Vem är…
…the ”who is” av skilsmässor? Och visst undrar man och har kanske sina teorier om vilka yrken som är mer eller mindre ”otrohetsbenägna”. Vi körde en liten koll…
Har vissa typer av yrken en högre skilsmässofrekvens än andra och skiljer det sig något mellan kvinnor och män? Vi har också tittat på vilka yrkesgrupper som skiljer sig minst och om det finns någon skillnad mellan könen där?
”Arbetsplatsen”
Som gissat, arbetsplatsen i sig har en relativt stor inverkan;
- Det ska inte vara en för liten arbetsplats
- Fördelningen mellan män och kvinnor ska vara relativt jämn eller väldigt ojämn
- Arbetet ska innehålla sociala situationer som till exempel teamarbete och liknande
- Någon form av konferens, julfest och liknande förekommer
- After works sammankomster kanske förekommer
Den här typen av arbetsplats har de största riskerna för att otrohet ska förekomma. Hepp.
”Din nuvarande relation”
Den relation du lever i har självklart en stor inverkan på hur öppen och mottaglig du är för det som är ett försök till flört från någon kollega. Har man en stabil och trygg relation som man känner sig helt nöjd med så är det inte så vanligt att någon regelrätt flört utvecklas. Men man blir ofta smickrad över att någon visat ett intresse för dig som person. Vi blir alla smickrade när vi blir sedda, givetvis förutsatt att det inte rör sig om någon form oacceptabel sexistisk form av försök till uppmuntran. Inget #metoo tack.
”Sparlåga”
Går din egen relation däremot på sparlåga och du upplever att du inte blir sedd, uppskattad och bekräftad så blir du med all sannolikhet mer mottaglig för en flirt. Eller kanske är du själv som tar initiativet. Uppstår en kontinuerlig flirt så kommer du att känna att du får det du saknar i din relation. Det kanske räcker så, det är långt ifrån alla flirtar som leder till nästa steg med otrohet.
Med lite spänning och en känsla av att både bli sedd och uppskattad kommer du att leva upp. Men det löser ju inte det grundläggande problemet, att din relation med din partner inte fungerar.
Otrohet är inte lösningen på det problemet utan något som du och din partner måste ta itu med och bestämma er för om ni kan få det ni båda behöver i er relation. Annars är kanske den bästa vägen att gå skilda vägar. Visst kan det vara så att flirten på jobbet är seriös och utvecklas till kärlek, det är inte ovanligt det heller.
”Utsatta yrken”
Yrken med stora sociala kontaktytor och oregelbundna arbetstider är de som är mest utsatta. Yrkesgrupperna är relativt lika mellan kvinnor och män även om de inte kommer i exakt samma ordning. Undersökningen visar tyvärr bara tre olika yrken, det hade varit intressant att se ytterliga några. För både kvinnor och män finns det ett yrke som markant skiljer sig från den ”arbetsplatsen” som beskrevs i undersökningen (se beskrivningen ovan).
”Kvinnor”
Hotell -och restaurangbranschen, här har man ofta en jämn könsfördelning och jobbar oregelbundna arbetstider. Speciellt på kvällstid är det mycket gäster som dricker alkohol, visar uppskattning osv (för både män och kvinnor).
En av de branscher där man i högst utsträckning går ut tillsammans efter jobbet. Man kan nästan beskriva ett jobb inom branschen som en livsstil så det är långt ifrån förvånande att branschen toppar den här listan.
Avfall och Återbruk, den här kategorin stämmer i princip inte in på den beskrivna ”arbetsplatsen”. En teori skulle kunna vara att det är så ojämställt, dvs att männen är i sådan majoritet att de kvinnor som finns uppskattas desto mer.
En beskrivning i undersökningen visar att lågutbildade kvinnor skiljer sig mer om de jobbar på en arbetsplats med mycket män, så vi får anta att det är anledningen till att branschen kommer så högt upp.
Bemanningsföretag, det finns både kvinnor och män inom den stora sektorn bemanningsföretag. De hyrs ofta ut till företag som passar in i beskrivningen och får stora kontaktytor genom att de med jämna mellanrum byter företag. Dels ingår de ju i den egna organisationen inom bemanningsföretaget och sedan ute hos de kunder som hyrt in dem så de har som sagt stora kontaktytor och möter mycket människor.
”Män”
Bemanningsföretag, det är säkert ingen större skillnad jämfört med hur kvinnor träffar en ny partner den enda skillnaden är att det är den vanligaste branschen (kvinnor nummer tre)
Hotell -och restaurangbranschen, Den skillnad jämfört med kvinnor man kan föreställa sig är att män oftare träffar en gäst och kvinnan en kollega (väldigt grovt förenklat)
Sjöfart, passar överhuvdtaget inte in på ”arbetsplatsen” så vi får nog ta fram fördomen ”En kvinna i varje hamn”. Eller nja… det var nog mer förr… Idag är troligtvis anledningen att man lever separerade under så långa perioder så att det sliter för mycket på relationen.
”Vilka skiljer sig minst då?”
När vi ändå tittat på yrkena som skiljer sig mest tar vi en titt på de som skiljer sig minst.
Den yrkesgrupp som skiljer sig allra minst är gemensam för kvinnor och män, det är lantbrukare. Det finns nog två huvudsakliga förklaringar till det, dels skiljer dom sig ju inte bara från varandra utan ska även på ett eller annat sätt skilja sig från sin arbetsplats dessutom arbetar de relativt isolerat och har inte så stora kontaktytor i arbetet.
De två övriga yrkesgrupperna för kvinnor är apotekare och gruvarbetare. Gruvarbetare sticker ut lite för man tänker sig oftast att de arbetar i en mansdominerad bransch och därmed borde kunna vara intressanta för manliga kollegor. Det tredje yrket är apotekspersonal, ofta relativt sett små arbetsplatser med en övervikt på kvinnlig personal. Stor del av arbetstiden används till att betjäna kunder och mindre tid för arbete tillsammans.
Även för männen kommer apotekare med på listan, som nummer tre. På plats nummer två kommer bibliotekarier. Ofta små arbetsplatser i en tyst miljö. (Shyyy…)
Alright – Var det något som förvånade er?
Det är ju så att man i studien tittat på antalet skilsmässor procentuellt och det är troligtvis anledningen till att exempelvis kvinnor inom avfall och återbruk kommer med. Det är en mansdominerad bransch med väsentligt färre kvinnor och då ökar den procentuella andelen skilsmässor.
”Sammanfattning”
Undersökningen som baserades på en indelning i 47 olika grupper visade de redovisade resultaten. Men om man bortser från yrken så var det högt utbildade män med med många kvinnliga kollegor som var de som var mest benägna att ta ut skilsmässa.
Källa: G Andersson, Caroline Uggla forskare i Demografi på Stockholms Universitet
Funderar du på att ta steget och separera eller skilja dig? En process som det kan vara väldigt skönt och praktiskt att få stöd i, under hela processen. Det är därför vi på Endbrigth finns, med dig steg för steg.