Allt om bodelningsavtalet

Vad är ett bodelningsavtal? Här får ni alla fakta!

En bodelning för gifta innebär att ni listar och skriver ned vem som äger vad i ett bodelningsavtal som ni sedan signerar tillsammans. Ni behöver inte vänta på ett domslut om ni ansökt om skilsmässa genom tingsrätten. Är ni sambor som separerar kan det vara bra att tänka på att sambolagen enbart gäller för gemensam bostad och bohag såsom möbler och annat lösöre. Lagen gäller inte för till exempel bankkonton, aktier, bilar, båtar eller sommarstugor.

Därför är det alltid bra att, oavsett om man delar på sig som gifta eller sambor, upprätta ett bodelningsavtal. Om du behöver hjälp att upprätta ett avtal erbjuder vi ett förmånligt paket för bodelningsavtal.

Fem saker att tänka på!

  1. Ni kan komma överens om vilken fördelning ni vill så länge ni är överens om detta
  2. Tänk på att värdera också den tid som ni båda investerat i familjen under äktenskapet/samboförhållandet. Tid som, även om den inte avlönas genom en arbetsgivare med lön och pension, såklart haft ett stort värde för familjen.
  3. Om ni inte kan enas bör ni i första hand tillsammans prata med en jurist som kan förklara hur bodelningsreglerna fungerar och vad det innebär för just er om ni inte kommer överens. Att ansöka om bodelningsförrättare är dyrt och processen är ofta mycket lång.
  4. Hantera alla frågor om barnen helt vid sidan av era diskussioner om ekonomin. Deras rätt till er båda, sina föräldrar, har ingenting med er respektive ekonomi att göra.
  5. En rättvis och respektfull bodelning lägger en fin grund för er föräldrarelation som ni ju ska ha så länge ni lever.

Bodelningsavtalspaketet – för dig/er som behöver hjälp med bodelningsavtalet.
Pris: 8 999 kr

Beräkningsprincipen

Beräkningsprincipen för bodelning är att ni för var och en av er räknar fram ett nettoöverskott. Ni tar inte med sådant som var och en av äger och som är enskilda egendom genom äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev.

Exempel på uppställning:

Så här räknar du:

+ Allt varje make äger (exkl enskild egendom)

– Skulder som respektive make står som betalningsansvarig för

= Nettoöverskott

Bodelningsformeln för vad var och en har rätt till blir:

Ditt nettoöverskott + din partners nettoöverskott /2 = värdet på det du respektive din partner har rätt till i bodelningen om ni varit gifta.

Endbright tipsar om Juridisk rådgivning – för dig som behöver råd och stöd inom exempelvis bodelning och familjerätt.