Kanske är svaret på frågan du ställt dig att du vill bryta upp. Du eller ni har kanske försökt om och om igen men det blir inte bättre.
Oron för ekonomin
Att stanna kvar i relationen för barnens skull är det många som gör, men…blir det verkligen det bästa i slutändan? Så, varför stannar så många kvar om det inte är för barnen? Svaret på frågan är rätt straight-forward – ekonomin. Eller rättare sagt oron för ekonomin.
Frågor kring ekonomi är en av de absolut vanligaste frågorna vi får in här på Endbright. ”Har jag råd?”, Hur skall jag kunna leva med små barn på bara min inkomst?” eller ”Jag har inget pensionskapital”. Att inte skilja sig för pengarna är långt vanligare än vad vi tror och än mindre vad det borde vara.
Kunskap och pengar är verktyg
Både kunskap och pengar är starka verktyg och behövs för att du fullt ut ska kunna ha makten över ditt eget liv. Det handlar inte om att ha en massa pengar att tjoa och tjimma med utan om att ha kunskapen kring hur din ekonomi ser ut. Både i relationen och vid en eventuell skilsmässa eller separation. Därtill, att ha ”ekonomiskt självförtroende” är väl så viktigt. Det kan bara kunskapen ge.
Över 40% av Sveriges hushåll uppger att de inte har någon form av sparande. Om familjen inte har något sparande, till semester eller en buffert för oförutsedda utgifter hur ser då det individuella sparandet ut? Och igen, hur reder man sig när en ekonomisk uppsättning blir till två?
Män tjänar mer
Det är ingen hemlighet att män tjänar mer än kvinnor, även för samma typ av jobb. Akademiskt har de svenska kvinnorna gått om männen och besitter en högre utbildningsnivå. Därtill hamnar den svenska kvinnan ofta efter i samband med föräldraledighet. Den pensionsgrundande inkomsten blir lidande. 1974 tog kvinnor ut hundra procent av föräldraledigheten. Nu är motsvarande siffra 71 procent.
För att exemplifiera; Vi har tittat lite på SCB’s statistik för medelinkomster i olika typer av familjekonstellationer.
- I en familj utan barn är medelinkomsten 357 000 kronor jämfört med 257 000 för de med barn
- Medelinkomsten för en ensamstående kvinna med barn är 166 000 jämfört med 230 000 utan barn
- Motsvarande siffror för män är 202 000 och 247 000 kronor
Det finns alltså en skillnad på 22 procent för ensamstående med barn, till männens fördel. Men skillnaden är ”bara” 7 procent för ensamstående utan barn, även det till männens fördel.
Gör din läxa kvinna!
Detta är inget inlägg där jag nödvändigtvis ställer mig (mer än vanligt) på barrikaden i kvinnofrågan (de flesta kvinnor står väl stadigt vid den barrikaden idag oavsett, och en del karlar också för den delen) och frågan konsumeras oss till frukost, lunch och middag såsom sig bör.
Men detta gap i inkomst visar också tydligt på hur man som kvinna borde, måste, bör och skall göra läxan innan man går skilda vägar från sin (manliga) partner.
Man sparar ofta ekonomin till sist. Först ut är juridiken, sedan har man en hum om att man skall må bra och klara den mentala prestationen, och i bästa fall tar man hjälp därefter. Men, man glömmer bort den löpande ekonomin. Och då menar jag inte bara ekonomin i exempelvis en bodelning, utan att verkligen lägga upp den ekonomiska planen. Se över, nu och på sikt, tillgångar och skulder, budget, uppföljning, sparande, barnens sparande und so weiter.
Skilsmässorna ökade med 4% i Sverige under 2020. Kurvan håller i sig i att den år för år, stadigt, pekar uppåt. Nej, jag vill inte uppmuntra människor att skilja sig, men jag vill att när och om man hamnar där så behöver man förstå och få hjälp med hela processen, ekonomin ej att underskatta. Inte heller att förglömma i arbetet att bygga ett hållbart och jämställt samhälle framöver. Det är ju trots allt så att alla bitar krävs för att pusslet skall bli komplett.
Boka privatekonomisk coachning – för dig som behöver stöttning i privatekonomi inför och under skilsmässa.