Vänskap med ex?

Det som ofta fungerar…

… i filmer är oftast inte alls lika lätt i verkligheten.

För vissa är det glasklart, man vill absolut inte vara vän med sitt ex efter ett uppbrott. Det finns inget kvar – inget outtalat och inte heller något behov av vänskap.

För andra kan det fungera som en form av tröst. Även om man inte kan vara med hen, kan man iallafall vara vän med hen. Man kan fortfarande ses, fortfarande prata med varandra och vem vet kanske också hitta tillbaka till varandra.

Det finns så många anledningar kopplade till den här frågan , men vi tänkte försöka bena ut vänskaper med sitt ex, iallafall göra ett försök.

”Vad skulle skillnaden vara”

Vad skulle skillnaden vara mellan vänskap och en romantisk relation? Om man precis gått igenom ett uppbrott kanske man inte är hel klar över sina egentliga känslor och intentioner. Vill du verkligen ha ditt ex som vän? Är det enda sättet för dig att hålla dig kvar i din tidigare relation? Är vänskapen egentligen ett slags om hopp om återförening?

En del människor säger att vänskap till skillnad från en romantisk relation inte har vare sig krav eller förväntningar. Det är inte sant. Det finns förväntningar i alla former av relationer, även i vänskap.

Om ni fortsätter att vara vänner, bygger vänskapen på att det är den sista utposten för att hålla ditt ex nära dig? Eller tvärtom, att ditt ex vill hålla sig nära dig?

”Har du inte andra vänner?”

Om ditt ex är den enda vännen du vill ha, eller kan tänka på just nu, så är det nog vettigt att tänka över om det faktiskt är någon bra idé att vara vänner, åtminstone kanske inte just nu. En sådan vänskap skulle sannolikt göra mer skada än nytta eftersom hoppet hela tiden skulle hållas uppe. Hoppet om att er vänskap skulle övergå till en romantisk relation. Dessutom hindrar det ju utvecklingen och fokus på andra relationer.

Det blir än mer viktigt om ditt ex (som kanske gått vidare till en ny relation) säger att hen vill vara din vän, eftersom du är hens bästa vän. Hur gärna du än vill hålla kvar vid hoppet – det här kommer definitivt förlänga tiden att komma över relationen.

”Hjälper det dig att gå vidare?”

Ställ dig själv den ärliga frågan om en vänskap kommer att hjälpa dig att komma över uppbrottet och komma vidare. Oavsett vem det är som vill behålla vänskapen. Kommer en situation där ni träffas titt som tätt betyda att du får det lättare att komma över separationen och börja älska dig själv för den du är igen? Eller är det faktiskt så att du blir ännu mer fäst/fast vid relationen?

”Vad är egentligen vänskap?”

Vänskap är inte en förlängning av en avslutad relation. Vänskap är inte en tröst vid en avbruten relation. Det är att ha en stark relation med någon du verkligen litar på och respekterar.

“Men vad innebär det då?”

Det är inte omöjligt att vara vän med sitt ex. Det stämmer lite extra väl om man varit vänner innan man blev ett par. Men allting har sin rätta tid. Man behöver ha koll på sina känslor. Man måste fått ha tiden att både sörja och komma över relationen. Vara redo att gå vidare. Då kan det fungera att ha den där vänskapsrelationen.

”Valet”

Vi ska ge oss själva chansen att ”reparera” oss igen. När rätt tid kommer, när vi kan skilja på vad våra relationer betyder för oss då kan vi sträcka ut handen och erbjuda vår vänskap. Den äkta och långvariga vänskapen. Men bara om vi själva vill.

Källa: Medium.com Jocelyn Soriano