Fira jul ensam?

Julafton. En dag många längtat efter, men också en dag många bävar inför.

Bävan kanske i synnerhet med anledning av ett uppbrott. Julen som familjehögtid ställer vissa krav. Det sitter inpräntat i oss att julen firas i sällskap.

Därutöver lever vi en tid av pandemi och det sociala umgänget har begränsats i och med nya larm om smittspridning. Många firar åter julen ensamma. Kanske har den sociala acceptansen att fira själv blivit större med anledning av att det som sker i vår omvärld.

Men om julen firas ensam på grund av en separation, hur ser den sociala acceptansen ut då? Ännu viktigare, hur mår vi i julensamheten? Och hur gör man julen i det egna sällskapet till något mysigt, fint och härligt?

Vi på Endbright lät oss inspireras av författaren Christina Stielli. I en intervju för något år sedan berättade hon om hur lyckats skapa något härligt av sin tradition att fira julen i sitt eget sällskap. Idag är det för Christina en njutning att vara ensam på jul.

Nedan har vi listat vad vi tog med oss från intervjun med Christina!

  • Förbered dig. Sätt dina egna förväntningar om hur du vill ha det.
  • Gör dig själv till hedersgäst, och ansträng dig lite extra för att göra det fint för dig själv.
  • Gör julen som du vill att den ska vara. Bestäm själv, man behöver inte kopiera hur man gjort tidigare.
  • Tyck inte synd om dig själv. Det är många som fastnar i självömkan, och det är destruktivt och farligt.

Vi på Endbright önskar dig en riktig god jul oavsett hur den firas, eller inte firas.

Separationsakuten håller öppet hela julen! Alla dagar mellan den 23 december och 2 januari kommer våra Divorce Planning-koordinatorer finnas tillgängliga för en GRATIS konsultation – för att lyssna, ge råd och vägleda dig i rätt riktning och till rätt hjälp.