Var beslutet förhastat?

Vi vet att pandemin…

… har varit och är påfrestande för många relationer. Vi har läst om det ökade antalet skilsmässor och det kommer nog inte att sluta, åtminstone inte på ett tag framöver.

Men kan det vara så att någon i relationen känner att beslutet var förhastat? Att man bröt upp för tidigt? Det kommer säkert att hända och då kan det vara klokt att ställa sig själv några frågor innan man fattar sitt beslut.

”Har du landat?”

Har du hunnit reflektera över det som hänt, det som ledde fram till separationen? Kan du ärligt se att de rätta förutsättningarna finns? Ser du separationen som tillfällig eller permanent?

”Är du redo?”

Är du redo att ta tillbaka ditt ex? Har du läkt tillräckligt? Är du beredd att återigen börja fundera och tänka över vad det som inte fungerade före separationen? Har du ett stöd i form av familj och vänner omkring dig som kan hjälpa dig att vara både balanserad och trygg?

”Är ditt ex redo?”

Är ditt ex redo att jobba igenom relationen för att rädda den? Har hen visat några tecken på förändring på de beteenden som du inte stod ut med förut?

”Skulle du återvända av rätt anledningar?”

Även om ensamhet kan vara en väldigt lockande anledning till en återförening så kämpa emot den anledningen så mycket du bara kan. Tänk på hur mycket skada det kan orsaka och hur mycket tid som går till spillo när du istället tålmodigt kan vänta till du hittar en ny (och rätt) partner. Se därför över dina anledningar noggrant innan du tar ett beslut om att återvända.

Ser du en framtid där ni båda investerar tid och kraft, hjälper varandra för att hitta tillbaka till en sund och välfungerande relation?

”Förväntningar”

Skulle ni vid en återförening förstå varandras förväntningar och hur de skulle bli infriade? Hur skulle ni adressera de problem ni hade i relationen? Om förtroenden brutits, hur kan det återställas?

”Förändringar”

På vilket sätt skulle saker bli annorlunda i relationen nu? Hur kan ni, var och en, förändra och anpassa er efter den andres behov? Hur vet du att ditt ex kommer tillbaka av rätt anledning, att den äkta och rätta kärleken finns där?

”Vår definition av kärlek”

Vem har inte varit helt säker på vad kärlek är, redan när man var kanske 12-13 år. Den uttrycktes i dagböcker och på andra sätt. När vi sedan växer upp så lär vi oss med åren att det vi var säkra på då inte riktigt stämmer idag. Vi var helt enkelt inte realistiska. Vi var alldeles för romantiska. Vi trodde på ”sagobilden” lite för länge.

Vi har alltid längtat efter kärlek. Det har kanske känts som ett hål som behöver fyllas. Ibland har den där längtan, det där behovet fått oss att fylla hålet av helt fel anledningar.

”Tecken”

Hur vet vi att någon älskar oss? Är det tillräckligt att din partner säger det?

Det är aldrig tillräckligt för att uttrycka det milt. Kärlek är en aktiv och stark känsla som man bara ”måste” få utlopp för, som man vill visa på oändligt många olika sätt. Det är möjligt att det inte är lätt att definiera vad kärlek är, men vi kan se de många viktiga tecknen som gör att den blir helt synlig. Helt tydlig.

 

Behöver du hjälp med hitta dina rätta glasögon? Vi på Endbright finns med dig under hela processen, innan, under och efter en separation, för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Boka din kostnadsfria konsultation idag.