Ur livet; Lars berättar

När man…. 

… går igenom en förändring lär man sig förhoppningsvis något nytt, både om sig själv och kanske också vad som var bra och vad som hade kunnat vara bättre. En separation eller skilsmässa är ju en stor förändring så därför krävs det lite perspektiv för att man ska kunna komma till insikt. Insikter som man kan ha mycket nytta av down the road.

Lars skilde sig för ett par år sedan och även om både han och hans fru insåg att en skilsmässa var den bästa vägen så var det han som tog initiativet. Han hade inte träffat någon ny men kände att relationen gått på sparlåga för länge och att den kärlek som tidigare varit så stark kanske inte överlevt de tuffa småbarnsåren. Han var inte beredd att fortsätta leva sitt liv på det sätt som de gjort de senaste åren. Och han kunde inte se ett liv tillsammans på samma vis framför sig…

”Barnen i första rummet”

Lars menar och tror att även om en skilsmässa nästan alltid upplevs jobbig så hade man i hans fall en relativt bra process. Nu hade han ju inget att jämföra med för egen del men han upplevde det så om han jämförde med vissa vänner han pratat med.

Det var i huvudsak två saker som gjorde att de kunde få en så smidig process enligt Lars, det ena var att de var rätt överens om att skiljas och det andra var att de båda verkligen satte barnen i första rummet.

”Småbarnsåren sätter relationen på prov”

Det finns nog ingen som kan säga att småbarnsåren inte både är tuffa och sätter relationen på prov. ”Ifrån en tvåsamhet med stort utrymme både för relationen och sig själv till ett ständigt pusslande där de mest banala saker kan leda till gräl av ren trötthet, det är klart det är en förändring”, säger Lars. ”Hur mycket man än längtat efter barn och familj så måste man se till att både få gemensam tid utan barnen och där man pratar om allt annat än barnen. Vad vill vi? Vad har vi för drömmar? De gemensamma framtidsplanerna och inte vem som ska göra det ena eller andra i vardagslivet.”

”Man får heller inte tappa bort sitt eget nätverk alltför mycket, att träffa sina vänner på egen kammare och inte bara ha gemensamma parmiddagar. Med perspektiv var vi faktiskt riktigt dåliga på båda de här sakerna. Vi hade inte kommit överens riktigt om vad som gällde och då kunde man hoppa över att följa med och ta den där ölen för man orkade inte riktigt med att det inte skulle kännas ok. Jag skyller absolut inte det här  på min ex-fru, jag var inte ett dugg bättre själv. Vi lät det istället skava och kunde även periodvis vara ”duktiga” på att skuldbelägga varandra”, fortsätter Lars.

”Det här är en väldigt viktig lärdom för mig och nu, i min nya relation, har vi pratat igenom det här så att vi är helt överens om våra ”spelregler”. Det är klart att det är lättare för oss nu eftersom småbarnsåren är över men oavsett i vilken ålder barnen är så är tydligheten och gemensamma förväntningar på relationen jätteviktiga.”

”Jag lät det skava”

Lars berättar vidare, ”Jag är absolut inte en konflikträdd person men det var så många gånger som jag bet mig i tungan och inte tog tag i det som irriterade och som vi behövde diskutera. Jag lät det istället vara och det byggdes bara på med sådant som skavde och ibland kunde man nästan ”explodera” för någon småsak just för att man låtit irritationen byggas upp. Det här är något jag verkligen lovat mig själv att inte upprepa. Jag kanske inte kan ta diskussionen där och då men jag tar upp det så snart jag kan. Självklart är inte det här som går ”one way”. Jag gör massor av saker som kan irritera min nya sambo men vi försöker verkligen att ta tag i det innan det blivit ett problem.”

”Den nya familjekonstellationen”

”Både jag och min ex-fru var helt överens om ett varannan veckas boende och vi hade turen att relativt snabbt lösa bostadsfrågan. Vi försöker att i så stor utsträckning det är möjligt att hålla oss till veckoschemat för att barnen ska ha en kontinuitet men har alltid försökt vara flexibla om det skulle behövas.

Efter en tid träffade jag min nuvarande sambo och där är mitt råd att precis som vid en skilsmässa sätta barnen i första rummet. Låt dem lära känna din nya partner i lugn och ro och var rak mot ditt ex så att hon/ han inte får höra av barnen att du träffat någon ny. Respekt har varit väldigt viktigt för mig när det gällde att introducera min nya partner, då fick ju även hon bättre förutsättningar att bli accepterad. Min nya sambo hade ett barn sedan tidigare och hittills har det fungerat väldigt bra för oss med att ha en barnvecka och en barnfri vecka, men det kan ju komma att ändras i framtiden. Så totalt sett så tycker jag att det fungerar väldigt bra i våra nya familjekonstellationer och min ex-fru har även hon en ny partner i sitt liv.”

”Vad jag tog med mig…”

”I min första relation skulle vi ha varit bättre på att kommunicera med varandra och inte drunkna i blöjor, dagislämningar och vem som ska fixa middagen. Med enkel planering kan man skapa tid att göra saker som är viktiga för att hålla relationen vid liv. Barnfri partid helt enkelt.

Jag visste ju att den bästa vägen var att separera ändå lät jag tiden gå onödigt länge. Vi orkade nog inte riktigt ta tag i det och det blev onödiga bråk som barnen fick uppleva. Inte så att jag tror att det påverkat dem men bråk mellan föräldrar skapar alltid en oro hos barn.

Ge varandra egentid så att ni faktiskt hinner längta efter varandra ibland och din partner kan göra det som han/ hon uppskattar och tycker är kul.

Det som nästan blivit en klyscha ”Ta inte varandra för givet” är något vi ska ha med oss hela tiden.”

Tusen tack Lars för att du delar med dig av din erfarenhet till Endbright! – Är ni fler som har en berättelse att dela, så hör gärna av er till oss på: redaktionen@endbright.se.