Boende för separerade – som att spela Monopol?

”Mina barn frågar vart vi ska bo när sommarlovet kommer och jag kan inte svara”. Det skriver Linn Svansbo idag i en debattartikel i ETC.

Många som har genomgått en skilsmässa eller separation kan känna igen sig i författarens situation. Att inte kunna ge sina barn den trygghet de förtjänar är hjärtskärande, och ofta känner man sig själv skyldig till att ha vänt barnens liv och vardag uppochner. Att tvingas flytta långt från barnens vänner, skola och aktiviteter är en mardröm och adderar ofta till den skuld man redan bär kring skilsmässan.

I storstädernas galna bostadsmarknad är det i princip omöjligt att ta sig in om man inte har ett rejält kapital på banken. Ofta läser man om hur svårt det är för de unga att komma in på marknaden, och hur bristen på små hyreslägenheter är stor och hindrar dem från att ta steget ut i vuxenlivet på riktigt. Så är det förstås.

Men en grupp som sällan eller aldrig pratas om är alla dem som separerar och plötsligt måste hitta ett nytt boende. Ett boende som helst ska fungera inte bara för de behov som den vuxne i familjen har, utan också för barnens behov. Där en hel mängd praktiska saker måste klaffa för att vardagen överhuvudtaget ska fungera. Saker som inte bara ”går att fixa” enkelt, eller som man bara får svälja för man är vuxen och kan hantera det. Utan där man tvingas tala om för sin 8-åring att hen måste byta skola, igen. Hitta nya kompisar, igen. Sluta med sin fritidsaktivitet, igen.

I artikeln pekar författaren på bostadspolitiken som den centrala boven i dramat. Endbright är partipolitiskt obundet, men konstaterar att bostadspolitiken är en av många viktiga frågor i den kommande valrörelsen, inte minst för alla separerade som kämpar för att hitta vettiga lösningar för sig och sina barn. Vi välkomnar en debatt med fler perspektiv på detta angelägna ämne.

En annan viktig fråga som vi på Endbright brinner för är att normalisera skilsmässan i samhällsdebatten. När hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa, och 250 000 individer genomgår separation varje år, förtjänar inte denna grupp att ta en större plats i det politiska samtalet? Det tycker vi på Endbright, och mycket av den kommande Endbrightrapporten 2022 kommer att fokusera på detta. Till så länge kan du ta en titt på Endbrightrapporten 2021.

Endbright tipsar om Ekonomisk rådgivning – för dig som behöver råd och coaching inom exempelvis privatekonomi och bodelning.