Värdig skilsmässa? Är det möjligt?

Linda Ljunggren Syding har tillsammans med Håkan Mattsson skrivit boken ”SKILJAS – med hjärta och hjärna”. En bok som lyfter hela skilsmässoperspektivet. Bokens främsta syfte är att lyfta hur man gör saker och ting utifrån barnens bästa. Det är en bok som bygger på igenkänning; en slags peppande skilsmässoguide som ger praktiska tips och råd. Vi ställde några frågor till Linda om boken…

Vad fick dig att skriva boken?

Insikten om hur dyrt och svårt det är för människor att få hjälp i en separation eller skilsmässa. Särskilt de föräldrar som båda vill göra så bra som möjligt för barnen men inte riktigt vet hur eller har lite olika uppfattningar.

 Vem behöver läsa den här boken?

Egentligen borde alla som flyttar ihop, gifter sig eller skaffa barn läsa boken för att förebygga skilsmässor och konflikter. Så funkar vi människor tyvärr inte.  När vi är nykära och nygifta vill vi inte tänka på skilsmässa eller separation. Den är skriven främst för de som funderar på, är mitt uppe i en separation eller skilsmässa eller nyligen gått igenom detta. Genom sex olika separationsberättelser från verkligheten kommer läsaren att känna igen sig själva, sin partner och de problem man troligen tampas med i sitt uppbrott.

Vad är det viktigaste man kommer få med sig?

Att man inte är ensam, tröst, pepp, att barnens behov inte får tappas bort och såklart handfasta råd om ekonomi, juridik, barnen och alla känslor som ställer till det för oss och gör allt så jobbigt. Jag och medförfattaren och parterapeuten Håkan Mattsson vill hjälpa vuxna till en värdig skilsmässa. För barnens skull. Som förälder hoppas jag man upplever att boken hjälper till att förklara hur man, trots allt jobbigt, förvandlar en trasig kärleksrelation till en fortsatt fungerande föräldrarelation. För barnens skull.