Carins historia: ”Jag är trygg i mitt beslut”

Kunder berättar - Carins historia

Hur kan skilsmässor se ut? Vilka erfarenheter bär du med dig efter en svår separation? Vad önskar du att du hade vetat innan? Hur mår du idag?

På Endbright får vi höra många historier om skilsmässor och separationer. Allas upplevelser är unika, men ofta finns det likheter. Likheter som man kan känna igen och finna styrka i. I denna serie av artiklar vill vi presentera några av alla de historier – och människor – som vi mött. Först ut är Carin.

Carin, som egentligen heter något annat, är 45 år och har två flickor i tidiga tonåren. Hon bor i en lägenhet i en medelstor svensk stad. Carin är utbildad kommunikatör och arbetar på en kommunal förvaltning. Hon var tillsammans med sin ex-make i 20 år, varav 15 år som gifta. De är skilda sedan drygt ett år.

Hur såg relationen med din ex-make ut strax innan skilsmässan?
”Jag hade funderat under lång tid, det kom inte från en dag till en annan. Vi hade haft småkonflikter under flera år, det kändes som att vi hellre bråkade än att vi ansträngde oss för att förstå varandra. Vi hade inga gemensamma intressen längre utöver barnen, viljan att umgås bara vi två hade försvunnit”, berättar Carin.

Carin fortsätter: ”Allteftersom barnen blev större kände jag att jag ville få ut mer av mitt liv, mer av mitt förhållande. Glädje, intimitet – allt det hade försvunnit. Och vi hade försökt, det hade vi, med samtalsterapi ett par år tidigare till exempel. Men det rann liksom ut i sanden.”

”Jag var inte beredd att bara låta det rulla på.”

Vem var det som tog steget om skilsmässa?
”Det var jag som tog steget. Jag var inte beredd att bara låta det rulla på, jag hade försökt men nu ville jag inte ge det fler chanser”, säger Carin.

Och hur reagerade din man?
”Med chock och ilska. Han satte taggarna utåt direkt. Trots att det ju inte kan ha kommit som en total chock så var det som att han trodde att jag bara försökte ställa till med bråk. Han trodde nog inte att jag skulle våga.”

Svår första tid

Den första tiden blev jobbig berättar Carin:
”Han blev väldigt defensiv, han försökte intala mig att jag inte skulle klara av det, framförallt inte ekonomiskt. Och jag kan erkänna att jag tvivlade själv. Vi levde ju gott, hade ett hus och sommarställe och ägde två bilar. Han arbetade som egenföretagare och bolaget ägde vi ihop. Jag hade ju jobbat en hel del i bolaget också, med administration och så. Men aldrig avlönat. Och även om jag tjänade ok på mitt jobb så tjänade jag mindre än vad han gjorde, dessutom jobbade jag bara 80% för barnens skull.”

”Vad som var mitt och vad som var hans var ju helt sammanblandat och inget som jag funderat över, det ekonomiska hade bara flutit på.”

Carin sätter fingret på något som vi hör ofta på Endbright:
”Vi hade ju varit gifta och tillsammans jättelänge. Vad som var mitt och vad som var hans var ju helt sammanblandat och inget som jag funderat över, det ekonomiska hade bara flutit på. Även om det var jag som initierade skilsmässan så var den ekonomiska biten något jag nog blundat för. Så här i efterhand känner jag lite dåligt samvete för hur dålig koll jag hade, jag BORDE satt mig in det mer under den tiden då vi fortfarande var lyckliga.”

Visste du något om hur man praktiskt går tillväga med en skilsmässa?
”Nej, jag visste väldigt lite och var också i en situation där jag hade svårt att ta till mig information. Jag mådde väldigt dåligt, och hade svårt att sålla. Jag googlade mycket innan jag vågade ta steget, och det var i samband med detta som jag hittade Endbright. Efter att ha läst en del på er sajt och funderat ett tag tog jag mod till mig och bokade en kundrådgivning. Och det var så skönt att få en riktig person att prata med, särskilt eftersom jag i det läget inte ännu pratat med någon om det.”

Fick en plan för sin situation

”I kundrådgivningen fick jag hjälp med vilka steg jag behövde ta först och jag fick kontakt med en rådgivare som kunde berätta mer om hur juridik, bodelning och allt sådant fungerade. Det gjorde att jag faktiskt kände mig lite tryggare när min man började tjafsa om ekonomin när jag berättade att jag ville skiljas. Jag visste att jag kunde få fortsatt stöd från Endbright.”

Carin fortsätter:
”Jag fick också rådet att hyra en lägenhet så att jag hade en plan för var jag skulle bo när jag väl berättade för min man. Det var toppen, för då hade jag en hyresrätt precis i närheten av vårt gamla hem klar för inflyttning några veckor senare. Även om det kändes drastiskt så var det bra för då kunde vi relativt snabbt komma ifrån varandra och ändå ha en fungerande vardag för barnen där de kunde börja vänja sig vid situationen.”

”…efterhand fick jag höra av min äldsta att pappa varit arg och försökt få det till att allt var mitt fel.”

Hur hanterade ni barnen?
”Vi var först överens om att sköta det snyggt inför barnen. Barnen var då 11 och 13, och förstås väldigt påverkade av situationen. I början tyckte jag det gick bra, men efterhand fick jag höra av min äldsta att pappa varit arg och försökt få det till att allt var mitt fel. Barnen visste ju inte vad de skulle tro och till en början tror jag han lyckades vända dem mot mig. Men efterhand har de förstått att det inte var riktigt så svart-vitt. Till en början fick barnen välja hur de ville bo, och först ville de bo kvar hemma, men efterhand har de mer och mer velat vara hos mig.”

Vilken hjälp har du fått av Endbright?
”Kundrådgivaren hjälpte mig med att göra en plan som skulle passa min situation. Efter den första initiala hjälpen fick jag fortsatt stöd med att hantera mina känslor kring skilsmässobeslutet”, berättar Carin.

Större ekonomiskt självförtroende

”När betänketiden sedan började närma sig slutet började även min man landa i situationen. Han såg ju att barnen inte påverkades av hans försök att vända dem mot mig, men att de inte älskade honom mindre ändå. Jag tror att han till slut insåg att detta var bäst för oss alla. Vi tog faktiskt hjälp ihop med att upprätta ett bodelningsavtal. Det var jättebra, vi kunde föra en dialog om det faktiska läget och jag tycker att bodelningen ändå blev rättvis. Och även om jag har en tuffare ekonomisk situation som ensamstående har jag lärt mig mycket på processen och känner mig ändå ekonomiskt trygg!”

Hur mår du nu?
”Det är nu ungefär ett år sedan skilsmässan gick genom och även om jag känner viss sorg över det emellanåt känner jag mig trygg i att jag tog rätt beslut. Jag och barnens pappa arbetar fortfarande på vår kommunikation för att barnen inte ska påverkas, det går lite upp och ner. Men jag upplever att barnen mår bra och att vi har landat i ett bra varannan vecka-upplägg som fungerar just nu.”

”Jag önskar att jag hade haft ett större självförtroende när det gäller ekonomi.

När du tittar tillbaka, vad önskar du att du hade vetat?
”Jag önskar att jag hade haft ett större självförtroende när det gäller ekonomi, att jag satt mig in i det mer tidigare. Men det har jag nu och det har varit väldigt nyttigt! Sedan ÄR det tungt att gå genom skilsmässa, det ska man inte sticka under stol med. Därför är det också viktigt att faktiskt ta hjälp. Man behöver inte lida själv, det finns proffs som kan stötta.”

Tar du fortsatt hjälp med bearbetning av skilsmässan?
”Ja, jag har fortsatt bearbeta skilsmässan, och har stöd av den psykologiska rådgivare som jag fick kontakt med tidigt hos Endbright. Det känns tryggt för hon vet hela min historia och kan hjälpa mig i rätt riktning. Jag är väl rustad för att möta ett nytt liv men också medveten om att det kan ändras under vägen. När man har barn har man ju ett livslångt förhållande med deras pappa, även som skild, och om vår relation som föräldrar inte fungerar är jag inte rädd för att ta hjälp.”

”Just nu är jag inte redo för att träffa någon ny, men det viktiga är att jag inte är rädd för att vara ensamstående med mina barn. Jag vet att jag klarar det!” avslutar Carin.

Vi är glada för att vi fått ta del av Carins historia. Vill du dela med dig av din historia med oss? Maila oss gärna på hello@endbright.se.

Behöver du hjälp med din skilsmässa eller separation? Boka en kostnadsfri kundrådgivning för att gå genom din situation och få en plan.

Senaste nytt

Nyheter

Endbright lanserar Relationsskyddet

Endbright lanserar Relationsskyddet, en unik prenumerationstjänst som syftar till att preventivt och proaktivt säkra sin relation i ...

Nyheter

Nya rådgivningspaket

I samband med lanseringen av vår nya bokningstjänst introducerar vi en del nya rådgivnings- och avtalspaket! Paketen är sammansatta ...

Nyheter

Endbrights nya bokningssystem

Endbright har infört ett nytt bokningssystem där du enklare kan boka, köpa och hantera alla dina rådgivningar, från början till slut. ...

Bodelning Ekonomi Nyheter

Nyhet: Bolånekalkylen

Att få ihop ekonomin när man skiljer sig eller separerar kan vara en utmaning, inte minst när det gäller nya bolån. Med Bolånekalkylen ...

Barn & vårdnad Ekonomi Nyheter

Nyhet: Underhållskalkylen

Frågor kring barns boende och underhåll är några av de vanligaste vi får på Endbright. Vi är därför glada för att nu kunna erbjuda ett ...

Nyheter

Vi lanserar Endbrightassistenten

Endbright introducerar Endbrightassistenten, en helt digital tjänst som ger dig rekommendationer och råd baserat på din unika ...

Arbetsliv Nyheter

Endbright förmånligt på Benify

Du vet väl att du kan köpa våra tjänster förmånligt genom förmånsplattformen Benify? Alla medarbetare vars arbetsgivare är anslutna ...

Nyheter

Petra Nilsson ny juridisk rådgivare

Vi kan nu presentera en ny juridisk rådgivare, Petra Nilsson! Petra är senior jurist med en lång erfarenhet inom ekonomisk familjerätt ...

Nyheter

Krönikor av Christian Daun

Du har väl inte missat krönikorna av Christian Daun? Christian Daun är frilansjournalist och skriver bland annat i Svenska Dagbladets ...