Vad är vi?

Att hålla social distans…

… har snabbt blivit ett nytt och etablerat begrepp. Enkelt uttryckt ska vi hålla oss två meter ifrån varandra, om vi nu ”måste” träffas. Den omedelbara familjen måste vi ju per definition träffa, nära, varje dag men i övrigt är det upp till och en om vi vill träffa någon om vi inte måste genom att vara fysiskt närvarande på jobbet.

”Så effektivt”

Som någon slags tröst i det svåra, kommer det kommentarer om hur effektivt det har blivit. Hur mycket tid man faktiskt sparar på att köra ett möte via Skype eller telefon istället för att ses fysiskt. Man ”slipper” allt rundsnack och mötena blir produktiva och klart effektivare. Det är ett sätt att se på det, men vare sig ett speciellt roligt eller nyttigt sätt. Men det kanske har sin förklaring i att vi i kris ofta får ett tunnelseende som gör oss mindre empatiska som personer, något som också drabbar den egna relationen.

”Framtiden”

På sina håll går man till och med så långt som att säga att det här är en positiv konsekvens av Corona, den ökade effektiviteten. Visst, det finns möten och tillfällen där en digital lösning är det bästa alternativet men rent generellt kan vi inte bortse ifrån vikten av att mötas fysiskt. Social distans är nog det sista någon längtar efter när det inte längre behövs.

”Flockdjur”

Människan är ett flockdjur, vi behöver varandras närhet, ömhet om omtanke. Ingen digital kram i världen kan mäta sig mot den äkta, hur gärna vi än vill tro det. Vi behöver den där kramen från kompisen eller kollegan. Det där spontana mötet vid kaffemaskinen eller att sitta mittemot en vän vid ett restaurangbord. Vi behöver den närheten på ett annat sätt än en middag på Skype, för vi är skapta så.

”I djupt svåra tider som de här vore det naturliga att vi var mer fysiska, inte mindre, för att söka tröst, lindring och glömska. När vi istället tvingas hålla avstånd är det inte konstigt att kroppen går i ide och själen i moln”

”Ni har ju varandra, eller?”

Utifrån är det nog lätt att tro att allt det behovet att fysisk närhet, den där kramen och allt annat är ju inget problem för dem som lever i en parrelation. De har ju varandra och det borde väl räcka kan tyckas, men har de det och gör det det?

Oavsett kris eller inte så har vi som människor ett större behov av närheten än den i partnerskapet så redan där ”spricker” det. Men det kan nog alla stå ut med att vara utan med nuvarande situation, men står relationen ut med det? Det ställs kanske lite nya krav på relationen, ur flera perspektiv.

Många av de frågor som kommit in till bland annat Endbright är hur man ska klara av att spendera så mycket tid med sin partner. Med sådana funderingar blir nog den här perioden tuff, och det är många som reflekterar över detta.

”Rekommendationer”

Vi vet att vi är mitt i en kris vi absolut inte kunde förutse. Vi lyssnar på och följer i väldigt stor utsträckning myndigheternas rekommendationer. Men har det infunnit sig en form av Corona-shaming? Om någon inte gör exakt som man själv tycker är rätt så gör den fel. Tunnelseendet igen, där vi inte ser något ur någon annans perspektiv än vårt eget.

Människor förändras under kriser, något som visat sig tydligt i exempelvis Italien och Spanien där grannar till och med börjat ange varandra.

Samtidigt ser man en otrolig lojalitet och vilja att hjälpa de som är utsatta och behöver hjälp. Den lojaliteten och viljan finns även i Sverige men tar sig andra uttryck.

”Hur mår relationerna?”

Är det så enkelt som att man under några månader klarar sig bra för att man är i en relation? Några större studier har ju inte kunnat göras ännu men undersökningar och indikationer kan ge oss en bild. En bild som visar på motsatsen.

”De första undersökningarna”

I Italien och Spanien har man börjat att göra psykologiska undersökningar för att se effekter av Corona. I dessa länder har man levt under en fullständig karantän men vi kan nog utgå ifrån att det finns liknelser även i svenska relationer. Den direkta eller indirekta oron och rädslan som allting bottnar i skiljer sig nog inte nämnvärt, karantän eller inte.

I Italien visar de första preliminära undersökningarna att:

  • 20% av paren uppger att de grälar mer
  • 31% av paren har haft mindre fysisk intimitet
  • 40% har gått upp i vikt

En markant ökning av ångest, depression, oro och sömnsvårigheter rapporterar Alfredo Rodriguez och hans forskarlag vid Universidad Complutence i Spanien.

Självdisciplinen faller i bitar och tiden i soffan med mysbyxor och Netflix har ingen jättepositiv inverkan vare sig på sig själv eller på relationen.

Man pratar nu i Italien om att det förväntas en kraftig ökning av skilsmässor. Betänk då att skilsmässor blev godkända först 1970 men att det fortfarande är en hel del krångel och vissa kriterier måste vara uppfyllda för att den ska vinna laga kraft.

Det är heller inte lika accepterat med en skilsmässa i Italien så att det nu pratas så öppet om den ökning som förutses är nog att beteckna som ett ”trendbrott”. Detta har vi lyft i denna artikeln tidigare.

Som en parentes kan nämnas att här i Sverige kunde man, under särskilda omständigheter, skiljas redan på 1600-talet.

”Tid att tänka”

Det är många som har mycket tid för att tänka nu, tänka och reflektera. Vad är egentligen viktigt här i livet? Lever jag det liv jag vill leva? Existentiella frågor som vi annars ”sopar under mattan” för att vi gömmer oss bakom att vi inte har tid eller är det för att vi inte vågar?

I den bästa av världar kommer du fram till att du lever ditt liv precis som du vill ha det eller så kommer du till insikten om att du behöver förändra något.

Stort eller smått, det viktiga är att du gör någonting med din insikt. Att du startar den förändringsprocess som krävs för att du nästa gång du reflekterar i väsentligt högre grad ska kunna känna att du lever det liv du lever. Det förtjänar vi alla, eller hur!

Tänk vad härligt när vi kan lägga ordet social distans bakom oss, för att istället lägga massor av tid på social närhet!

 

Källa: Delar från Jennifer Wegerups krönika i Expressen, Huffington Post

 

Tar du dig tiden att fundera igenom vad som är viktigt i livet för just dig och om du lever det liv du vill leva? Behövs det förändringar, kanske har du redan kommit till insikt men stannade upp i samband med Corona? Vill du ha någon att bolla dina tankar med för att hitta bästa lösningen för dig framåt? Vi finns här – tveka inte att höra av dig!