Att leva som sambor blir allt vanligare, då fler och fler väljer att inte gifta sig. Då är det viktigt att fundera över om man behöver ett samboavtal.
Att leva som sambo är förstås i praktiken inte annorlunda jämfört med att leva som gift, men i juridisk mening finns det många skillnader, såväl när det gäller vad som händer vid en eventuell separation som vid dödsfall. Med ett samboavtal kan man skydda sig från obehagliga överraskningar.
Innehåll
Vet du inte hur du ska komma vidare? Boka en kostnadsfri kundrådgivning för att få hjälp med hur du kan bli relationssmart.
Samboavtalet
Som sambo reglerar sambolagen vad som händer med er egendom om ni separerar. Jämfört med äktenskapsbalken är dock sambolagen inte lika ”skyddande”. Som gift är all gemensam egendom så kallat giftorättsgods och ska ingå i en bodelning. Som sambor är det enbart det som införskaffats för gemensamt bruk som ska bodelas.
Men till skillnad från äktenskapsbalken kan man helt eller delvis avtala bort sambolagen genom att man skriver ett samboavtal. Att göra ett samboavtal är vanligt och viktigt om man vill säkerställa vad som sker vid en eventuell separation eller vid ett dödsfall.
Samboavtalet beskriver vad ni ska dela på vid separation eller dödsfall. I avtalet kan ni själva bestämma vad som ska delas och vad som eventuellt inte ska delas, oavsett vad sambolagen säger om gemensamt ägande eller vem som betalade vad för egendomen. Utan ett avtal delas bostaden och bohaget lika vilket kan innebära en ekonomisk förlust om en av er stått för merparten av inköpen, exempelvis om man varit den som köpt bostaden. Ofta kan det också uppstå diskussioner om vad som varit tänkt för gemensamt användande eller vem som betalt mest. Detta kan undvikas genom att man gör ett samboavtal där man tydligt avtalar om vad som ska gälla.
Endbright tipsar om paket för samboavtal – för dig som behöver hjälp med att upprätta ett avtal.
Samboegendom och samäganderätt
I samband med detta kan det vara viktigt att känna till termerna samboegendom och samäganderätt. Egendom som inköpts för gemensam användning, som bostad och bohag, det vill säga lägenheten eller huset ni bor i och de möbler och saker ni köpt, utgör den så kallade samboegendomen. Sådant som köpts innan ni flyttade ihop ingår inte, inte heller bankkonton. Utöver samboegendomen kan det finnas andra saker som en av er köpt men som är införskaffade för gemensamt bruk, som exempelvis en båt eller en bil. Då pratar man om samäganderätt.
Läs mer om detaljer kring sambolagen i vår faktaartikel.
Vad händer vid dödsfall?
Ett annat viktigt perspektiv är vad som händer vid ett dödsfall. Till skillnad från gifta makar ärver inte sambor automatiskt sin partner. Om det finns barn i relationen ärver de allt, om ni inte har barn ärver din sambos föräldrar eller syskon halva värdet av er samboegendom, det vill säga bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Det innebär att man plötsligt kan finna sig i en situation där halva egendomen ägs av ens svärföräldrar.
Läs gärna vår faktaartikel om testamente för att få mer information om vad som gäller.
Särkullbarn
Om man lever i ett samboförhållande där det finns barn från tidigare förhållanden, så kallade särkullbarn, är det än viktigare att säkerställa att man har bra och rättvisa avtal på plats för att trygga såväl vad som händer vid en separation som vid ett dödsfall. Här kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att skapa en bra och rättvis situation.
Läs gärna vår faktaartikel om testamente för att få mer information om vad som gäller.
Endbright tipsar om juridisk & finansiell rådgivning – för dig som behöver hjälp med testamente eller andra familjerättsliga frågor.