Endbrights VD och grundare Charlotte Ljung deltog i mars i ett samtal med jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg om jämställdhet på bolånemarknaden. Bland de inbjudna till mötet märktes även Shoka Ahrman, SPP, Moa Langemark, Finansinspektionen, Jina Zachrisson, Zachrisson & Partner och Jennie Sinclair, Ownershift.
På Endbright ser vi dagligen hur skilsmässa och separation påverkar kvinnors ekonomiska situation, vilket i sin tur påverkar möjligheten till lika villkor på i samband med bolån. Forskning visar nämligen att kvinnor kan missgynnas vid bolåneansökningar. Trots likvärdigt uppsatta kreditriskmodeller och automatiserade kreditbedömningar finns det en snedvridning som påverkar kvinnors lånevillkor negativt. Faktorer som inkomstskillnader, förhandlingsstyrka eller ekonomiskt våld kan spela en avgörande roll för kvinnors förutsättningar att få bolån. Detta missförhållande behöver förändras.
Bankerna måste ta större konsumentansvar
- Ökad transparens – Redovisning av räntesättning, kreditmodeller och KALP-kalkyler*, särskilt för frånskilda/separerade kvinnor, som systematiskt har sämre ekonomiska förutsättningar, exempelvis en sämre KALP, eftersom kvinnor systematiskt bär fler hushålls- och underhållskostnader, både i pengar och tid.
- Informationsplikt om juridiskt-ekonomiska skydd – Endast 30 % av par som gifter sig registrerar ett äktenskapsförord, trots att 50 % av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Bankerna bör informera om och tillhandahålla ekonomiska skyddsåtgärder vid samboskap och äktenskap.
- Offentlig statistik över bolånevillkor – Som en del av sitt DEI-arbete (Diversity, Equity, Inclusion) bör bankerna redovisa snitträntor uppdelat efter kön. Först då blir strukturerna tydliga.
Politiska åtgärder behövs också
- Ökad transparens av kreditbedömningar – För att motverka strukturell snedvridning i bankernas kreditbeslut.
- Statliga garantier och stödprogram – Särskilt riktade till utsatta grupper, exempelvis frånskilda kvinnor med barn.
- Utredning av könsskillnader i bolånevillkor – För att tydliggöra de problem som behöver åtgärdas.
- Stärkt finansiell kunskap för kvinnor – Insatser för att öka kvinnors förhandlingskraft på bolånemarknaden.
Jämställdhet på bolånemarknaden kan inte vänta – det är dags för både banker och politiken att ta ansvar!
* KALP är en kvar-att-leva-på kalkyl och är den beräkning som alla banker gör för att försäkra sig om att du har en tillräckligt bra återbetalningsförmåga och att du inte överbelånar dig. Storleken på hur stort bolån du kan få styrs alltså av bland annat KALP-kalkylen.