Vad händer om det går för snabbt?

Vad händer om…

…det går för snabbt, när den totala och omedelbara förälskelsen gör att vi kör på 120 knyck utan att på riktigt veta vem vi faktiskt har med oss?

Plattformen

Det där lite längre, eller det riktigt långa förhållandet kan inte bygga bara på en attraktion och lust. Om det har ”företräde” framför att att bygga hängivenhet, förtroende och tillit är riskerna stora att relationen faller platt. Snabbare än vad den hade förutsättningar för.

Omedelbar närhet

Då, i början när det enda man vill är att tillbringa massor av tillsammans får intimiteten oss att känna en total närhet. Men den närheten är för tidig eftersom den är av vad man skulle kunna kalla endimensionell karaktär. En plattform av tillit och ömsesidig respekt måste finnas för att klara både tuffare tider men även missförstånd, för dom kan lätt uppstå när man haft bråttom och inte riktigt känner varandra.

En rosa bubblas övergång

Alla förhållanden består av både glädje men ibland även lite tyngre perioder – that’s life. Har man rusat in i ett förhållande är det mycket som ska hända parallellt. Man vill ju helst bara göra roliga, härliga saker tillsammans. Vara i en ”rosafärgad bubbla”, bara ni två. Men man ska också lära känna varandra på riktigt, lära oss att se både de bra och ”dåliga” sidorna (för sådana har vi alla, så är det bara). Hur är hen utanför den ”rosa bubblan”? En annan viktig del är att förstå den andres bakgrund, utan det är riskerna för missförstånd definitivt större.

Läsa mellan raderna

I ett nytt förhållande har vi inte lärt oss vad som ligger bakom ord och handlingar. Kan det finnas en baktanke eller har det något med tidigare erfarenheter och bakgrund att göra? Det här kan skapa både osäkerhet och kanske till och med förvirring. Det är bara par som som förstår varandras äkta känslor som tillsammans kan utveckla en långsiktigt och kärleksfullt förhållande. Att även kunna läsa mellan raderna vad det egentligen är som sägs.

Bråttom långt tidigare?

Det är ju inte alla relationer som slutar med ett uppbrott även om det där riktiga och viktiga fundamentet inte var på plats innan man var sambos, det hann komma ett barn som kanske blev två och så rullade allting på. Vissa har ”turen” att de efterhand lyckas bygga upp fundamentet. Att älska varandra för den de är, ha respekt för varandra och tillit. Att kalla det turen är kanske att låta negativ men de flesta kan nog skriva under på att småbarnsåren är tuffa och ska man då dessutom på riktigt lära känna varandra och ta det goda med det onda så krävs det en hel del.

Blev kvar

Det är inte helt ovanligt att man ändå stannar kvar, även om man inser att man kanske inte var den ”perfect match” som man var helt övertygad om där i början. När olikheterna börjar bli tydliga kanske ett förhoppning föds om att det går att ändra, vi kanske växer ihop – vi har ju trots allt barnen ihop. Det kan kanske gå, eller? Tankarna snurrar i samma takt som livet med småbarn i övrigt.

När sprickorna blir större

Det där så charmiga är plötsligt ett otroligt irritationsmoment. När kommunikationen börjar gnissla, eller i värsta fall upphör och allt bara handlar om att få ihop familjelivet. När man inte tycker att semesterplaneringen känns så kul, om det inte vore för barnen. Det och en rad andra saker som t ex att man börjar gnälla mer och mer , bråka mer och mer och plötsligt är ingen av er längre ”ert bästa jag” – långt därifrån.

Vägs ände?

Var det trots allt inte ”Mr/Mrs Right” som du en gång trodde och du inte kan se framför dig ett liv tillsammans. Det är inte den personen du ser dig själv åldras tillsammans med. Den kärlek som är en förutsättning för en parrelation finns inte längre. Kanske inte från någon av er, eller kanske är det du som känner så. Kanske du inte ens vet hur din partner egentligen känner för ni har tappat bort den så viktiga kommunikation. Ni har fortsatt köra på i samma hjulspår, bitit ihop och försökt så många gånger – nästan alltid för barnens skull..

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in