det klokt att ligga lågt, behåll integriteten och undvik definitivt att läsa in för mycket mellan raderna. Det här är jobbigt för er båda. Och lättare sagt än gjort. Vi vet.

Förmånliga paket

Endbright har flera förmånliga rådgivnings- och avtalspaket för dig som behöver hjälp med bodelning, avtal, privatekonomi & bolån föräldraskap, mental coachning med mera. Ta en titt på vårt utbud!

2. Mota bort glorifierande fantasier

Det är inte ovanligt att fantisera (och glorifiera) om en återförening, men då med perfekta förutsättningar. Då skulle ju allt fungera så bra. Det här är en form av försvarsmekanism för att behålla det man förlorat och det är även en naturlig del i sorgprocessen.

När vi känner att vi tappat kontrollen över något reagerar vi automatiskt med ett fokus på problemlösning. Vi analyser förhållandet, vad var egentligen problemen och så försöker vi hitta lösningar.

Om vi bara kan lösa problemen så kan vi ju bli tillsammans igen, eller? Nej, fullt så enkelt är det inte.

Det är avgörande för den i relationen som blivit lämnad och som kanske sörjer mer än den andra, är att se och förstå verkligheten. Den relation man drömde om var inte densamma som den andra ville ha. Om du  (eller din partner) känner att ett uppbrott är den rätta vägen så är nog sanningen den att ni inte alls delar samma vision om er relation och vart ni är på väg.

När du hamnar i en sådan situation måste du lägga din vision för förhållandet åt sidan (ja, det kan vara supersvårt) och skapa en ny, utanför den här relationen. Vad är det du saknat och/ eller vill göra nu när du i det stora hela har ett vitt papper. Nu har du möjligheten att skapa din egen vision… En ny framtid, både läskigt och spännande på samma gång. En gnutta hopp.

3. Gör upp med det förflutna

Att förlåta är att frigöra sig själv känslomässigt. Det kan kanske vara riktigt tufft till en början, men helt nödvändigt. Utvärdera relationen som varit, det kanske fanns saker som kunde gjorts bättre, eller inte. Ta tillvara på det positiva och lär dig av det som inte var så bra.

Det här är tiden för dig att på riktigt komma fram till vad det är du gillar, vad du ogillar, vad är det du behöver och vilka ”gränser” har du. Om du väljer att se uppbrottet som en lärdom så kommer du att växa. Att även för dig själv kunna förlåta ditt ex om hen velat gå vidare så kommer du själv att kunna göra det.

4. Känslorna kanske aldrig försvinner helt

Kärlek är en stark kraft men inte tillräckligt stark för att få en relation som inte fungerar att fungera. Det räcker inte med kärlek, det är mer som behövs för en hälsosam relation och att hålla den vid liv. Att se på ditt ex som en del av ditt liv som givit dig både kärlek och som hjälpt dig att utvecklats gör att du får med dig relationen som en starkt positiv erfarenhet.

Det är möjligt att du kommer att fortsätta älska ditt ex men de intensiva känslorna kommer över tid att blekna. Och, det är helt ok att ha kvar känslor, uppskatta och känna glädje över att du är en person som kan bry dig om andra men utan att ”kväva” den andre.

”Life is a journey, with a beginning and and end. Your ex is only a part of that journey – learn from the experience”

Klyschigt värre, vi vet. Men ack så sant…

5. Du, du och du

Det kanske låter både lite dumt och egoistiskt men ett otroligt viktigt steg i läkandet.

Att ha det tufft under uppbrottet är både naturligt och helt ok. Att sörja kan många gånger vara en utmanande process, men man måste gå igenom alla steg. Även om det tar tid.

Så, glöm då inte det viktigaste, att fokusera på och ta hand om dig själv. Du har bara en av dig. Lägg den energi och omvårdnad du tidigare la på relationen nu helt och hållet på dig själv (och dina barn). Se till att du står stadig innan du ger dig i en ny relation, annars får den inte bra förutsättningar för att hålla.

”Du kan inte förvänta dig att någon annan ska behandla dig bättre än du behandlar dig själv

Jodå, men så är det ju… även i klyschornas land 😉

Om du tar dig igenom dessa steg och verkligen satsar på att göra det bra så kommer du ha stor hjälp med att läka både bättre och fortare. Med lärdomarna från den tidigare relationen, läkt och på stadiga ben så är du fullt redo att möta kärleken igen.

Endbright tipsar om individuell välmåenderådgivning – för dig som behöver råd och stöd inom för att orka gå vidare från din skilsmässa

Senaste nytt

Fakta Relationssmart

Samboavtal: Varför och hur?

Att leva som sambor blir allt vanligare, då fler och fler väljer att inte gifta sig. Då är det viktigt att fundera över om man behöver ...

Nyheter

10% rabatt på bodelningsavtal

Just nu erbjuder vi 10% på vårt bodelningsavtalspaket, pris 8 370 kr (ord. pris 9 299 kr). Priserbjudandet gäller 10/1-10/2, men du ...

Nyheter

Julia Bååth ny juridisk rådgivare

Vi välkomnar Julia Bååth som ny juridisk rådgivare för Endbright! Julia arbetar huvudsakligen inom familjerätt med särskilt fokus på ...

Fakta Relationssmart

Äktenskapsförord

Att skriva äktenskapsförord kan låta väldigt oromantiskt. Kanske känns det som att man inte riktigt tror på sitt giftermål eller att ...

Fakta Relationssmart

Testamente

Att skriva testamente kan upplevas som känslomässigt svårt att göra, och därför något man drar sig för. Det finns också många ...

Bodelning Fakta Relationssmart

Äktenskapsbodelning - varför det?

Det kan låta märkligt att bodela när man fortfarande är gifta, men det är både fullt möjligt och ibland också något som rekommenderas. ...

Nyheter

Utredning om bodelning & betänketid sjösatt

Regeringen tillkännagav i november att de tillsätter en utredning kring bodelning och betänketid, i syfte att minska riskerna för ...

Ekonomi Fakta

Stor påverkan på ekonomi & boende vid skilsmässa och separation

I takt med en pressad världsekonomi har de ekonomiska effekterna på privatpersoner kommit i fokus, inte minst svårigheterna för skilda ...

Nyheter

TEDx-talk av Endbrights Charlotte Ljung

I april höll Endbrights VD och grundare Charlotte Ljung ett TEDx-talk på inbjudan av Handelshögskolan i Stockholm (Stockholm School of ...