Stay optimistic…

En positiv partner…

… är ju trevligt att ha (!) men bidrar också till din hälsosamma kognitiva förmåga. Optimister lever helt enkelt längre..

”Halvfullt eller halvtomt?”

Bra kost och motion är inte det enda som kan förlänga ditt liv. Enligt amerikanska forskare kan en optimistisk livssyn vara en av nycklarna till att leva tills man är 85 år eller längre.

Forskarna analyserade data från två olika studier där 70 000 kvinnor och 1 500 män deltog. Förutom optimism bedömdes deltagarnas hälsa. De fick också frågor om motion, kosthållning och om de rökte och drack alkohol.

De personer som var mest optimistiska levde generellt 11-15% längre jämfört med den minst optimistiska gruppen. Den siffran stod sig även när forskarna räknade in saker som dålig kosthållning, rökning och andra livsstilsfaktorer.

”Varför?”

Exakt varför är inte helt klarlagt men det finns förstås teorier. Enligt CNN har tidigare forskning hittat kopplingar mellan optimism och ett hälsosammare liv, bland annat bättre hjärthälsa, starkare immunförsvar och bättre lungkapacitet.

”Kontroll av känslor”

Optimister verkar ha lättare att kontrollera sina känslor vilket gör dem mindre mottagliga för stress, vilket också kan ha stor inverkan på hälsan.

”Nå sina mål”

Andra studier visar att optimistiska människor har mål och självförtroendet att nå dem. De är mer effektiva när det kommer till problemlösning och har bättre kontroll över sina känslor i stressade situationer, säger professor Lewina Lee som arbetat med studien.

”Kan man bli optimist?”

Är du mer av den pessimistiska typen? Det går faktiskt att ändra på det. Studier menar att cirka 25% av vår optimism sitter i våra gener. Resten är upp till oss (som så mycket annat, puh!)

Viss forskning menar att optimism faktiskt kan förädlas och näras genom träning säger neuroforskaren och professorn Richard Davidsson.

”Hur då?”

Genom tre olika moment kan du träna på att bli optimist;

Föreställ dig ditt bästa jag

Metoden går ut på att du föreställer dig en framtid där du har uppnått alla dina livsmål och samtliga problem har blivit lösta. Du kan t ex ägna 15 minuter åt att skriva ner hur en dag i den framtiden ser ut och därefter fortsätta fantisera i fem minuter. Metoden går att upprepa varje dag eller någon gång i veckan.

Skriv en positiv dagbok

Vi människor är experter på att minnas negativa upplevelser. Men allt det positiva då? Påminn dig själv genom att skriva ner alla bra upplevelser i en dagbok.

Var tacksam

Studier har visat att en tacksam approach till livet ger oss en mer positiv livssyn. Ägna några minuter om dagen till att skriva ner allt du är tacksam för.

”Din partner”

Vi ”väljer” ju inte alltid när förälskelsen slår till men förhoppningsvis möter du en optimist. Det har stor inverkan på din egen livssyn och glöm inte att optimism kan man lära sig!

”Inte alltid”

Det är givetvis svårt att vara optimist 365 dagar om året hela livet. Vi har alla ups & downs. En separation eller skilsmässa är ju en jobbig process och då kanske extra svårt att se optimistiskt på allt. Men om du i grunden är en optimist så har du garanterat bättre förutsättningar att ta dig igenom livets ups & downs.

Är du i en situation där du just nu kanske inte ser så optimistiskt på din livssituation på grund av din relation? Vi finns här för hjälp, stöd och råd – tveka inte att höra av dig!

 

Källor: CNN, BBC, Expressen