Vem är det egentligen som skiljer sig?

Vi skrev

häromdagen om att kvinnor i karriären löper en väsentligt högre risk för skilsmässa än genomsnittet (sakta men säkert skall väl denna värld ändras för både pojkar och flickor…) men vilka är de andra vanligaste grupperna där äktenskapet slutar med en skilsmässa/separation i Sverige?

”Lite förvånande…”

Den åldersgrupp med högst andel skilsmässor är mellan 20-29 år och snittiden för äktenskapet är bara tre år. Vad beror det på?

 • Har man träffats för tidigt och gått in i familjelivet innan man egentligen var riktigt redo?
 • Många har kanske träffats unga och har börjat växa ifrån varandra, man har heller inte hunnit komma upp i en bra lönenivå så den gemensamma ekonomin är ansträngd.

Man kanske tror att många håller ihop tills barnen är lite äldre men statistiken säger annorlunda. Medelåldern första barnet vid skilsmässan är fyra år och åtta månader, det här med att hålla ihop för barnens skull ligger, trots allt, till väldigt stor del bakom oss.

De största anledningarna till att man gick isär uppgav man vara brist på tillfredsställelse, enighet och samhörighet.

”Det vi kanske anade…”

Vi kanske hade en förutfattad bild över att den vanligaste åldern för skilsmässa var 30-39 år. (Vi hade det i alla fall!) De ligger strax efter 20-29 åringarna men orsakerna skiljer sig till viss del.

 • Man pratar inte längre med varandra, kommunikationen handlar oftare om val av middagsmat eller kvällens tv-program känner sig många ostimulerade och tomma (främst kvinnor). Det gör dem mer benägna att söka nöje utanför relationen vilket kan resultera i otrohet.
 • Man tjafsar om samma saker. Par som gått i terapi uppger ofta att de bråkat på samma vis i många år. Oftast inte om några stora saker utan onödigt och ständigt gnabbande.
 • Man har vuxit ifrån varandra. Under en längre relation är det både naturligt och nödvändigt att utveckla sina individuella behov. Att i relationen förvandlas till en och samma person är vare sig nyttigt eller konstruktivt. Men det kan ibland leda till att man går för långt åt varsitt håll och de en en gång gemensamma intressena och värderingarna som utgjorde själva kittet urholkas.
 • För att ett förhållande ska fungera krävs att båda parter anstränger sig. Undersökningar visar att män generellt sett är mer nöjda än kvinnor med relationen som den är. Men det det krävs insatser från båda två för att hålla en lycklig relation vid liv. Om kvinnan både är den som drar det tyngsta lasset hemma och även ansvarar för att hitta på aktiviteter som tas för givet finns det en stor risk för att kvinnan tröttnar.

”Oavsett ålder!”

Men, vilka är då de där ”över linjen” faktorerna?

 • Sexlivet fungerar inte, det brukar ofta vara en indikation på att något annat är fel. De flesta har ett behov av någon form av fysisk närhet för att känna sig uppskattade och sedda.
 • Det är väldigt många som står ut för länge med att bli respektlöst och felaktigt behandlade av sin partner innan man fattat beslutet att lämna relationen. Man kommer till slutsatsen att de både måste och vill prioritera sig själva och sin egen lycka. Långvarigt missbruk och/ eller aggression är tyvärr en vanlig orsak till att skilsmässa. I sådana fall kan det ju många gånger även inkludera barnens välmående att ett uppbrott sker.

”Spelar utbildning roll? Ja.”

Studier visar att människor med högre utbildning skiljer sig mer sällan. En anledning till det är säkert att de väntar längre med att gifta sig och bilda familj. De har haft sin studieår då de kunnat leva singelliv och är kanske mer redo för att ta nästa steg i livet.

”Och pengafrågan då?”

Det är stora skillnader mellan olika inkomstgrupper och hur andelen skilsmässor ser ut. Det kanske inte är så konstigt för en ansträngd ekonomi är påfrestande för alla.

Inkomstgrupperna är generellt indelade i tre grupper;

 • Låg
 • Mellan
 • Hög

Den gruppen med högst andel skilsmässor är mellan där spannet på månadsinkomst är mellan 11 000 och 38 000 kronor.

 • Låg 20%
 • Medel 60%
 • Hög 7%

Sedan finns det övriga som till exempel riktiga höginkomsttagare men ingen av dessa grupper kommer upp till 7%.

Vad säger ni!? – Kan ni relatera till detta? Hur gamla är ni, och har utbildning eller pengar varit en deal-breaker? Skriv till oss i kommentarerna…

Källor:  SCB, Må Bra, Skilsmässa.se