Takes two to tango…

Brukar du….

… reta dig på att din partner tar en kaffekopp till sig själv från den rena diskmaskinen men ”glömmer” att tömma den? Kliver över alla skor i hallen istället för att ställa dem åt sidan? Exemplen är många på vad vi ser eller inte ser.

Är det du som fixar presenter till barnens kalas, håller koll på information från skolan och ”hundra” andra saker bara för att det förväntas av dig? (Been there, done that.)

För drygt tio år sedan fick Gunilla Bergsten nog och skrev boken Familjens projektledare säger upp sig. Den fick stor uppmärksamhet framförallt för att igenkänningsfaktorn var så hög. Den ledde till att frågan lyftes om hur många timmar kvinnor respektive män ägnade åt obetalt arbete när båda jobbade heltid och den gav inspiration och bränsle till att ta tag i den egna situationen i många familjer.

”Effektivt bränsle?”

Det räcker självklart inte att läsa en bok, sätta den i händerna på din respektive och sedan har ni hittat en balans. Det finns nog inga par som inte hamnat i en situation där man haft både många och långa gräl efter det att den ena eller båda läst boken. (Inget ont i det,  för gräla behöver vi göra ibland för att komma framåt). Så var det även för bokens författare som säger att de aldrig varit där de är i dag om de inte haft de där grälen.

”Inte perfekt men bra”

Idag tycker Gunilla att att det blivit mycket bättre, periodvis riktigt bra men hon påpekar att det är en ständig process och man måste vara beredd på att säga upp sig gång på gång.

Tack vare att Gunilla vägrade att fortsätta i rollen som familjens projektledare så blev hon gladare, smalare (!) och mer kreativ. Hon har dessutom hunnit med att skriva ytterligare böcker, något hon definitivt inte hunnit med utan att en mer rättvis fördelning mellan henne och hennes man kommit på plats. (Beach 2020 here we come…)

”Så jävla trött”

Drygt tio år senare kom en bok på ett liknande tema skriven av Gemma Hartley ut; jävla trött. Det är en bok om det känslomässiga arbetet i hemmet, något som ofta utförs av kvinnor och är osynligt men uttröttande.

Det kanske säger lite om att vi i Sverige kommit längre i jämställdheten i hemmet eftersom jävla trött kommer cirka 10 år efter Gunilla Bergstens bok men de är inte helt jämförbara. Den här är lite mer akademisk och saknar kanske lite av den befriande humorn som Gunilla bjuder på.

”Vad är viktigast”

Vad är det egentligen som är viktigt att uppnå när det kommer till jämställdheten i vardagslivet? För Gemma Hartley räcker det inte med hennes man städar, hon vill att han tar sig an och gör ett research-arbete om vilken städfirma som skulle passa bäst, kolla referenser och jämföra priser. Han väljer att städa själv men det var inte så det skulle vara enligt Gemma, han skulle ta över det känslomässiga arbete som ligger bakom att ta in offerter, kolla referenser och ta emot en städfirma. I boken finns flera liknande exempel där Gemma anser att hennes man misslyckats, som t ex att han enligt henne köper fel present till sin nyfödda systerson.

Det kan lätt upplevas som att hon både anser sig ha tolkningsföreträde när det gäller vad som är rätt eller fel och att det är viktigare att han tar ett, enligt henne, emotionellt ansvar än att det blir gjort. Vad är viktigast för dig?

”IRL – Verkligheten”

Hur ser det ut IRL? Jo, vi kan se en viss förskjutning av det obetalda arbetet – dvs det blir sakta mer jämställt. Den stora skillnaden kan vi se när det kommer till föräldraledighet. 1980 togs 5% av föräldraledigheten ut av män jämfört med 29% 2018. Det är iallafall kliv vi kan vara stolta över!

Hur ser din verklighet ut? Gör någon av alla de tester som finns för att se hur jämställda ni är. Du kan t ex hitta ett sådant test hos tidningen Mama. Idag finns det även flera appar där ni kan planera och följa upp vem som gör vad.

Båda två är bra verktyg för att undvika frustration och gräl i vardagen så ett tips är att ta hjälp av dem.

 

Det finns många anledningar till att man kommer till en punkt där man känner att en skilsmässa eller separation är den rätta vägen. Är du där, eller kanske nära? Vi på Endbright finns här för dig med stöd och hjälp under hela processen.