Vi vet att ett äktenskap i snitt håller i åtta år och att medelåldern på första barnet vid skilsmässan är strax under fem år.
Det är däremot inte fullt så vanligt att vi skiljer oss i mer eller mindre direkt anslutning till att vi fått vårt första barn, men det händer. Man har kanske varit i relationen i många år när man får barn men känner snabbt att relationen inte kommer att hålla på sikt. Kanske ”visste” man det redan innan och kan både se och tolka tecknen i efterhand. Eller så är det bara total ”overload” på det mesta… Oavsett vilket så är det ett tufft beslut att fatta, att separera som nybliven förälder.
”Vad har jag gjort?”
Den frågan ställde sig skådespelerskan Malin Åkerman som fick sitt första (och hittills enda) barn och skilde sig inom loppet av fyra månader. I Malins fall hade hon varit gift med sin man i 11 år när de fick barn och det var just det att hon inte såg att det fanns förutsättningar för relationen att hålla som fick henne att fatta sitt beslut. I en intervju i tidningen Amelia berättar hon om hur viktigt det varit för henne med det stöd hon fick av vänner och familj.
Nu är det ju inte en realitet för alla men i Malins fall hade hon en väninna som flyttade in och bodde hos henne i ett år men det viktiga är att be om hjälp. Ingen har något att vinna (tvärtom!) på att hålla uppe en fasad om att man är så stark så att man minsann ska klara det här själv. Malin uttrycker det klokt i intervjun ”Att det är när man ber om hjälp som man visar att man är stark”
65 000 barn
Under 2018 var det ca 65 000 barn i Sverige som var med om en separation. Barn i alla åldrar, från alla samhällsskikt och man kan inte se något trendbrott. Det som däremot hänt är att det växelvisa boendet har ökat markant. I mitten på 80-talet bodde knappt 2% växelvis hos båda sina föräldrar jämfört med dagens 35-40%.
Forskare säger att barn som bor växelvis hos båda sina föräldrar mår bättre men gäller det barn i alla åldrar? (Och om man spånar lite fritt, vad upplever ni är de stora svårigheterna?)
Nja, där går åsikterna lite isär. Enligt anknytningsteorin är det väldigt viktigt för framförallt de minsta barnen med förutsägbarhet och kontinuitet. Man har menat att en för tidig separation från mamman kan medföra att barnet får en bristfällig relation till båda föräldrarna snarare än att få två relationer av hög kvalitet.
Växelvis boende
Forskaren Marsha Pruett sammanfattade 2012 de ståndpunkter som forskarna är överens om när det gäller växelvis boende för barn mellan 0-6 år.
- Betydelsen av två engagerade föräldrar
- Barnets anknytningsrelationer som utgångspunkt för barnets boende och umgänge (ex barn som saknar etablerade anknytningsrelationer till en förälder behöver fasas in i växelvis boende gradvis)
- Att barn etablerar parallella anknytningsrelationer till sina föräldrar under sitt första år om båda föräldrarna är engagerade i omvårdnaden
- Att barn klarar separationer från sina anknytningspersoner
Hollywood-skådis eller ej, vi går alla igenom en fas där vi ska hitta rätt i det nya livet efter separationen. När vi tagit oss igenom tunneln och ser ljuset så får vi förhoppningsvis ett bättre liv. Det som är positivt och som du kanske inte kan eller har orken att se just nu – det tänkte vi skriva lite om senare i veckan.
Förmånliga paket
Endbright har flera förmånliga rådgivnings- och avtalspaket för dig som behöver hjälp med bodelning, avtal, privatekonomi & bolån föräldraskap, mental coachning med mera. Ta en titt på vårt utbud!
Källor: SCB, Amelia, Babyhjälp, Wikipedia