Tuffare ekonomiska tider – hur påverkar det dig vid en skilsmässa eller separation?

Det talas om att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Oavsett låg- eller högkonjunktur förändras ofta den enskilda ekonomin vid en skilsmässa eller separation. Tidigare har man varit två att dela på kostnaderna och efteråt ska var och en stå för sina egna kostnader. Blir lågkonjunkturen en realitet blir det än mer viktigt att ha koll på sin ekonomi.

Vi vet redan nu att mat-, el- och bensinpriserna ökat ordentligt, så även bolåneräntorna. Men hur kommer detta att påverka just dig om du ska skilja dig eller separera? Hur kommer det att se ut ekonomiskt?

Endbright rekommenderar Har jag råd-paketet – för dig som behöver få koll på dina privatekonomi inför en skilsmässa.

Hur mycket kostar du idag?

För att komma fram till svaret är en bra utgångspunkt att ta reda på hur det ser ut idag. Helt enkelt – hur mycket kostar du/ni idag? Genom att gå igenom alla kostnader och sortera in dem under olika rubriker, som tex Boende, Mat, Bil/Resekostnad. Då får du en struktur och ett underlag att gå vidare med hur det kan se ut för dig efter skilsmässan.

Vilka kostnader finns kvar efter skilsmässan?

Vilka kostnader kommer du att ha kvar efter en skilsmässa och vad kan du göra om du vill förändra dem? Kommer du kanske att ha andra kostnader som inte finns idag? Jämför med dina inkomster – blir det pengar över till sparande? Kommer du ha utrymme för ytterligare prisökningar?

Läget inför bodelning?

Att få en bra bild över hur det kommer att se ut ekonomiskt efter skilsmässan eller separationen är även att ta reda på hur en bodelning skulle kunna se ut. Om ni äger ert hus eller lägenhet – vad innebär det ekonomiskt om ni säljer alternativt den ena köper ut den andra? Om du vill köpa ut din make eller sambo – finns möjlighet att ta över och eventuellt öka bolånen? Vad kommer det i så fall att kosta? Om det är du som ska bli utköpt – ungefär vad kan du räkna med då?

Känner du det minsta ekonomiska oro kan dessa steg och frågeställningar ge dig en bra vägledning inför dina beslut om din framtida ekonomi så att du kan känna en ekonomisk ro.

Behöver du hjälp i din kartläggning så tveka inte att be om hjälp. Vi på Endbright finns alltid här för att stötta dig! Läs mer i vår faktaartikel Ekonomi & skilsmässa, eller ta hjälp av våra ekonomiska rådgivare.

Boka ekonomisk rådgivning – för dig som behöver stöttning i privatekonomi och inför en bodelning.