This generation has spiritual needs

”Denna generationen har spirituella behov”. Så säger en kvinna till reportern från New York Times som intervjuvar med bakgrund till de dramatiskt ökande siffror kring skilsmässa i Kina just nu, och som sedan ett par månader tillbaka ökat i stadig takt. Vi snackar inga små siffror. För att ge några exempel;

Över en million människor har ansökt om skilsmässa i Kina de senaste tre månaderna, vilket ger en ökning om 13 % sedan föregående år. 

I staden Shenzhen – upp 26%

I Shanghai – upp 53 % (!)

Utan resultat har Kinas regering försökt bromsa mängden skilsmässor under devisen och införandet av en ”cooling off period” med det verkar snarare ha haft motsatt effekt. Detta ger än mer en utmaning till det kommunistiska styret och den demografiska kris som råder, och som, i slutändan, hotar ekonomisk tillväxt för landet. Antalet nyfödda är på all time low sedan ca. sextio når tillbaka. Det finns inga yngre att ”fylla på med” i befolkningen och sedan 2014 har antalet giftemål minskat rejält år för år. Hur mycket man än lockar med tjusiga massbröllop med diverse bonusar och give-aways. 

Denna generationen har inte bara spirituella behov. Vi är individualister. Vi har känslomässiga behov. Behov fokuserade kring den egna människan. Vi tar idag inte samma hänsyn till kärnfamiljen, samhället och vad omvärlden anser. Män och Kvinnor världen över omvärderar sin syn på äktenskap då vi idag inte gifter oss – i samma utsträckning – av religiösa, kulturella, ekonomiska eller politiska skäl. Vi behöver helt enkelt inte gifta oss. Vi, inte minst kvinnor, kan idag i många samhällen och kulturer studera, arbeta, tjäna pengar, ligga, skaffa barn och klara oss solo. 

Så, Sveriges ökning av skilsmässor med ca. 4% under Corona-året 2020 kanske anses fjuttigt i jämförelse med Kina, men med perspektiv, så kan vi nog konstatera att skilsmässa ain’t going away. Om något är detta det nya normala hur knäppt det än kan verka. 

Men jag kan också tycka att det är lite knäppt är det att det anses knäppt. För detta enorma paradigm-skifte händer här och nu, mitt framför ögonen på oss. Det är bara det att vissa (inte så fjuttiga) instanser såsom politiska organ, utbildningssäten, vård och omsorg släpar lite efter både här och där och fortfarande lever efter den gamla tvåsamhetsprincipen. 

Kämpa på.

//C

 

Källor;

SCB, Domstolsverket, New York Times

Bild från begreppet ”Nuclear Family” på Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_family