Varför saknar vi egentligen våra ex?

Våra gamla ex kan som en bildlig jämförelse liknas vid en bok vi läst, vi kanske markerade något genom att göra hundöron – vika in hörnet – så att vi skulle kunna hitta tillbaka. Det kan också jämföras med de gamla familje-fotoalbumen som vi tittar i då och då.

Det är viktiga upplevelser och delar av våra liv, och vi läser gärna om läser den där boken och återupplever våra minnen genom att ta fram de gamla fotoalbumen från förr.

Precis samma sak är det med våra ex, de har varit en viktig del av våra liv och vi vill gärna ”återuppleva” de minnen som berört oss mest.

Footprints

Men det kan också göra ont att titta tillbaka. Det finns en anledning till att våra minnen blivit ”footprints” och det är inte alltid bara positivt. Våra minnen kan ibland innehålla frustration, bitterhet och oklarheter och ibland nostalgi, värme och positiva händelser.

Men oavsett, varför ägnar vi oss åt att minnas och tänka på våra ex? Är det för att vi vill återuppta relationen? Har vi något som är oavslutat? Är det ödet eller ett tecken? Det kan finnas både ett och två svar (som med så mycket annat när det kommer till just relationer).  Det kanske inte finns några raka svar utan istället flera anledningar.

Känslan av lycka

En av anledningarna till att vi attraheras av en annan människa är för att de har de kvaliteter vi gärna vill se hos oss själva. Om du tänker mycket på ditt ex och inte kan få de där lyckliga stunderna ur ditt huvud.. Är det ditt ex du saknar eller är det känslan av att vara lycklig du egentligen saknar?

Om det är det sistnämnda så har du kanske glömt att du själv bidrog till att den lyckokänslan kunde infinna sig. De egenskaperna har du fortfarande kvar, dessa har inte försvunnit – så lycklig kommer du definitivt att kunna bli igen.

Saknar du ditt ex för att hen fick dig motiverad att bli mer organiserad eller fick dig att våga ta steget att lämna jobbet du inte trivdes med? Saknar du de egenskaperna eller det beteendet eftersom det hjälpte dig?

Sanningen är att det hängde egentligen aldrig på ditt ex, hen speglade bara det du inte själv kunde se i dig själv. Det var upp till dig hela tiden – och är fortfarande.

Alla lämnar avtryck

Alla människor vi möter lämnar ett avtryck. Personen som höll upp hissdörren påminner oss om att inte hela mänskligheten blivit oartig, något man ibland kan tro i det stressiga samhälle vi lever i. Att leka med barn visar oss att ovillkorlig kärlek finns på riktigt.

På samma sätt har relationen med ditt ex givit dig outplånliga lärdomar. Sannolikt är att lärdomarna är en kombination av saker du lärt dig, inte minst om dig själv.

Om ditt ex hjälpte dig med att få en bättre självkänsla och alltid trodde på dig, att du hade förutsättningar för att bli en bättre version av dig själv – då är det fullt förståeligt att du får känslor om att vilja dela dina framsteg och framgångar med ditt ex.

Men du behöver inte ditt ex för att lära dig det du redan lärt dig. Behöver du jobba lite med självkänslan igen så tänk på vad du lärde dig tidigare och använd det igen. Om känner att du behöver lite hjälp så låt någon annan än ditt ex vara den hjälpen. Och känner du att du vill dela dina framsteg och framgångar med någon, så finns det sannolikt andra människor omkring dig att dela dessa med.

Om bara…

Innerst inne så vet du att det fanns en anledning till att relationen helt enkelt inte funkade. Det kan ha berott på att ni hade helt olika förväntningar, helt olika värderingar, att ni växte isär eller av en rad andra anledningar.

Med en avslutad relation så finns inte ditt ex längre i ditt liv (iallafall inte i ett ”romantiskt” perspektiv) och anledningen är att det här och nu inte är meningen.

När vi tänker tillbaka på vårt ex, fastnar vi gärna i funderingar kring hur livet skulle ha sett ”om bara”. Om du bara hade kämpat lite längre, försökt lite hårdare, helt enkelt varit lite mer av både det ena och det andra. Allt det här är ingenting annat än jämförelser med var du är idag och det fullständigt okända.

Hur relationen hade sett ut idag finns det inget svar på, det enda du med säkerhet vet är att du inte varit den du är idag om inte relationen tagit slut. Se det positiva i din egen utveckling och var stolt över den resa du gjort.

Välj hur du ska förhålla dig

Det är inte säkert att människor vi älskar eller har älskat någonsin lämnar oss helt. Gränser kan ha satts upp, mobilnumret blivit blockat och Instagram kontot avföljt – men en påverkan från en person vi en gång öppnat upp vårt hjärta för, kommer alltid till att finnas. Den personen blir på ett sätt en del av oss – på vårt sätt att tänka och en del av många av våra minnen.

Vi kan prova att trycka bort våra känslor, ersätta jobbiga minnen med nya, skapa förväntningar om att den nya relationen blir en modern version av Romeo och Julia. Allt är förgäves. Du kommer att bära med dig ex, men du har ett val i hur du gör det.

”They don’t have to be the focus your tapestry; they can be a but or a thread, woven gently through, touching different parts of the picture almost imperceptibly”

En minst sagt poetisk sammanfattning av hur vi bör förhålla oss till våra ex. Eftersom våra ex varit en så viktig del av våra liv, så både kommer de och ska vara en del av våra tidigare liv.

Tre tips

När du tänker tillbaka på ditt ex så är det tre viktiga saker att ”keep in mind”;

  • Lägg ingen energi på att fundera på ”what if” – det leder absolut ingenstans.
  • Kom ihåg att det fanns en anledning till att relationen tog slut.
  • Ett uppbrott är inte ett misslyckande.

Har man bara ett sunt förhållningssätt så är det ingen skada skedd om man då och då plockar fram boken med hundöronen och minns.

Endbright tipsar om Välmående rådgivning – för dig som behöver råd och stöd för att orka ta dig genom din separation.