Varför stannar man i en relation?

Kvinna tittar ut genom fönster

Det finns flera olika anledningar som gör att vi drar oss för att avsluta en relation, även om vi vet att det är det vi borde göra.

Rädsla ligger ofta i botten

Den allra största anledningen till att vi stannar är rädsla. Det är i och för sig inget unikt för relationer, mycket av det som vi inte gör bottnar i någon form av rädsla.

Det är lätt att i teorin säga att rädslan vi känner bara är en känsla. Det är inget konstigt med det, men när känslan förhindrar oss ifrån att förbättra vårt liv så måste vi ta itu med det.

Det finns tyvärr destruktiva relationer och dem ska man lämna så snabbt det bara går och ta all hjälp man kan för att komma därifrån. Det kan också vara svårt att lämna av praktiska anledningar som var man ska bo och hur det ska funka med ekonomin. Men om man vill lämna en relation kan det inte stå i vägen, det gäller att hitta lösningarna hur svårt det än kan verka till en början.

Man brukar prata om fem olika skäl. Alla dessa skäl är kopplade till rädsla.

Rädsla för ensamheten

Rädslan för att vara/ bli ensam är för många väldigt stor. Det är helt normalt att känna oro för det, speciellt om du levt i tvåsamhet under en längre period eller om du är i den åldern där det känns som att alla i din omgivning lever i parrelationer.

Ensamheten handlar inte bara om att sitta ensam hemma i tv-soffan en vardagskväll utan den handlar också om en rädsla för att behöva hantera sina tankar och känslor när det inte finns någon där som distraherar. Det kan finnas en oro för att behöva göra allting själv som t ex gå på bio och så vidare eller så kan man känna sig lite ”lost” och inte riktigt veta var man är på väg.

Men ofta är det så att de som oroar sig för ensamheten egentligen redan lever med den, ensam men i relationen.

Ställ dig själv frågan om du kan se dig själv långsiktigt med din partner, och det i en välmående och bra relation. Kan du inte svara ett ärligt ja på den frågan så gör du vare sig dig dig själv eller din partner någon tjänst att stanna kvar. Ingen av er kommer att vara lycklig. Börja med att erkänna din rädsla, samla modet och ta itu med situationen.

Rädsla för att ingen annan vill ha dig

En del av rädslan för ensamheten är att den ska vara för evigt. Man oroar sig för den man är, hur man ser ut, och att det man kan erbjuda egentligen inte kommer att attrahera någon annan. Inte någon vettig person iallafall. De här känslorna är oftast rotade i en dålig självkänsla och kan lätt bita sig fast, oavsett vad omgivningen än säger och med sina försök att visa på motsatsen.

Det är aldrig bra att lämna en relation för att man tror att man kan hitta någon bättre någon annanstans. Även om det är sannolikt är så ska man inte bygga sin lycka på att börja med att hitta den personen snabbt. Det är hälsosammare att investera lite tid i sig själv och lära sig att uppskatta sitt eget sällskap. När man landat i det är man betydligt bättre rustad att kunna avgöra om någon annan är ”good enough” innan man ger sig in i en ny relation.

Rädsla för att inte riktigt veta vem man är

Det här är något som många oroar sig för i långt större utsträckning än man erkänner. Människor som är olyckliga i sin relation säger ofta att de tappat bort sig själva, vilka de är, vad de tycker om att göra och vad de är bra på. Man har kanske givit upp lite av sina egna vänner för gemensamma ”par-vänner” och varit så upptagen med att ”serva” sin partner, familj och jobb så att det där med ”jaget” sakta försvunnit bort.

Har man inte en stark och solid grundkänsla för vem man är kommer det att orsaka en massa ”elände”. Att ”hitta sig själv” kan kanske låta lite flummigt men det är otroligt viktigt. Även om man befinner sig i en relation som man långsiktigt kanske inte vill vara i så finns det ingen anledning att vänta med att hitta tillbaka till sig själv. Återupptäck dig själv med hjälp av dina vänner och de intressen du har, kanske du även hittar några helt nya intressen och vänner. Oavsett om man inte lämnar relationen så kommer man definitivt att må bättre i den.

Rädsla för att bli dömd

Rädslan för att bli dömd är en förvånansvärt stor fälla för många. Människor som är rädda för att lämna säger ofta att de är rädda för vad andra ska säga om deras misslyckade förhållande (visst, ibland kan omgivningen både tycka och tro men i de allra flesta fall är det ”spöken” man ser).  Men man är precis lika, om inte mer, rädd för det egna fördömandet. Tanken när man inledde relationen var ju att den skulle hålla för evigt och när den inte gör det är det lätt att se det som ett misslyckande och ingen vill ju misslyckas. Men kom ihåg – det är inget misslyckande! 

Rädsla för framtiden

Rädslan för framtiden är summan av de fyra övriga. Fullt förståeligt – framtiden är full av ”osäkerheter”, ingen av oss vet vad som väntar och det är troligen bäst så. Så det bästa är att ta allt ta det som ligger framför en i det kortare perspektivet, step by step. Börja med det självklara; Är den relationen du är i fungerande och har du det utrymme du behöver?  Om du inte kan svara ja på dessa två frågor  – då är nog tiden inne och du vet vad du behöver göra.

Behöver du hjälp med din skilsmässa eller separation? Boka en kostnadsfri kundrådgivning för att gå genom din situation och få en plan.

Senaste nytt

Nyheter

Endbright lanserar Relationsskyddet

Endbright lanserar Relationsskyddet, en unik prenumerationstjänst som syftar till att preventivt och proaktivt säkra sin relation i ...

Nyheter

Nya rådgivningspaket

I samband med lanseringen av vår nya bokningstjänst introducerar vi en del nya rådgivnings- och avtalspaket! Paketen är sammansatta ...

Nyheter

Endbrights nya bokningssystem

Endbright har infört ett nytt bokningssystem där du enklare kan boka, köpa och hantera alla dina rådgivningar, från början till slut. ...

Bodelning Ekonomi Nyheter

Nyhet: Bolånekalkylen

Att få ihop ekonomin när man skiljer sig eller separerar kan vara en utmaning, inte minst när det gäller nya bolån. Med Bolånekalkylen ...

Barn & vårdnad Ekonomi Nyheter

Nyhet: Underhållskalkylen

Frågor kring barns boende och underhåll är några av de vanligaste vi får på Endbright. Vi är därför glada för att nu kunna erbjuda ett ...

Nyheter

Vi lanserar Endbrightassistenten

Endbright introducerar Endbrightassistenten, en helt digital tjänst som ger dig rekommendationer och råd baserat på din unika ...

Arbetsliv Nyheter

Endbright förmånligt på Benify

Du vet väl att du kan köpa våra tjänster förmånligt genom förmånsplattformen Benify? Alla medarbetare vars arbetsgivare är anslutna ...

Nyheter

Petra Nilsson ny juridisk rådgivare

Vi kan nu presentera en ny juridisk rådgivare, Petra Nilsson! Petra är senior jurist med en lång erfarenhet inom ekonomisk familjerätt ...

Nyheter

Krönikor av Christian Daun

Du har väl inte missat krönikorna av Christian Daun? Christian Daun är frilansjournalist och skriver bland annat i Svenska Dagbladets ...