Vem är Linda Ljunggren Syding?

Linda Ljunggren Syding är familjerättsjurist, skribent, entreprenör och författare till boken Att skiljas med hjärta och hjärna. Linda har lång erfarenhet av att hjälpa familjer genom separationer och ser alltid till att hennes rådgivning utgår från barnets bästa. Vi har ställt några frågor till Linda så att ni kan få lära känna henne och få en bättre förståelse för vad hon kan stötta er med.

Varför valde du att bli en del av Endbright?

Endbright är forumet jag själv saknade under min separation och något jag också länge tänkt att jag borde startat själv. När jag träffade Charlotte Ljung som grundat Endbright hittade jag någon som tänkte som jag, brann för samma frågor och där vi konstaterade att vi tillsammans kan hjälpa många fler människor. Jag vill hjälpa så många som möjligt få tillgång till kunskapen man behöver för att ta kloka beslut i ett familjeuppbrott.

Vad kan man förvänta sig av dig?

Jag har dels arbetat länge med familjerätt och är dels en person som själv gått igenom en separation. Jag är engagerad i frågorna kring skilsmässa med både magen, hjärtat och hjärnan. Jag vet hur de komplexa frågorna kring känslor, kommunikation, ekonomi och juridik hänger ihop vid en separation. Jag tror att jag kan bidra med ett holistiskt perspektiv vid skilsmässan där jag kan ge vägledning kring såväl känslostormar, barnen som praktiska och juridiska frågor. Jag skulle vilja kalla mig separationsspecialist snarare än jurist. Kanske kommer ni ibland också uppleva att jag utmanar lite. Det är för barnens skull. För att vi som är vuxna aldrig får glömma att sätta deras behov framför våra egna när det gäller beslut som ska fattas om dem.

Vilka frågor brinner du för?

Barnen. I all min rådgivning utgår jag från barnets bästa. När vårdnadstvisterna de senaste 15 åren har ökat med mer än 100 procent har jag gjort det till min mission att vända trenden. Att lägga all min tid på att synliggöra de ca 50 000 barn vars föräldrar separerar varje år. Att gå skilda vägar behöver inte alls bli traumatiskt och påverka barnen negativt. Att föräldrar bråkar och sätter barnen i lojalitetskonflikter är det som skadar deras tillit, självkänsla och trygghet. Barn älskar sina föräldrar och far illa när det blir bråk, när föräldrar pratar illa om varandra eller i värsta fall krigar i domstol.

Vad är dina bästa tips för någon som skiljer sig eller befinner sig i ett uppbrott?

1. Håll huvudet kallt inför barnen och lev istället ut din frustration, ilska, sorg och besvikelse med dina vänner eller vuxna släktingar. Prata aldrig illa om din medförälder inför era gemensamma barn. Aldrig! När du pratar illa om den andre föräldern upplever barnen att du också kritiserar dem.

2. Låt det få ta tid och ta reda på vilka rättigheter du har när det kommer till bodelningen. Långsiktigt mår alla i familjen bäst av att det gjorts en schysst och rättvis fördelning av familjens saker, pengar och pensioner. För många gånger ser jag att, oftast den som lämnar, efterlämnar allt till den andre i bodelningen p.g.a. dåligt samvete för att man vill avsluta äktenskapet.

3. Det gör ont och känns smärtsamt just nu. Det kommer inte alltid att göra det. Det blir bra så småningom. Visa respekt och hänsyn till dina barns andra förälder. Du, din medförälder och inte minst barnen har allt att vinna på allt att vinna på att kunna bygga en långsiktig och respektfull föräldrarelation även om kärleksrelationen nu är slut.