Tindertumme eller rusning till kyrkan?

Just nu…

… råder en delad lägesbild. Pendeln svänger åt båda hållen.

Antalet giftermål har ökat de senaste åren. Det är trendigt att vara man och fru, eller ’make’ och ’hustru’ beroende på adress och socioekonomisk hemvist. Kändisentreprenörer såsom Framgångspoddens Alexander Pärleros, precis över trettio-strecket, är ett power-couple med sin influencer-fru Ida Warg. Äktenskap signalerar commitment, stabilitet och status.

”Too hot to handle”

Netflix reality-serie Too hot to handle har uppmärksammats som ytterligare ett tecken på att gammal moral dammas av, då hela plotten med serien är en tävling i avhållsamhet. I Too hot to handle vinner den som är mest motståndskraftig mot sex. Avsteg innebär förlorad pott med pengar. Seriens budskap backas upp av Nina Rung, etablerad som feminist, genusvetare och kriminolog. Genom avhållsamhet har vi bättre chans att hitta kärleken, som leder till äktenskap. Och, den som ’ligger runt’ blir inkapabel att skapa långsiktiga känsloband, varnar nygamla moraltanter (och moralgubbar).

”Hett med hushållsarbete?”

I podden c/o Rung, hänvisar makarna Rung till hushållsarbetet som viktig komponent i det fysiska samlivet, vilket kan tolkas som både nymodigt och ärkekonservativt. ”Älskling, jag tar hand om barnen”, eller ”Jag går igång på att du har dammsugit.” Rung ger också extremt mycket mer explicita avhållningstips. Sydsvenskans Elina Pahnke ryter till och pekar på att målet med detta skulle vara att åter kedja fast kvinnan vid spisen, ett slags konspiration tvärsemot allsköns feminism.

”Utbytbara”

Låt oss titta på pendelns andra utfall. Hela vårt sätt att konsumera både produkter, tjänster och, peppar peppar, människor, präglas av alltmer omfattande utbytbarhet.

Med hjälp av dejtingappar har snabba relationer eller vänsterprassel blivit lika enkelt som hämtpizza på vägen hem från jobbet. Kanske håller Tinder-tummen på att bli 2020-talets tennisarmbåge som gör oss emotionellt handikappade. Kan distraktionen som skapas genom ”Uber-love” leda till känslomässig destruktion? Genom pendels slag mot mänskligt slit-och-släng, är det givet att våra relationer betraktas som snabbmat. Tomma kalorier.

Gräset lyser artificiellt grönare på andra sidan, samtidigt som vår förmåga att se alla nyanser i våra existerande relationer mattas av. Med glasögonabonnemanget får jag nya brillor i posten varje kvartal, alltså behöver jag inte vara försiktig med de jag redan har.

Med Tinders och liknande sajters intåg, har debatten också brusat kring de så kallade INCELs, vilket står för involuntary celibate, alltså män som lever i ofrivilligt celibat, oförmögna att hitta en partner. Alltså total tomhet.

”Vi gifter oss inte”

2019 såg ett tydligt tapp i antalet giftermål i Sverige. Det lägsta sedan 2006. Säkert finns det ett samband. Har du några synpunkter på detta, så dela gärna med dig av dina tankar till oss!

 

Referenser: Pahnke, Elina Gammal moral dammas av (24.04.2020) Sydsvenskan