Your hard relationships….

Your hard relationships…

… are trying to teach you.”

Relationerna

Den där kompisen som alltid tog mer än hon gav. Det där exet som hade alldeles för mycket bagage. De där energitjuvarna eller de där människorna som gjorde livet surt på jobbet, inom familjen, i bekantskapskretsen eller bland grannarna. De finns lite överallt och vi har alla mött dem på ett eller annat sätt någon gång.

Vi flesta har varit med om relationer som inte funkat och människor vi känt att vi inte gått så bra ihop med.  Kanske är problemet den andre, en själv eller kanske är det bara så att man inte funkar ihop, oavsett om det är en vänskapsrelation, en kollega, granne eller vad det nu kan vara.

Sedan finns det kärleksrelationer. En avslutad kärleksrelation påverkar oss givetvis mer än den med t ex en kollega. Tillvägagångssättet hur vi hanterar den avslutade relationen – kan däremot vara rätt lik och vi har något att lära av båda.

Ältandet

Oavsett vilken typ av relation så hamnar vi väldigt lätt i en slags ältande; ”Vad gjorde jag för fel?” ”Vad kunde jag gjort annorlunda?” ”Kan jag förlåta?” ”Kan hen förlåta?”

Vi frågar oss själva; hur vi kunde säga det vi sagt, gjort det vi gjorde och vi blundar gärna för det vi inte är redo att ta itu med. Det är lättare att fastna i ältandet än att ta itu med det som kanske både är jobbigt och gör ont. Man lär ju sig faktiskt ingenting av ältandet. Man måste självklart få ett visst utrymme, en viss tid för ”ältandet” men försök att lyfta blicken så snart som möjligt. Ibland kan det vara en bra idé att ta hjälp om man exempelvis fastnat i ett ältande kring en avslutad kärleksrelation och inte kan släppa taget.

Påverkan

Det finns något viktigt och det är att vara tacksam. För hur ont än det än kan göra där och då, så glöm inte att de där människorna som hjälpte till att förändra dig. Du är den du är tack vare dem!

De svåra relationerna lär oss mest

I vårt ”relationsliv” upplever vi och lär oss om kärlek, vänskap, svek, empati, uppbrott och mycket annat. Vi har älskat våra partners och förhoppningsvis blivit älskade tillbaka.

Det är de där svåra relationerna som lär oss mest, de ger oss visdom. Att försöka förstå helheten för att kunna få de värdefulla lärdomarna. Det kan många gånger vara både obekvämt och svårt. Men att se helheten och ta lärdom är nödvändigt för att kunna läka och gå vidare.

Inget händer i ett vakuum

Ingen kan väl påstå att det inte finns något man ångrar eller något som man borde ha gjort annorlunda men det är också en form av lärdom. Dessutom kan man vara helt säker på att ingenting händer i ett vakuum. Absolut ingenting.

Det finns kanske också något, vi med facit i hand skulle ha gjort annorlunda, men hur skulle det ha påverkat allt annat efter det? Det vet vi inte och det är därför inte heller någon idé att älta det.

Om du inte hade haft den där relationen, skulle du då vara redo för det som hände sedan? Skulle du ha fattat samma beslut? Befinna dig på samma plats som du är nu? Antagligen inte.

Om man har en lycklig barndom som är trygg och skyddad så är man förhoppningsvis en grundad person men förmågan att hantera motgångar kanske inte riktigt finns där. Att då ”ta tillvara” på de där händelserna och/eller relationerna som inte fungerade eller tog slut och ägna tid åt att lära sig något av dem gör en också bättre rustad att hantera framtida motgångar. För sådana kommer vi alla att få.

För att uttrycka det lite enkelt – om vi nu behöver gå igenom en jobbig relation, ett jobbigt uppbrott så skulle det ju vara ännu värre om det inte kom ut något som helst positivt ur det. Lärdomarna.

Våra erfarenheter

Det är våra egna erfarenheter som gör att vi kan lyssna och förstå när vi får någons förtroende, när någon öppnar upp. Vi kan känna empati för vi har varit där själva, kanske inte på exakt samma ställe men tillräckligt nära för att vi ska kunna identifiera oss och vara det viktiga stödet. Det är våra erfarenheter som formar oss och ger oss karaktär. Människor utan karaktär skulle vara rätt trista, eller hur?

Det mänskliga

Det är intressant att de mest medkännande människorna ofta är de som själva har haft det riktigt tufft. De kanske har kraschat men de har också lärt sig hur man tar sig upp till vattenytan och blir hela igen. De är ofta mer empatiska, de dömer inte utan vet att saker och ting inte alltid blir som man tänkt.

Vi kan beundra det perfekta på lagom avstånd men det är inte så vi relaterar till andra människor. Det som förenar oss är inte perfektion utan våra misstag, våra erfarenheter – allt det där som gör oss mänskliga.

Källa: Medium.com, Linda Schmidt