Vad är för barnens bästa?

Jag får ofta frågan om vad som är för barnens bästa, detta oavsett var i separationen man befinner sig. Inför en separation är det vanligt att bekymra sig för hur barnen ska reagera på beskedet om en separation, under en separation är man istället orolig och ibland sorgsen över att barnen blivit ledsna eller känt sig svikna, efter separationen handlar det allt som oftast om att barnen inte mår bra hos den ena eller andra föräldern och behöver stöd i hur man på bästa sätt kommunicerar till sina barn och till sin medförälder.

Att inte låta barnen hamna i kläm, ska och är allt som oftast varje föräldrars mål som separerar. Man förstår att barnet eller barnen har lika rätt till båda sina föräldrar och att det är för deras välbefinnande att ha kontakt och bo hos båda, om förutsättningar för detta finns. Formerna för hur boendelösningen kan se ut varierar. För vissa passar ett varannan-vecka upplägg, för andra var-trejde-dag upplägg, för andra ett varannan-helg upplägg.

bland kan det finnas tydliga signaler som gör att man behöver kommunicera med sin medförälder då barnen på ett eller annat sätt inte har samma förutsättningar i föräldrarnas olika boenden, oftast beror detta på sådant som distansen till sina vänner och till sin skola.

Det finns inget manus varken inför, under eller efter en separation för vad som är för det bästa för barnen. Men det finns hjälp och stöttning längs med vägen. I mina samtal vill jag alltid rekommendera att man läser på och är inkännande gentemot sina barn. Att vara inkännande handlar inte om att man ska vänta med att separera, utan att förstå sig på sitt barns signaler. Utifrån olika åldrar handskas man olika med hur man tar emot denna typ av besked, därför är det viktigt att anpassa både sitt beteende och språk utifrån barnens ålder.

Idag vill jag passa på att rekommendera er att ta del av webinaret ”Barnen genom skilsmässan” med våra barnexperter Anna Olofsson Tarantino och Sara Matele. I detta webinar delar Anna och Sara med sig av tips och råd till dig med barn och som står inför, under eller efter en separation. Bland annat rådgiver våra barnexperter dig i hur du på bästa sätt pratar med din medförälder, hur du introducerar en ny partner för barnen på bästa sätt och hur du förstår ditt barns sorgbeteende.

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in